Šport > Zimski športi
60 ogledov

Sundby in Johaugova brez konkurence

Martin Johnsrud Sundy EPA
Martin Johnsrud Sundy je zmagal v skiatlonu na tekmi za svetovni pokal v smučarskem teku. V Lillehammerju je ponovil uspeh rojakinje Therese Johaug, s katero sta bila najboljša tudi na zadnjih dveh preizkušnjah v Ruki. Prevlado Norvežanov sta potrdila Niklas Dyrhaug in Hans Christer Holund.

Dvakratni zaporedni zmagovalec svetovnega pokala Sundby je že na začetku letošnje sezone najavil resno kandidaturo za še svojo tretjo lovoriko. Zmagama v Ruki, kjer je bil najboljši na obeh tekmah v distanci, na 10 km in zasledovalni 15 km, je 31-letni Norvežan dodal še zmago v olimpijskem Lillehammerju.

Trenutno najboljši tekač na smučeh na svetu, je bil ob menjavi smuči na 15 km v klasični tehniki tretji, za Italijanom Francescom De Fabianom in rojakom Dyrhaugom. V prosti tehniki je Sundby le potrdil svojo premoč in za več kot 40 sekund prehitel Dyrhauga in Holunda.

Sicer pa se je današnja tekma v olimpijskem mestu razpletala podobno kot na zasledovalni tekmi v Ruki prejšnjo nedeljo, ko je bilo med prvih deset kar sedem Norvežanov. V Lillehammerju so bili še malenkost boljši, saj se je sedmerica uvrstila na prvih osmih mestih, mednje se je na 5. mestu uvrstil le Francoz Maurice Manificat.

therese johaug | Avtor: EPA EPA
V ženskem skiatlonu je zmagala Johaugova, ki si je na polovici proge v klasični tehniki pritekla pol minute prednosti pred rojakinjo Heidi Weng in Švedinjo Charlotte Kallo, v prosti tehniki pa je najbližjima zasledovalkama pobegnila za skoraj minuto in pol.

V ozadju se je bil hud boj za drugo mesto, ki ga je v ciljnem sprintu dobila Wengova. Kalla je 24-letno Norvežanko, ki je do zdaj na tekmah svetovnega pokala šestkrat stala na zmagovalnih stopničkah, zmagala ni še nikoli, dober kilometer pred ciljem prehitela, v ciljni ravnini pa je imela Wengova več moči od Švedinje.

"Smuči so bile odlično pripravljene, ves čas sem imela dober občutek, uživala sem v tekmi in še sama sem presenečena, da so tekmice toliko zaostale," je ob svoji tretji zmagi v skiatlonu na tekmah svetovnega pokala dejala 27-letna Juhaugova, ki je samo učvrstila svoje vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokalu s 443 točkami. Na drugem mestu je Švedinja Stina Nilsson, ki ima 280 točk, tretja je Norvežanka Ingvild Flugstad Oestberg z 263. Edina Slovenka s točkami je za zdaj Alenka Čebašek, ki danes ni nastopila. Čebaškova je s 26 točkami na 30. mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.