Šport > Zimski športi
184 ogledov

Šveda strla Boeja za dvojno zmago

Epa
Edini slovenski predstavnik Alex Cisar je osvojil 17. mesto.

Šved Sebastian Samuelsson je zmagovalec tekme s skupinskim startom na 15 km na biatlonskem svetovnem prvenstvu v nemškem Oberhofu. Srebro je osvojil njegov rojak Martin Ponsiluoma, bron pa Norvežan Johannes Thingnes Boe, ki je s tem osvojil še sedmo odličje na prav toliko tekmah na SP. Edini slovenski predstavnik Alex Cisar je bil 17.

Cisar je prišel do najvišje uvrstitve v članski karieri. S tem je izboljšal 19. mesto z individualne preizkušnje sredi tedna. V svetovnem pokalu ni bil nikoli višje od 24. mesta.

Ljubljančan je na prvem strelskem postanku pokril vse tarče, v drugo pa je moral enkrat v kazenski krog. Prvo streljanje stoje je bilo za 22-letnega Ljubljančana uspešno, drugo prav tako, posledično se je v zadnji krog podal s 16. mesta. Do konca je v teku izgubil eno mesto.

"Res sem zelo vesel in ponosen, da mi je ravno na svetovnem prvenstvu uspelo priti do najboljšega izida kariere. Že sam nastop na današnji tekmi je bila zame čast. Na tej tekmi starta 30 najboljših biatloncev na svetu in to je bila zame potrditev. Po vrhu vsega je sledil še izvrsten strelski nastop danes, tudi tekaško pa sem se na svoje stanje solidno odrezal. Nov fenomenalen rezultat in nova spodbuda za nadaljnje tekme."

Alex Cisar

Na vrhu so norveško prevlado tokrat prekinili Švedi, ki so prišli do dvojne zmage. Medtem ko so nekateri tekmeci bolje streljali, je mlajši od bratov Boe že na obeh strelskih postankih leže zgrešil po enkrat, nato pa v teku vselej do naslednjega strelskega nastopa pokril razliko do tekmecev.

 | Avtor: Epa Epa

Petkratni svetovni prvak iz Oberhofa je nato v tretji seriji zadel vseh pet strelov stoje, se pomaknil na prvo mesto, v drugo pa je v troboju z obema Švedoma kot edini zgrešil eno tarčo in v zadnji krog krenil s tretjega mesta. V teku nato ni več pridobival in v cilju za zmagovalcem zaostal 38,8 sekunde.

Boe je po Francozu Raphaelu Poireeju postal drugi biatlonec s kolajnami v vseh disciplinah na SP. Francozu je to uspelo leta 2004, ko je osvojil pet kolajn, od tega tri zlate, 29-letni Boe pa je v Oberhofu osvojil sedem kolajn, od tega pet zlatih ter po srebro in bron.

Za Samuelssona, ki je brez strelske napake slavil s prednostjo 9,6 sekunde, je to četrta kolajna na letošnjem SP, od tega prva zlata. Pred tem je bil trikrat bronast. Ponsiluoma pa je drugič stal na odru za zmagovalce, tretji je bil z moško štafeto. Danes je na strelišču zgrešil dvakrat.

Izidi, skupinski start na 15 km:
 1. Sebastian Samuelsson (Šve)        36:42,8 (0)
 2. Martin Ponsiluoma (Šve)             + 9,6 (2)
 3. Johannes Thingnes Boe (Nor)          38,8 (3)
 4. Sturla Holm Laegreid (Nor)           55,8 (2)
 5. Andrejs Rasturgujevs (Lat)         1:07,3 (3)
 6. Quentin Fillon Maillet (Fra)       1:10,9 (2)
 7. Sebastian Stalder (Švi)            1:11,1 (0)
 8. Fabien Claude (Fra)                1:26,4 (2)
 9. Tarjei Boe (Nor)                   1:31,2 (4)
10. Tero Seppälä (Fin)                 1:31,3 (2)
...
17. Alex Cisar (Slo)                   2:03,4 (1)
...
Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 15:08 19.februar 2023.

    Že prej je bilo jasno, da Johannes Thingnes Boe proti Sebastianu Samuelssonu lahko izgubi, če ta pokrije vse tarče, sam pa 2-3x zgreši. V bistvu je danes prijetno presenetil edino drugo uvrščeni Martin Ponsiluoma, ki je tekel celo malce hitreje ...prikaži več od Norvežana in bi, če bi zgrešil le 1 strel, danes zanesljivo zmagal.