Šport > Zimski športi
42 ogledov

Štuhčeva na stopničkah, Ferkova pod njimi

Ilka Štuhec Crans Montana EPA
V švicarski Crans Montani je na alpski kombinaciji po superveleslalomu vodila Ilka Štuhec. V slalomu je izgubila eno mesto in se še sedmič v sezoni uvrstila na stopničke. Maruša Ferk je bila peta, kar je njen tretji najboljši izid v svetovnem pokalu.

Po jutranji megli se je vreme v kantonu Valais izboljšalo in smučarke so imele po mnenju prirediteljev, kljub visokim temperaturam in mehki podlagi, ustrezne pogoje za svoje nastope.

Slovenska adutinja Ilka Štuhec, ki se bori za visoko mesto v skupnem seštevku, je na tekmi, ki je nadomestila odpadlo preizkušnjo v Zauchenseeju, štartala s številko 1.

A Mariborčanka z nastopom ni opravila dobro, zgrešila je namreč že eno od prvih vrat in odstopila.

Po njenih stopinjah sta šli tudi naslednji tekmovalki, Švicarka Denise Feierabend in Francozinja Tessa Worley.

Po prvih treh tekmovalkah je sledila daljša prekinitev, tehnično vodstvo svetovnega pokala je pod drobnogled vzelo sila načeto snežno podlago. Sprejeli so odločitev, da bodo start prestavili nižje in s tekmo še enkrat začeli ob 11.30.

Ta odločitev najbrž ni potolažila poškodovane Feierabendove, ki so jo morali s prizorišča odpeljati na nosilih, potem ko je pristala v zaščitni ograji.

V drugo Štuhčeva najhitrejša

Na ponovljenem startu je Štuhčeva uspešno opravila s progo in vpisala najhitrejši čas superveleslaloma. Tudi v drugo proge ni dokončala Worleyeva. Na lastno željo je nastop odpovedala Američanka Laurenne Ross, enako je storila njena rojakinja Lindsey Vonn in celotna ameriška reprezentanca.

Odstopi so se nadaljevali, proge ni končala niti Švicarka Michelle Gisin. Prva po Štuhčevi, ki je prišla v cilj, je bila Švicarka Wendy Holdener, ki je bila skoraj dve sekundi in pol (+2,45) počasnejša od svetovne prvakinje v smuku. Manj kot sekundo je za Štajerko zaostala Avstrijka Michaela Kirchgasser (+0,69).

Na dobre pol sekunde se je Štuhčevi približala Italijanka Federica Brignone (+0,52). Maruša Ferk je s številko 19 ob prihodu v cilj zasedla peto mesto (+1,21), nato pa zdrsnila le še za eno pozicijo.

Ferkova malce naprej, Štuhčeva nazaj

Po pričakovanjih je na slalomu vodstvo kot odlična slalomistka prevzela Holdenerjeva, ki je nato precej časa odbijala napade hitrejših v superveleslalomu. Švicarka je na progi, ki je postajala zahtevnejša iz vožnje v vožnjo, vodila tudi pred nastopom najboljše deseterice iz prvega dela tekme.

Kot prva se je Holdenerjevi pod pol sekunde zaostanka približala Ferkova. Ta se je s starta pognala s prednostjo 1,24 sekunde, pri prvem merjenju časa je imela še 79 stotink prednosti, nato le še 18, v cilju pa je za domačinko zaostala za 45 stotink. Od Slovenke sta bili nato počasnejši Priska Nufer in Marie-Michele Gagnon. Na vrhu so bile le še tri smučarke.

Kirchgasserjeva je nato prevzela vodstvo, za kar 1,16 sekunde pa jo je kasneje premagala Brignonejeva. Italijankin čas je bil nedosegljiv tudi za Štuhčevo. Ta je morda tudi zaradi hitrega odstopa na SP nekoliko previdneje začela v zgornjem delu proge in že pri prvem merjenju časa zaostala za 45 stotink. V cilju je njen zaostanek znašal 1,01 sekunde, Mariborčanka pa je po pogledu na semafor visoko dvignila roko.

Prva v kombinaciji, skupno tretja

Štuhčeva je v Val d'Iseru dobila prvo kombinacijo v tej sezoni, ki je bila sestavljena iz smuka in slaloma, ter z drugim mestom v Crans Montani ostaja vodilna v seštevku discipline. V Crans Montani bo v soboto superveleslalom, v nedeljo pa še ena kombinacija, ko bo znana tudi nova dobitnica malega kristalnega globusa za zmago v seštevku kombinacije. Štuhčeva ima 180 točk, Italijanka Brignone na drugem mestu 40 točk manj, Kirchgasserjeva (-75) je tretja, Holdenerjeva pa četrta (-80). Švicarka Michelle Gisin (-100) je peta, Ferkova šesta (-113).

V skupnem seštevku je Štuhčeva (865) pridobila še eno mesto in je tretja. Pred njo sta le Švicarka Lara Gut (1023), ki je zaradi poškodbe kolena končala sezono, ter vodilna Američanka Mikaela Shiffrin (1203).

Alpska kombinacija (Ž), izidi:

 
Komentarjev 3
  • Papaja Popi 15:41 24.februar 2017.

    Maruša in Ilka.Čudoviti sta.Bravo.

  • jankoc 12:30 24.februar 2017.

    Iz tvojih ust v ... ušesa!

  • stanko75 12:00 24.februar 2017.

    Uf danes bosta pa 2 zlati tako v moški kot ženski konkurenci, prvič v zgodovini.