Šport > Zimski športi
57696 ogledov

Mazejeva spregovorila o tem, kaj so ji storili pri Fisu

tina maze Instagram
Najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov je razkrila podrobnosti okoliščin, ki so botrovale koncu njene nadvse uspešne kariere.

Legendarna Tina Maze, nekdanja zmagovalka skupnega seštevka za svetovni pokal (2013), je kariero uradno sklenila 7. januarja 2017 na tekmi za Zlato lisico pred domačimi gledalci v Mariboru.

Črnjanka pred tem ni tekmovala vse od finalnih preizkušenj sezone 2014/2015, po kateri si je privoščila nekoliko daljši premor. Kot je razkrila v intervjuju za spletni Sportklub, se je ob napovedi enoletnega premora še poigravala z idejo o nadaljevanju kariere, kasneje pa je v njej dozorela odločitev, da je prišel čas za nove izzive.

"Resnično sem si vzela enoletni čas za razmislek. Takrat sem bila povsem iztrošena. Telo ni zmoglo več. Še celo ženske cikle sem imela na dva tedna. Na zdravniškem pregledu so mi odkrili miom, benigni tumor na maternici. Ker sem želela zanositi, sem se pozanimala, ali je potrebna operacija, ali moram počivati. Jasno mi je postalo, da ne smem obremenjevati telesa. Zaradi tega sem pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) poskušala uveljaviti status poškodovane tekmovalke, s čimer bi ohranila svoj štartni položaj. Pri Fisu so temu nasprotovali. Dejali so mi, da mi za čakanje ne pripada status poškodovanega smučarja," je za Sportklub povedala dvakratna olimpijska prvakinja.

"Še danes trdim, da je to krivično"

Tina Maze lisica | Avtor: Ivan Jakob Ivan Jakob
"To se je nato vleklo vse do mariborske tekme. Upala sem, da bo prišlo do spremembe. V tem primeru bi na Zlati lisici nastopila kot članica prve jakostne skupine. Takrat sem se poigravala z mislijo o podaljšanju kariere. Še naprej bi smučala in morda ob tem, takšna je bila želja, zanosila. Toda pri Fisu so bili neomajni. Tudi na športnem razsodišču v Lozani sem ostala praznih rok. Še danes trdim, da je to krivično in nepošteno do ženske, ki želi zanositi. Predvsem v času, ko je imajo mnoge ženske težave z zanositvijo," je dodala zmagovalka 26 tekem za svetovni pokal.

Povedala je tudi, da nevšečnosti s Fisom ni želela obešati na veliki zvon, saj bi to samo pokvarilo njen labodji spev na pohorski strmini. Sicer verjame, da bi se po letu premora lahko vrnila v svetovni pokal, če bi se osredotočila na hitri disciplini, vendar svojega telesa ni želela podvreči takšnim obremenitvam. "Jasno je sicer, da bi se težko še kdaj vrnila v boj za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Toda dve leti bi zlahka tekmovala," je povedala in dodala: "No, kmalu zatem sem tudi zanosila. S tem sem dobila darilo. Svoje sem v športu naredila. Materinstvo pa je za žensko najlepše. Biti mama je bila vedno moja prioriteta."

Tina Maze Anouk | Avtor: Instagram Instagram

Dotaknila se je tudi življenja po karieri profesionalne športnice in priznala, da se je z upokojitvijo osvobodila jeze, ki je bila vrsto let njena nepogrešljiva spremljevalka. "Ne znam si predstavljati moči brez jeze. V ozadju mojih uspehov se je zato pogosto skrivala jeza. Tega sem se sicer povsem zavedala šele pozneje. Res, stalno je bila v meni neka jeza. Kot bi čakala, da jo sprostim. Tega je bilo preprosto preveč. In, da, morala sem se umiriti."

"Še celo Andrea je skoraj obupal"

Andrea Massi Tina Maze | Avtor: Profimedia Profimedia
Velike zasluge za uspehe bržkone največje slovenske športnice gredo tudi osrednjemu tvorcu smučarske pravljice Andrei Massiju, ki jo je leta 2006 potegnil iz brezna ter ji s strokovnim znanjem, delovno vnemo in nepopustljivostjo tlakoval pot do svetovnega vrha. "Leta 2006 sem bila prepričana o tem, da je napočil pravi čas za konec kariere. Bila sem ‘razsuta’. Delovala sem v okolju, ki si ga nisem mogla izbrati sama. Tudi na zasebnem področju so se mi začele stvari odvijati v neželeno smer. Vse skupaj se je vleklo kar nekaj časa. A nekako sem se le rešila. Pa ne sama. Hvaležna sem tistim, ki so mi pomagali. Pokojni novinar Vito Divac mi je bil s pogovori v neizmerno pomoč. Preko njega mi je lepo pismo napisala tudi Mateja Svet."

"O tem, kako na tleh sem bila, pričajo tudi Massijeve besede, ko sva se lotila dela. Še celo on je skoraj obupal. Fizično in psihično sem bila na najnižji možni ravni. Talent in znanje nista dovolj. Brez dela ne gre. Brez strokovnega dela. Tudi psihološkega. In znova sem pri lepotah športa. V tem svetu se namreč lahko z dobrim fizičnim delom dviguje tudi psihološka slika. Prav zaradi tega govorimo o psihofizičnem stanju. To nista dva svetova. In to je Andrea razumel. Znal me je gnati, tudi psihično," je povedala Mazejeva in dodala, da njen življenjski partner tudi v vsakdanjem življenju ne more iz svoje kože.

"Še vedno me kritizira. V njegovih očeh vedno storim nekaj narobe. Ha, ha … Morda gre za malenkost. Lahko me, recimo, le vpraša, zakaj sem skodelico odložila na določeno mesto. Jaz takrat v njem znova vidim tistega Massija, ki me je gnal na smučeh. Vem, opazko bi morala le preslišati. Joj, res znam biti občutljiva. A nekako nama uspeva lepo živeti."

Tina Maze | Avtor: Instagram Instagram

Mazejeva je trenutno v pričakovanju zimskih olimpijskih iger, čeprav priznava, da je zaradi zgoščenega programa po prestavitvi poletnih OI občutek "malo nenavaden". Pred športnim spektaklom v Pekingu se je dotaknila še žalostne usode poškodovane Sofie Goggie ter potegnila vzporednico z njeno nekdanjo veliko tekmico Lindsey Vonn.

"To ni več moj svet. Vem pa, da so olimpijske igre v športu najbolj pomembne. Zato tudi to, kar se dogaja s Sofio Goggio, lahko označim za katastrofo. Po drugi strani pa bi dejala, da ni smučala pametno. Spominja me na Lindsey Vonn, ki sili z glavo skozi zid, ko ne gre. Vseeno je bila Lindsey bolj zanesljiva na smučeh," je sklenila šampionka.

Vonn Maze St. Moritz superveleslalom super G svetovni pokal objem stopničke | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 7
  • Janez_53 14:26 21.februar 2022.

    Poskušati uveljavljati status POŠKODOVANE tekmovalke, čeprav nisi poškodovan, se mi pa zdi precej nepošteno, ne glede na to, da si vrhunski tekmovalec. To je podobno, kot če bi bolan delavec hotel uveljaviti poškodbo pri delu. Tina je bila vrhunska tekmovalka, ...prikaži več kot jih je malo na svetu, ampak kot oseba pa ni bila ravno za vzgled.

  • a0a00f39e817d67fe2684868c4e710c9609706fe 20:14 01.februar 2022.

    Ena in edina Tina Maze, ti Mehičanka76 se pa skrij, ker če bi živela deset življenj, ji ne bi segla do kolen. Katera je bila boljša????

  • Avatar Milan48
    Milan48 14:29 01.februar 2022.

    Bravo Tina. Vedno odlična. Čestitke za vse uspehe in odlično sedanje življenje.