Šport > Zimski športi
48 ogledov

Težave z merilno muho so zgodovina

jakov fak nove mesto zmaga biatlon zasledovanje EPA
Slovenski biatlonec Jakov Fak je klavrno začel sezono svetovnega pokala v Östersundu, zadnji konec tedna v Hochfilznu pa je že našel stik z najboljšimi.

Jakov Fak si pred domačimi tekmami na Pokljuki želi narediti še korak naprej, veseli pa ga predvsem, da je odpravil težave s puško s Švedske.

"Začetek v Östersundu je bil težek, ampak tam nismo mogli najti razloga. Ugotovili smo, v čem je problem in gre na bolje. Upam, da bo Pokljuka čisto v redu. Vsi fantje so zelo močni, konkurenca je izredna. Dal bom svoj maksimum in skušal uresničiti svoje cilje," je uvodoma povedal Fak, ki je na Švedskem imel težave s puško oziroma z merilno muho, ko je te odpravil, pa je šla rezultatska krivulja v Avstriji navzgor.

V Hochfilznu je svetovni prvak s tekme v skupinskem startu v sprintu najprej osvojil 22. mesto, dan kasneje v zasledovanju 10., še dan kasneje pa je v štafeti prikazal odličen tek in napovedal, da so pred njim lepši dnevi. "Zaenkrat je deseto mesto najboljša uvrstitev, seveda pričakujem še boljšo uvrstitev in to je edino, kar lahko povem o samih napovedih," je bil na vprašanje o ciljih kratek 28-letnik, kot tudi na vprašanje, kje se na pokljuških progah skrivajo pasti: "Nekih pasti proge in strelišča ni. Kakor se počutiš. Če si v dobri formi, vse gre, če nisi, je veliko težje."

Na zadnjem sprintu pretekli teden, ko je Fak osvojil svoje prve točke svetovnega pokala v sezoni, je bilo pri njem nekaj živčnosti, po tekmi te ni bilo več. "To pa moram priznati, živčnost je bila. Težava je odpravljena. To je tako kot bi trikrat padel na istem mestu na smuku, četrtič, ko se greš spet peljati, imaš malo treme. Nekako je že lažje. Po zasledovanju in štafeti, ko sem se ukvarjal s tekmo, je bilo v redu," je o tem dejal Fak.

Najboljši Slovenec želi na Pokljuki navijačem in organizatorjem dati predčasno božično-novoletno darilo z visoko uvrstitvijo. Z domače tekme mu manjka še tretje mesto, drugi je bil leta 2012 na tekmi s skupinskim startom, prvi pa istega leta v sprintu. Zadovoljen bi bil tudi z manjkajočim tretjim mestom, še raje pa bi imel prvega ali drugega. Kljub težavam z začetka sezone in ne najboljšem položaju v boju za mesta pri vrhu v skupnem seštevku, Fak še ni vrgel puške v koruzo.

"Izhodišče je nižje, kot sem ga pričakoval. Nimam kaj izgubiti. Enostavno grem dirkati za čim boljše uvrstitve," je zatrdil Fak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.