Šport > Zimski športi
9 ogledov

Svindal spet veliki junak

Svindal že ima mali globus v superveleslalomskem seštevku, veliki kristalni glob Žurnal24 main
Zmagovalec zadnje superveleslalomske preizkušnje sezone je Italijan Werner Hell, Andrej Jerman je ostal brez točk. Mali kristalni globus je osvojil Norvežan Aksel Lund Svindal.
 

Äre, superveleslalom (M)

1. W. Heel (ITA) 1:13,41
2. A. Svindal (NOR) + 0,07
3. C. Innerhofer (ITA) + 0,20
19. A. Jerman (SLO) + 1,48

Zadnja, peta superveleslalomska preizkušnja sezone je ponudila pravo srhljivko. V boju za mali kristalni globus so bili pred finalno tekmo v švedskem Äreju še štirje smučarji, največ znanja in sreče pa je prikazal Norvežan Aksel Lund Svindal , ki si je z drugim mestom in 80 točkami prismučal še drugo lovoriko najboljšega superveleslalomista v karieri.

 

Superveleslalom (M), končni vrstni red

1. A. Svindal (NOR) 292 točk
2. W. Heel (ITA) 256
3. D. Defago (ŠVI) 242
23. A. Jerman (SLO) 50
28. A. Gorza (SLO) 35
48. A. Šporn (SLO) 4
49. R. Perko (SLO) 3

Odličen nastop je uspel Italijanu Wernerju Hellu, ki je Italiji priboril 10. zmago na superveleslalomih za svetovni pokal, sebi pa srebrno kolajno v skupnem seštevku veleslaloma. Na stopničke je kot tretji stopil še en Italijan Christof Innerhofer, medtem, ko je v skupnem seštevku bron pripadel Švicarju Didierju Defagu.  Osmoljenecje Avstrijec Herman Maier , vodilni pred zadnjo tekmo, ki je bil že takoj po startu na robu odstopa, na koncu pa končal na 16. mestu. Herminator je ostal brez točk, zaradi česar je zdrsnil na četrto mesto v seštevku superveleslaloma. Edini Slovenec Andrej Jerman je v Äre prišel z visokimi cilji, a na koncu ni mogel biti zadovoljen. Tako kot na smuku je na 19. mestu tudi tokrat ostal brez točk. Brez njih je ostal tudi Hrvat Ivica Kostelič , ki se še bori za kolajno v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Jerman je zaključil z nastopi v letošnji sezoni. © EPA

 
"Čeprav sem se uvrstil v finale, se mi tudi na drugi tekmi ni posrečilo doseči cilja - osvojiti točke. Včeraj mi je ob večji napaki za petnajsterico zmanjkalo 12 stotink sekunde, danes so se vrstile manjše napake in je zmanjkalo 28 stotink. Žal mi je, da se je moja paradna disciplina, smuk, izšla tako, kot se je izšla. Nedvomno sem bil prikrajšan zaradi skrajšane proge, ko mi je ta odločitev vzela na kožo pisani zgornji del," je bil z nastopoma na Švedskem razočaran najboljši slovenski smukač, ki to zimo ni ponovil lanske in predlanske sezone, ko je trikrat stal tudi na zmagovalnem odru, čeprav se mu je na smuku v Kvitfjellu zelo približal. "V bistvu je bila za mano zelo težka sezona, ki se je začela slabo prav v moji paradni disciplini smuku v kanadskem Lake Louisu, ko sem imel smolo z vremenom, in se nadaljevala s tem tempom. Ko imaš dvakrat smolo z vremenom, trikrat narediš napako, je pol sezone že mimo in če nimaš vrhunskih rezultatov, tudi kotirati ne moreš višje. Plane za naprej bom pustil še odprte. Seveda pa ne skrivam, da imam v naslednji sezoni visoke cilje, kot je zmaga v svetovnem pokalu ali uvrstitve med deseterico, kar je bila moja stalnica v prejšnjih dveh sezonah. Če nimaš visokih ciljev, nima smisla," je dejal Jerman.

Svindal je pred zasledovalci povišal vodstvo tudi v boju za veliki kristalni globus. V skupnem seštevku ima pred danes četrtim Avstrijcem Benjaminom Raichom 102 točki prednosti. Danes 15. Švicar Didier Cuche na tretjem mestu zaostaja za 150 točk, četrti Kostelič pa za 172. Najboljši Slovenec v skupnem seštevku je Jerman. Na 33. mestu je zbral 225 točk.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.