Šport > Zimski športi
13 ogledov

Teja imenitna druga za konec izjemne sezone

Makarainen biatlon zasledovalna tekma Kontiolahti EPA
Na zadnji tekmi sezone je Teja Gregorin osvojila srebrno kolajno, skupna zmagovalka sezone pa Finka Mäkäräinenova.

Biatlonke so sezono zaključile na tekmi s skupinskim startom v Oslu. Imenitno sezono v kateri je osovjila tudi olimpijski bron, je Slovenka Teja Gregorin zaključila z imenitnim drugim mestom. Zaostala je le za Slovakinjo Anastazijo Kuzmino, prehitela pa tretjo Francozinjo Marie Dorin Habert in tudi hitro Belorusinjo Darjo Domračevo. Zelo napeto je bilo v boju za skupno zmago, kjer se je na koncu veselila Finka Kaisa Mäkäräinen, ki je zikoristila številne napake Norvežanke Tore Berger, ki se z drugim mestom v skupnem seštevku poslavlja od biatlona. Na tekmi je nastopila tudi Andreja Mali, ki pa je s kar sedmimi napakami zasedla zgolj zadnje mesto.

Tora bolje začela, slabo nadaljevala

Po prvih petih strelih je bila v finsko-norveškem obračunu boljša izkušena domačinka Tora Berger, ki je zgrešila enkrat, Mäkäräinenova pa dvakrat. S petimi zadetki se je izkazala Teja Gregorin, medtem ko je Andreja Mali zgrešila kar trikrat in pristala na zadnjem mestu. Tudi drugo serijo streljanja leže je Gregorinova opravila z odliko in se na tretjem mestu napotila v tretji krog. Tokrat sta bili brezhibni tudi glavni kandidatki za skupno zmago, Andreja Mali pa je morala še enkrat v kazenski krog. 

Biatlonke so bile precej manj natančne v streljanju stoje. Teja Gregorin kljub enemu zgrešenemu strelu nalogo opravila zelo dobro in zasedla drugo mesto, za mlado Nemko Lauro Dahlmeier. Trije zgrešeni streli pa so Bergerjevi vzeli veliko možnosti za skupno zmago, saj je Mäkäräinenova zgrešila zgolj enkrat in si pritekla lepo prednost. 

Teja v teku strla tudi Domračevo

Tri najhitrejše so morale pred zadnjim krogom v kazenski krog, med njimi tudi Teja Gregorin, ki je tako še ostala v boju za kolajne. Enkrat je zgrešila tudi hitronoga Finka, ki si je s tem priborila skupno zmago, saj je morala tudi Bergerjeva še enkrat v kazenski krog ter tako na zadnji tekmi ostala brez skupne zmage.

Najmočnejša je bila v teku Slovakinja Anastazija Kuzmina, ki je bila najboljša že na včerajšnji zasledovalni tekmi. Odlično se je borila Teja Gregorin, ki je pokazala izjemen tek in ob natančnem streljanju zasedla izjemno drugo mesto ob zaključku sezone. Tretja je bila nekoliko presenetljivo Francozinja Marie Dorin Habert, Kaisa Mäkäräinen pa je s sedmim mestom osvojila skupni naslov.

Pohvalila izjemno pripravljene smuči

"Sezone svetovnega pokala je res konec, vendar sem imela v zadnjem obdobju toliko nihanj, da ne morem trditi, da bi lahko s takim nizom nadaljevala, četudi bi bila še kakšna tekma pred nami. Seveda pa sem vesela in zadovoljna, da sem jo zaključila na najlepši možen način," je bila z najboljšo uvrstitvijo na tekmah svetovnega pokala zadovoljna Gregorinova.

"Predvsem sem se danes poskušala osredotočiti na streljanje, kar mi je prej povzročalo tudi največ težav in v tem je bila najbrž tudi skrivnost uspeha. Seveda sem bila tudi tekaško razpoložena, čeprav je bila proga zaradi nekaj centimetrov novega snega bolj počasna kot včeraj. Moram pohvaliti tudi odlično pripravljene smuči, ki so mi v zadnjem krogu na zadnjem daljšem spustu omogočile, da sem prehitela Olgo Zajcevo in Darjo Domračevo. Kar nisem se mogla načuditi, ko sem se ozrla, pa ni bilo nobene od njiju več za menoj in sem lahko do cilja pritekla brezskrbno," je bila z osvojenimi četrtimi stopničkami na največjih tekmah navdušena tekmovalka iz Ihana.

"V Oslo, ki je nekaj posebnega, se bom spet rada vrnila, saj sem tu že enkrat stala na zmagovalnem odru, sedaj pa imam še razlog več. Seveda pa zame tekmovanj za letos še ni konec, saj grem še na svetovno vojaško prvenstvo na Finsko in morda še na kakšno ekshibicijsko tekmo v Rusijo," je razkrila svoje načrte Gregorinova.

Biatlon, skupinski start (Ž), izidi:

 1. Anastazija Kuzmina (Slk) 39:44,8/4
 2. Teja Gregorin (Slo) + 3,8/2
 3. Marie Dorin Habert (Fra) 8,3/3
 4. Darja Domračewv (Blr) 9,6/4
 5. Olga Zajceva (Rus) 13,9/3
 6. Laura Dahlmeier (Nem) 23,4/2
 7. Kaisa Mäkäräinen (Fin) 25,4/4
 8. Rosanna Crawford (Kan) 36,3/1
 9. Olga Viluhina (Rus) 37,6/1
10. Anais Bescond (Fra) 38,6/3
...
30. Andreja Mali (Slo) 5:40,6/7

Skupni seštevek:
 1. Kaisa Mäkäräinen (Fin) 860
 2. Tora Berger (Nor) 856
 3. Darja Domračeva (Blr) 793
 4. Gabriela Soukalova (Češ) 613
 5. Olga Viluhina (Rus) 612
 6. Anastazija Kuzmina (Slk) 606
 7. Tiril Eckhoff (Nor) 566
 8. Valj Semerenko (Ukr) 553
 9. Veronika Vitkova (Češ) 551
10. Andrea Henkel (Nem) 541
...
13. Teja Gregorin (Slo) 437
45. Andreja Mali (Slo) 143
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.