Šport > Zimski športi
16 ogledov

Takanašijeva premočna za vse letalke na Ljubnem

navijači Ljubno ob Savinji Anže Petkovšek
Najboljša smučarka skakalka letošnje zime, Japonka Sara Takanaši (225,1 točke), je zmagovalka prve tekme svetovnega pokala v Ljubnem ob Savinji. Druga je bila Američanka Sarah Hendrickson (214,2), tretja je bila Francozinja Coline Mattel (212,1). Od Slovenk se je najbolje odrezala Špela Rogelj (207,8), ki je končala na četrtem mestu.

Poleg Špele Rogelj je v finalu nastopilo še sedem "vražjih" Slovenk. Katja Požun (205,6) je bila peta, Urša Bogataj (197,4) deveta, Eva Logar (194,2) 11., Anja Tepeš (176,4) 17., Barbara Klinec (174,1) 20. in Maja Vtič (169,6) 26. Preboj med dobitnice točk ni uspel le Manji Pograjc, ki je tekmo končala na 41. mestu.

Tekme v smučarskih skokih za ženske na slovenskih tleh v smučarskem svetu slovijo kot najboljše preizkušnje v mednarodni karavani tako z organizacijskega vidika kot z vidika obiska in samega vzdušja. Ljubno je najprej sedem let gostilo tekme celinskega pokala, lani pa v premierni sezoni svetovnega pokala tudi na najvišji ravni. Prejšnjo sezono je dvakrat slavila Sarah Hendrickson, ki je današnjo tekmo končala na drugi stopnički, premoč pa je danes morala priznati letos izjemni Sari Takanaši.

Zelo zadovoljni so lahko po prvi tekmi v Zgornji Savinjski dolini v slovenskem taboru. Do točk je skočilo sedem Slovenk, kar tri so bile med deseterico najboljših, brez točk je ostala le Pograjčeva.

Prišel bo čas tudi za Slovenke

"S tekmo sem zelo zadovoljna, naredila sem dva dobra skoka, seveda se še pojavljajo napake, ki me oddaljujejo od stopničk. Vsi me sprašujejo, kje so. Mislim, da bo prišel čas tudi za nas, ko bomo stopile na stopničke. Super ekipni uspeh, super vzdušje, kar nam pomaga do boljših skokov," je po tekmi nasmejano dejala danes najboljša Slovenka.

Rogljeva je v skupnem seštevku napredovala na 11. mesto, dobro formo pa je članica SSK Costella Ilirija napovedala že prejšnji konec tedna, ko je bila na tekmi na Japonskem na prvi tekmi četrta, na drugi tekmi, ki so jo sicer zaradi vetra odpovedali, pa je vodila po prvi seriji.

"Jaz sem s tekmo res zadovoljna. To je zame ena najlepših tekme sezone. Tudi lani mi je bila. Res sem vesela, da skačem na teh tekmah, da je toliko gledalcev. Tudi rezultat je dober, čeprav najboljših ni tukaj. Skoka sta bila solidna, tako da sem res zadovoljna," je po tekmi dejala Požunova, letos najboljša slovenska posameznica v skupnem seštevku svetovnega pokala. Po 13 tekmah od 16 je na osmem mestu, zbrala je 375 točk.

V nedeljo še ena tekma

"Z rezultatom sem zelo zadovoljna, s skoki pa čisto nič. Vem, da znam bolje," je sprva nekoliko razočarano povedala Bogatajeva, a nato z nasmeškom dodala: "Skakalnica mi je drugače zelo všeč in upam, da bo jutri bolje."

Druga tekma svetovnega pokala v Zgornji Savinjski dolini bo v nedeljo, prva serija pa se bo začela ob 14.30Letošnji tekmi na Ljubnem sta obenem generalka za smučarske skakalke pred članskim svetovnim prvenstvom v Predazzu; ženska tekma bo na sporedu 24. februarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.