Šport > Zimski športi
8881 ogledov

Pri Švicarjih vre: Je Odermatta pokopal lastni trener?

Marco Odermatt Profimedia
Marco Odermatt ni mogel skriti razočaranja po najslabši uvrstitvi na superveleslalomih v letošnji sezoni.

Alpski smučarji so v norveškem Kvitfjellu opravili z zadnjim superveleslalomom pred finalom sezone v Courchevelu. Zmage se je veselil domačin Aleksander Aamodt Kilde, ki si je s tem že zagotovil mali kristalni globus v tej disciplini. 

Aleksander Aamodt Kilde Smuk (m) Šport Domačinu zmaga in mali kristalni globus, Kline do točk

Kildejev glavni konkurent v boju za mali globus, Švicar Marco Odermatt, ki je imel pred tekmo 61 točk zaostanka za Norvežanom, se na tehnično nezahtevni progi ni najbolje znašel in dosegel šele 28. čas. Z zgolj tremi osvojenimi točkami je v seštevku discipline nazadoval na tretje mesto, na drugem pa ga je zamenjal Avstrijec Matthias Mayer, ki je Kvitfjellu stopil na najnižjo stopničko.

Marco Odermatt | Avtor: Epa Epa

Odermatt, zmagovalec superveleslalomov v Wengnu in Beaver Creeku, je z 28. mestom vpisal najslabši rezultat sezone v tej disciplini, kar je v Švici sprožilo burne odzive. Progo v Kvitfjellu je namreč zakoličil švicarski trener za hitre discipline Manfred Widauer, ki bi Odermattu lahko priskočil na pomoč v boju s Kildejem, vendar je bila njegova "smukaška" postavitev bolj pisana na kožo Norvežanu.

Na nelogičnost te odločitve je opozoril nekdanji vrhunski alpski smučar iz Lihtenštajna Marco Büchel. "Marco Odermatt je bil edini Švicar, ki bi Aleksandra Aamodta Kildeja lahko izzval v boju za mali kristalni globus. A namesto tehnično zahtevne proge, ki bi ustrezala Marcu, je trener izrisal zelo neposredno linijo. To mu ne bo v pomoč," je še pred začetkom tekme dejal Büchel, čigar pomisleki so se izkazali za upravičene, saj je Odermatt za zmagovalcem zaostal kar 1,68 sekunde.

"Smučal sem proti močnemu vetru, videl sem, kako se zastavice upogibajo pred menoj. Moram pa priznati, da mi proga ni bila pisana na kožo," je po tekmi dejal razočarani Odermatt. Na vprašanje novinarja, kako je to mogoče, če pa je bila postavitev delo švicarskega trenerja, je Odermatt odvrnil: "Če sem povsem isken, se tudi sam to sprašujem. Bolj kot mene je upošteval Beata Feuza in Nielsa Hintermanna, ki imata dobre rezultate v smuku."

Švicarski trener Widauer je v svoj bran povedal, da hitra postavitev ni krojila razpleta nedeljske dirke. "Marco je zmagal na hitrejšem super-Gju v Wengnu, Justin Murisier (6. mesto, op. a.) pa je dokazal, da so tudi tehnični specialisti lahko hitri na moji progi," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.