Šport > Zimski športi
17 ogledov

Tekači in tekačice začenjajo sezono

Višnar SP svetovno prvenstvo smučarski tek v nordijskih disciplinah Val di Fiemm EPA
V petek se v finskem Kuusamu začenja letošnja sezona svetovnega pokala v smučarskem teku. Nekoč paradna slovenska disciplina po zaslugi Petre Majdič v zadnjih letih ne dosega več nekdanjih uspehov, glavni favoritinji za visoke uvrstitve predvsem v sprintu pa sta Katja Višnar in Vesna Fabjan.

Višnarjeva in Fabjanova sta na zadnji pripravljalni tekmi minuli konec tedna v Beitostoelnu prikazali dobro formo, na tekmi za točke Fisa sta se uvrstili na zmagovalne stopničke in za seboj pustili tudi nekatera slovita imena smučarskega teka; odlična Norvežanka Marit Bjørgen je bila denimo četrta.

Glavni trener slovenske reprezentance Marko Gracer je na seznam tekmovalk za uvodno tekmo uvrstil Katjo Višnar, Barbaro Jezeršek in Alenko Čebašek, medtem ko je Vesna Fabjan odpotovala domov in bo prvo tekmo izpustila. Za ekipo bosta v nadaljevanju kandidirali še Lea Einfalt in Nika Razinger.

''Glavni cilj so olimpijske igre''

"Po zadnjih testiranjih in glede na pripravljalne tekme bodo v Kuusamu startale Katja, Alenka in Barbara. Sicer je stanje v ekipi povsem predtekmovalno, mislim, da že vsi skupaj komaj čakamo, da se ta sezona začne," je iz Finske sporočil trener Gracer. "V tej sezoni smo se nekoliko okrepili s pomočjo klubskih trenerjev in treningom z mlajšimi obetavnimi tekmovalkami. Nadaljevali smo delo, ki smo ga zastavili v minuli sezoni. Letos je slika nekoliko boljša kot lani, rezultati pa se bodo pokazali na tekmovanjih. V sezono gremo optimistično, vsem nam je jasno, da se tudi konkurenca pripravlja resno, torej menim, da moramo biti pred sezono zmerni optimisti. Glavni cilj sezone so seveda olimpijske igre," je še povedal Gracer.

Skupno zmago brani Kowalczykova

Sprinterski seštevek je v minuli sezoni dobila Američanka Kikkan Randall, ki je bila minuli konec tedna najhitrejša tudi v Beitostoelnu. Od Slovenk je bila v sezoni s 14. mestom najvišje Višnarjeva s 164 točkami, med dobitnice točk pa sta se z 31. in 60. mestom uvrstili še Vesna Fabjan (66) in Alenka Čebašek (14). Skupno najboljša je bila Poljakinja Justyna Kowalczyk (2017), Višnarjeva je bila 40. V moški konkurenci, kjer je bila Slovenija brez dobitnikov točk, je zmagal Norvežan Petter Northug (1561), v sprinterski razvrstitvi pa Šved Emil Jönsson (498).

Jutri bo tako v Kuusamu najprej na sporedu klasični sprint za moške in ženske, ki se začne ob 12.30, v soboto sledi 5 km klasično za ženske (10.00) in 10 km klasično za moške (11.30), v nedeljo pa sta na sporedu še preizkušnji v prosti tehniki: 10 km za ženske in 15 km za moške. Prihodnji konec tedna bo karavana smučarskega teka nastopila v Lillehammerju na Norveškem, nato pa še v Davosu. 20., 21. in 22. decembra bodo tekme v italijanskem Asiagu, nato pa se 28. decembra v Oberhofu že začenja letošnja novoletna turneja Tour de Ski.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.