Šport > Zimski športi
20 ogledov

Testirali 200 parov in pogoreli

Franz Klammer še dandanes rad smuča, čeprav ima zaradi poslovnih potovanj zelo m Žurnal24 main
Prvič po olimpijskem smuku na Bjelašnici se je Franz Klammer vrnil v Sarajevo. Spomini so še vedno živi. Pa čeprav so bile OI 1984 za Avstrijce prava katastrofa.
 

Kot v Sarajevu 1984 ...

Tekma legend, s katero bodo počastili 25. obletnico ZOI v Sarajevu, je s sobote prestavljena na nedeljo. Pa ne zaradi obilice snega, kot je bilo leta 1984, pač pa zaradi slabih vremenskih razmer.

Franz Klammer , eden najboljših alpskih smučarjev vseh časov, se je prvič po skoraj 25 letih vrnil v Sarajevo . Na smučišče Bjelašnica , kjer je februarja 1984 olimpijski smuk in olimpijsko kariero končal šele na 10. mestu. "Spomnim se, da je bilo smučišče precej eksotično. Proga je bila sicer hitra s številnimi skoki, a precej netipična za olimpijske igre. Avstrijski smukači imamo raje težke smuke," je posebej za zurnal24.si spomine obujal danes 55-letni gospod, ki je imel, tako kot vsi Avstrijci, precej težav z opremo. "Nikakor nismo uspeli najti pravih smuči. Pred tekmo smo testirali okoli 200 parov, a nismo našli niti enih pravih. Katastrofa." Vseeno so z Antonom Steinerjem , ki je prav tako prispel na prireditev ob 25. obletnici iger v Sarajevu, osvojili bronasto kolajno. A ta je bila v Sarajevu tudi edina za naše severne sosede. Smuk je presenetljivo dobil Američan Bill Johnson .

 

Dobrodelna žilica

Klammer je pred leti ustanovil Franz Klammer Foundation, ki nudi finančno podporo, svetovanje in zdravniško pomoč mladim športnikom, ki se huje poškodujejo. To je storil zaradi svojega mlajšega brata Klausa, ki je pri 19 letih padel na enem izmed treningov in ostal paraliziran od pasu navzdol.

"Bill je bil takrat pravzaprav moj največji tekmec. Mislim, da tudi on prihaja v Sarajevo," je bil še nekoliko v dvomih. Ko pa mu je novinar portala zurnal24.si potrdil prihod olimpijskega junaka iz Oregona , so se mu usta razlegla v širok nasmešek (Klammer je v Sarajevo potoval z istim letalom kot Johnson; op. p.). "Vesel sem, da ga bom videl. Spomnim se, da je bil odličen 'drsalec', ki je pred igrami napovedal zmago. Kljub pritiskom je odpeljal sijajno vožnjo. Smuk je bil pravzaprav narejen zanj. Ob pravem času je bil na pravem mestu, kot recimo jaz v Innsbrucku (na OI 1976 je Klammer osvojil svojo prvo in edino zlato olimpijsko kolajno; op. p). V tisti sezoni je bil Johnson brez dvoma najboljši smukač. Upam, da si je po tisti nesreči dobro opomogel," se je pošteno zamislil nad dogodkom, ki je jenkija doletel pred sedmimi leti. "Pri 40 letih res ni najbolj pametno razmišljati o tem, da bi se vrnil in ne smeš izzivati usode. Tragično."


Leta 1976 je bil številka ena olimpijskega smuka v Innsbrucku. Klammer je takrat osvojil svojo prvo in edino zlato kolajno na OI. © AFP

 
V 70. letih prejšnjega stoletja mojster hitrih disciplin, ki je bil v smuku praktično nepremagljiv kar štiri sezone zapored (med letoma 1975 in 1978 je slavil na 21 od 29 smukov), se dobro spominja tudi slovenskih legend. "Vesel sem, da sem srečal Jureta Franka in Toneta Vogrinca. To sta moja dobra stara prijatelja." Kaj pa meni o naši sedanji generaciji? "Ta trenutek niste tako močni kot ste bili v časih Križaja, Koširja. Sem in tja sicer dosežete odmeven rezultat, a mislim, da je slovensko smučanje v zadnjem času nekoliko nazadovalo." Še vedno si v živo ogleda le tekmo v Kitzbühlu , ki je njegovo najljubše smučišče. Na zloglasnem Streifu je dobil kar štiri smuke vseh smukov. Američan Bode Miller pa je tisti, ki ga najbolj obožuje. "Ker je divji, nepredvidljiv, vedno napada, čeprav se včasih zdi, da je neumen in da ne ve, kaj pravzaprav počne. A ga z užitkom gledam. Močan je tudi Aksel Lund Svindal. Njegova vrnitev je impresivna." Če mislite, da je pozabil na svojega rojaka Benija Raicha , se pošteno motite.

Tudi 23 let po zaključku kariere Klammer Express , kot so ga klicali v času aktivne kariere, uživa na snegu in smučeh. Na zimo ima kakih 15 smučarskih dni, tekmovalni duh je še vedno nemiren. "In vedno bo (smeh). Nikoli ga ne izgubiš," nam je še zaupala na Dunaju živeča legenda belega cirkusa, ki se bo v teh prazničnih dneh kot ponavadi vrnila na domačo Koroško . Čas za njegova hobija, golf in kolesarjenje pa bo spet prišel prihodnje leto.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.