Šport > Zimski športi
29 ogledov

Tepeš na odru za zmagovalce

Jurij Tepeš EPA
Druga tekma na letalnici v Oberstdorfu. V kvalifikacijah Tepeš najdlje, Schlierenzauerja pa po padcu na nosilih odnesli izpod letalnice. Obveljala je le ena serija, Slovenija je imela na stopničkah Jurija Tepeša, četrti je bil Peter Prevc.

Skakalci so imeli danes na sporedu dvojni program, še pred tekmo so namreč morali opraviti s kvalifikacijami. Med kvalifikanti, Domen in Peter Prevc sta imela nastop že zagotovljen, saj sta bila na prvi letošnji tekmi v poletih uvrščena med najboljših deset, je uspešno nastopila vsa peterica Slovencev in se uvrstila na tekmo.

Najdaljši skok v kvalifikacijah je prikazal Jurij Tepeš, ki je doskočil pri 224 metrih, po točkah ga je z deset metrov krajšim skokom sicer ugnal Poljak Maciej Kot. Jernej Damjan je bil sedmi, Anže Semenič deveti, Anže Lanišek 16., Cene Prevc pa 21. Peter Prevc je poletel do 207 metrov, Domen pa do kar 225.

Hud padec Schlierenzaurja

Kvalifikacije so bile nekaj časa prekinjene, saj je grdo padel rekorder po zmagah v svetovnem pokalu Gregor Schlierenzauer, ki na tekmi kasneje ni nastopil. Avstrijski šampion je poletel do 201 metra in padel, kasneje pa so ga s sanmi odpeljali s skakalnega stadiona. Po prvih informacijah si je poškodoval desno koleno, ki je bilo operiraro že lani zaradi potrganih vezi. Sedemindvajsetletnika, ki se je na tekme svetovnega pokala vrnil pred tremi tedni, pavziral je več kot leto dni, so odpeljali v bolnišnico v Immenstadt.

Trije Slovenci med sedem

Tepeš je bil še nekoliko daljši v prvi seriji, poletel je do 228 metrov in zanesljivo prevzel vodstvo. Med drugimi je za njim zaostal tudi Kot. Brez večjih težav so se v finalno serijo prebili še Semenič (204 m), Cene Prevc (202) in Damjan (216), Lanišek pa je bil za las prekratek.

Tepeš je še vedno vodil pred nastopi najbolje šesterice s včerajšnje tekme, za 2,1 točke pa je za njim zaostal tudi Peter Prevc. Domen Prevc se je nato uvrstil na četrto mesto, pred njim je bil kot edini neslovenski skakalec Kot. Daniel Andre Tande je nato izenačil dosežek Petra Prevca, Andreas Wellinger pa je poletel do rekorda skakalnice pri 238 metrih. Nemec je imel težave pri doskoku, zato ga zanesljivo premagal Stefan Kraft s poletom dolgim 235,5 metra.

Avstrijec je imel pred drugo serijo 12,6 točk naskoka pred Wellingerjem, ta 4,9 pred tretjim Tepešem, razlika med najboljim Slovencem v prvi seriji in devetim Kamilom Stochom pa je bila le natanko šest točk. Peter Prevc je bil četrti, Domen Prevc sedmi, Damjan 16., Semenič 20., Cene Prevc pa 24. Lanišek je osvojil 32. mesto.

Druga serija je bila zaradi vetra nato nekajkrat prestavljena, nato pa dokončno odpovedana. Kraft je z zmago na tretjem mestu skupnega seštevka prehitel Domna Prevca.

Komentarjev 1