Šport > Zimski športi
14 ogledov

Štuhčeva lovi še dva mala kristalna globusa

Štuhec superveleslalom Jeongseon EPA
V Aspnu se bodo najboljši alpski smučarji in smučarke pomerili za zadnje točke v tej zimi. Onstran Atlantika je tudi številčna slovenska zasedba na čelu z Ilko Štuhec, ki jo v Koloradu čaka boj za kar dva mala globusa, smukaškega in superveleslalomskega.

Po hitrem koncu tedna v Južni Koreji in olimpijski generalki je Ilka Štuhec s tretjima mestoma v smuku in superveleslalomu znižala zaostanek za vodilno smučarko sezone Američanko Mikaelo Shiffrin, za katero je na drugem mestu skupne razvrstitve zime zaostajala 178 točk. A na domačem kalifornijskem smučišču Squaw Valley Shiffrinova, ki danes praznuje 22. rojstni dan, ob koncu tedna ni dovolila presenečenja. Ameriška šampionka je zmagala na obeh preizkušnjah, veleslalomski in slalomski ter za kar 200 točk povečala prednost pred najboljšo Slovenko.

Američanka ima tako kar 378 točk prednosti pred Mariborčanko, ki je v Squaw Valleyju na veleslalomski progi odstopila, slalomu pa se je odrekla, čeprav je bila na startni listi, ter se bo tako v celoti osredotočila na obe hitri disciplini, v katerih lahko prvič v karieri osvoji mala kristalna globusa. Shiffrinova ima pred zaključkom sezone v Aspnu 1523, Štuhčeva pa 1145 točk. Do konca sezone so le še štiri posamične tekme ter teoretično na razpolago 400 točk.

V smuku 97, v SVSL 15 točk pred zasledovalko

Možnosti, da bi Štuhčeva kot druga Slovenka v zgodovini po Tini Maze osvojila veliki kristalni globus tako pravzaprav več ni. Zato pa je Štuhčeva izrazita favoritka na dveh tekmah, na zadnjih dveh preizkušnjah v hitrih disciplinah, smukaški in superveleslalomski, ter se ji nasmiha sijajen izkupiček treh malih globusov.

Štuhčeva je v Aspen pripotovala kot vodilna v smuku in superveleslalomu. V smuku si je smukaška svetovna prvakinja pred zaključnim bojem nabrala 97 točk prednosti pred Italijanko Sofio Goggia, v superveleslalomu pa bo branila 15 točk prednosti pred Tino Weirather iz Liechtensteina. Štuhčeva je že osvojila kombinacijski mali globus. Na sporedu finala v Aspnu ni finalne preizkušnje v tej disciplini.

ilka štuhec | Avtor: EPA EPA

Za Štuhčevo je najboljša sezona v karieri. V vseh prejšnjih šestih sezonah, v katerih je tekmovala, tri sezone je izpustila zaradi poškodb 2009, 2010, 2011, je skupno osvojila 817 točk, torej 328 točk manj kot v tej sezon, ki pa je še ni konec.

Seveda je še bolj impresiven pogled na druge dosežke 26-letne Mariborčanke. Zbrala je sedem zmag, šest v svetovnem pokalu ter zmaga na smuku na SP v Sankt Moritzu, tri smukaške, dve superveleslalomski in kombinacijska, skupno 11 uvrstitev na stopničke, ob šestih zmagah je bila še enkrat druga in štirikrat tretja, osvojila je točke v vseh petih disciplinah, z 10. in 14. mestom dosegla najboljša dosežka na slalomih in veleslalomih v svetovnem pokalu. Ob tem velja omeniti, da je bil pred sezono 2016/17 njen najboljši dosežek četrto mesto.

Še pet Slovencev

Ob Štuhčevi, ki bo glede na več kot 500 osvojenih točk lahko nastopila v vseh disciplinah, so si nastop v Aspnu v ameriški zvezni državi Kolorado zagotovili Ana Drev v veleslalomu, Ana Bucik v slalomu, Boštjan Kline v smuku in superveleslalomu, Martin Čater v superveleslalomu in Žan Kranjec v veleslalomu. Vsi so v razvrstitvah svojih najboljših disciplin končali med najboljšo petindvajseterico, ki si zasluži nastop na finalu sezone. Nastop imajo zagotovljen tudi aktualni mladinski svetovni prvaki.

Drevova je prav na zadnji tekmi pred Aspnom s petim mestom vpisala svoj najboljši dosežek v sezoni. V veleslalomskem seštevku je z 223 točkami na devetem mestu, lani je sezono končala kot sedma veleslalomistka, s skupno osvojenimi 283 točkami.

Bucikova je v tej sezoni v slalomu naredila velikanski napredek, saj še nikoli doslej ni bila tako visoko na 15. mestu slalomskega seštevka. Zadnji slalom se ji je sicer ponesrečil, saj je odstopila že po nekaj količkih.

Tudi Kline še ni bil tako visoko v smuku, trenutno je na šestem mestu. V smuku je že do zdaj nabral več točk, 230, kot v vsej minuli sezoni (185). V superveleslalomskem seštevku je deseti.

Boštjan Kline smuk Kvitfjell | Avtor: EPA EPA

Kranjec bo v Aspnu branil 12. mesto v veleslalomskem seštevku, v katerem je za skoraj še enkrat presegel točkovni izkupiček iz minule sezone.

Čater je za 49 mest izboljšal svojo uvrstitev v skupni razvrstitvi sezone v primerjavi z minulo sezono, v superveleslalomskem seštevku pa je na 23. mestu, kar je tudi najboljše doslej.

Pri moških večina globusov že razdeljena

Pri ženskah je v celoti oddan že slalomski globus. Shiffrinova je že pred finalom v Aspnu osvojila slalomski seštevek, svoj četrti slalomski mali kristalni globus, potem ko je izzivalka Slovakinja Veronika Velez-Zuzulovo na zadnjem slalomu odstopila.

Američanka je z zadnjo zmago ostala v boju tudi za veleslalomski seštevek, v katerem Francozinja Tessa Worley vodi z 80 točkami prednosti pred Shiffrinovo.

Pri moških je večina globusov že oddanih. Po tekmah za 56. Pokal Vitranc v Kranjski Gori so svojega lastnika dobili kar trije globusi, vse tri je pobral že šesto sezono po vrsti najboljši smučar Avstrijec Marcel Hirscher, ki je od Kranjske Gore bogatejši za mala kristalna globusa v slalomu in veleslalomu ter veliki kristalni globus za zmago v razvrstitvi sezone.

Za Aspen ostane le še ena neznanka, kdo bo lastnik moškega smukaškega globusa. Norvežan Kjetil Jansrud ima 33 točk prednosti pred Italijanom Petrom Fillom. Jansrud si je superveleslalomski mali globus že zagotovil v domačem Kvitfjellu, kjer je Mariborčan Kline osvojil svojo krstno zmago, konkurenco je pokoril v kraljevi disciplini, smuku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.