Šport > Zimski športi
6151 ogledov

Svetovni podprvak v slepi ulici: "Ne vem, kako je do tega prišlo"

Constantin Schmid Epa
Nekoč eden najobetavnejših mladih smučarskih skakalcev na svetu ne najde poti iz rezultatske krize.

Nemec Constantin Schmid je iskreno priznal, da je zašel v rezultatsko krizo, iz katere že nekaj časa ne najde izhoda.

Triindvajsetletnik je nekoč veljal za enega najboljših mladih smučarskih skakalcev na svetu, zdaj pa v rezultatskem smislu že nekaj let bolj ali manj caplja na mestu. 

Večkratni dobitnik medalj na mladinskih svetovnih prvenstvih, svetovni podprvak v moštveni konkurenci (Planica 2020) ter prejemnik olimpijskega brona na ekipni tekmi v Pekingu (2022) se je nadejal velikih uspehov med skakalno elito, kjer pa se je doslej le enkrat zavihtel na zmagovalni oder tekme za svetovni pokal, in sicer je bil tretji leta 2020 v Rasnovu.

Njegova forma že dlje časa stagnira, vsi poskusi obračanja rezultatske krivulje navzgor pa so za zdaj naleteli na neplodna tla.

Constantin Schmid | Avtor: Epa Epa
"V svetovni pokal sem vstopil pri 17 letih in moja pot je šla vedno samo navzgor. V zadnjih dveh letih se je moj napredek ustavil. Občutek imam, da sem se znašel v slepi ulici. Ne vem točno, kako se je to zgodilo. Zdi se mi, da sem se sam spravil v takšen položaj. Poleti sem veliko delal na izboljšavah. To mi ne bo koristilo samo na športnem področju, temveč bo dobra podlaga tudi za življenje izven športa," je v intervjuju za Chiemgau24.de povedal Schmid.

"Zadnjih nekaj let se nisem razvijal po pričakovanjih, toda nima smisla pogledvoati v preteklost. Odločil sem se, da bom odslej bolj zvest samemu sebi in napredek je že viden tako v fizičnem kot psihološkem smislu. Na trenutke sem izgubil veselje do smčarskih skokih, a to je zdaj v preteklosti. Spoznal sem, da imam resnično rad ta šport. Zahvaljujoč trdemu delu sem zdaj bolj osredotočen in se lažje soočam z neuspehi. Ugotovil sem, da potrebujem več psihološke podpore. To mi je zelo pomagalo. Uspel sem organizirati svoje misli in zdaj sem psihološko mnogo močnejši kot prej," je pojasnil varovanec Stefana Horngacherja.

Poleti je največ delal na razvoju hitrosti v smučini ter izboljšanju ravnotežja, vendar mu napredka še ni uspelo kronati z rezultatom na uradni tekmi. "Ob koncu poletne sezone se mi ni izšlo po načrtih. Spet sem si naložil preveč pritiska. Zdaj je moj prvi cilj uvrščanje na tekme svetovnega pokala. Najpomembneje je, da sem spet vzljubil smučarske skoke in da želim izpolniti svoj potenial. Če mi bo to uspelo, bodo rezultati sledili," meni 23-letni Nemec.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.