Šport > Zimski športi
22871 ogledov

Švedinji dokončno prekipelo: "Z mano so ravnali kot s smetjo!"

Magdalena Fjällström Epa
Nekdanja mladinska olimpijska prvakinja je pri 27 letih nenadoma končala svojo kariero.

"Vse, kar sem si kadarkoli želela, je bilo, da bi postala alpska smučarka. Ne morem verjeti, da se ta nora pustolovščina končuje. Zelo sem se zabavala."

S temi besedami je 27-letna Švedinja Magdalena Fjällström, nekdanja mladinska olimpijska prvakinja v kombinaciji, oznanila konec kariere na Instagramu.

Njeno nenadno slovo pa ima grenak priokus. Čeprav pri 27 letih ni več med najmlajšimi smučarkami v svetovnem pokalu, bi lahko vsaj še nekaj sezon tekmovala na elitni ravni belega cirkusa.

Na žalost so se stvari obrnile drugače, kar je bila posledica poškodb in mačehovskega odnosa domače smučarske zveze. Njena zadnja uvrstitev v svetovnem pokalu je 10. mesto, ki ga je osvojila pred dvema letoma na slalomu za Zlato lisico v Kranjski Gori.

Magdalena Fjällström | Avtor: Instagram Instagram
"Hvaležna sem za vse, kar me je naučil ta šport. Morda nisem izpolnila vseh svojih pričakovanj, sem pa uresničila skoraj vse moje otroške sanje. Večno bom hvaležna vsem, ki sem jih spoznala na tej poti," je sporočila Švedinja in se v nadaljevanju zapisa zahvalila družini ter celotni ekipi proizvajalca smučarske opreme Atomic.

Sledil je precej neposreden napad na aktualno vodstvo smučarske zveze Ski Team Sweden, s katerim v zadnjem obdobju kariere ni več našla skupnega jezika. Prav to je na koncu privedlo do tega, da je smuči dokončno postavila v kot. "Do ljudi, ki danes vodijo smučarsko zvezo, čutim samo jezo in razočaranje. Zadnjih nekaj let je bilo težko gledati, kako so moje nadarjene kolegice odhajale ena za drugo. Večina jih je izgubila motivacijo in žal moram reči, da sem zdaj tudi jaz ena izmed njih," je zapisala nekdanja mladinska svetovna prvakinja v veleslalomu (2013).

"Pred dvema letoma sem se na tekmi uvrstila med top deset in bila 17. na svetu. Nato sem zaradi vnovične poškodbe prestala 16-mesečno naporno rehabilitacijo. Bila sem super motivirana, da se vrnem, vendar se nisem imela k čemu vrniti. Smučarska zveza mi je otežila vrnitev, z njihove strani nisem bila deležna nobene podpore ali pomoči."

Magdalena Fjällström | Avtor: Instagram Instagram

"Po štirimesečnih prizadevanjih za vrnitev so mi spodnesli tla pod nogami. Nisem smela trenirati z ekipo ali tekmovati v evropskem oziroma svetovnem pokalu. Iz tega sem poskušala izvleči nekaj dobrega, vendar je ogenj v meni ugasnil. Dovolj imam slabega vodenja, laži in ravnanja s športniki kot s smetmi. Preprosto ni več zabavno ali vredno mojega truda in časa. Upam, da se bo to v prihodnje spremenilo, saj imam še vedno rada ta šport. Želim si, da se prihajajoči generaciji ne bo treba ukvarjati s temi težavami. Ne glede na vse ne bi ničesar spremenila," je svoj zapis končala Fjällströmova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.