Šport > Zimski športi
61 ogledov

Kongresni trg pozdravil "fantastične štiri"

Maze Prevc Fak Marguč Kongresni trg sprejem smučarjev Smučarska zveza Slovenije
1/18
Saša Despot
Na Kongresnem trgu se je okrog deset tisoč ljudi udeležilo sprejema najuspešnejših zimskih športnikov na čelu s smučarsko šampionko Tino Maze, ki je po nagovorih deskarja Roka Marguča, biatlonca Jakova Faka in smučarskega skakalca Petra Prevca na odru pokazala veliki kristalni globus. Poseben globus je smučarski zvezi podaril tudi Andrea Massi.

"Smučanje ni matematika, smučanje je umetnost za moje pojme. Matematika je lahko potem za poslastico," je potem, ko se je iz smeri ljubljanske Univerze v družbi varnostnikov in ob zvokih svoje pesmi My Way is My Decision prebila do odra, povedala najboljša smučarka sezone in ena največjih slovenskih športnic vseh časov Tina Maze.

"Rada bi se zahvalila vsem, ki so danes tukaj. Super ste! Bravo Ljubljana! Ne vem, kar malce mi je nerodno, kaj naj rečem ... Za menoj je super sezona, priti domov z velikim kristalnim globusom je nekaj neverjetnega. Če boste dovolj glasni ... Vam ga tudi pokažemo!"

Po dramatičnem odštevanju je Mazejeva iz rok trenerja in življenjskega sopotnika Andree Massija vzela veliki kristalni globus (že pred časom mu je nadela ime Aleksander Veliki) in ga ob skandiranju svojega imena na navdušenje vseh prisotnih dvignila visoko v zrak. Črnjanka je na oder povabila tudi vse ostale člane svoje ekipe Nežko Poljanšek in Livia Magonija, medtem ko Andrei Vianellu ni uspelo priti.

Massi podaril poseben globus SZS

"Zakaj bi bilo neponovljivo? Saj bo še enkrat, kajne?" je na navdušenje zbranih dejal Massi, ki je na oder prinesel še en poseben globus, ki ga je dal po naročilu izdelati posebej za Smučarsko zvezo Slovenije. Morda kot opravičilo ali manjše zbadanje za številne uspehe ...

"Mi smo majhna ekipa. Veliko je bilo govora, če se naše ekipa in smučarska zveza kregajo, zato sem naredil nekaj majhnega za smučarsko zvezo," je na odru pojasnil Massi. Njegova varovanka je v živo še enkrat odpela svojo pesem, tudi z nekaj pomoči preostale slovenske reprezentance, pri kateri se je še najbolj izkazala Ilka Štuhec, medtem ko so se drugi bolj pozibavali.

"Se vidimo prihodnje leto. Če boste vi tukaj, bom tudi jaz," je pred zaključkom sezone, čaka jo še državno prvenstvo, dejala Mazejeva, ki si seveda želi, da bi jo navijači pozdravili tudi leta 2014, kar bi pomenilo, da je bila uspešna tudi na olimpijskih igrah v Sočiju.  

Fak: "Pridite na Brač"

Kot prvi od "velikih štirih" je pred mikrofon sicer stopil Jakov Fak. "Seveda je lepo biti na stopničkah, a še lepše je biti pred temi navijači. Hvala vam, ker ste prš'li," je povedal Fak, ki je občinstvo poleti povabil na Brač, kjer bo pekel palačinke.

"V naslednji sezoni bi radi še več, ampak težko je, borimo se za vsako 'piko'. Želim si olimpijsko kolajno, in če jo slučajno osvojimo si želim, da vas bo še enkrat toliko. Tina (Maze) ima nek recept kako priti do globusov, moram jo vprašati zanj. Od nje se moramo vsi nekaj naučiti," je še pristavil Fak.

Selektor skakalcev Goran Janus je navijačem izrekel povabilo v Planico, nato pa na oder povabil junaka s svetovnega prvenstva Petra Prevca, ki se je tako kot Fak prebil do odra skozi do vrha poln Kongresni trg.

Prevc doma spet "taglavni"

"Sem pričakoval toliko ljudi? Ne. Saj sem se komaj prebil do odra ..." je ob vsesplošnem krohotu dejal Prevc. "(brat, op. a.) Cene je mislil, da me bo zasenčil, potem pa sem prišel domov s kolajno iz Predazza, tako da sem spet 'taglavni'."

"Veseli nas, da tako podpirate naše tekmovalce. Danes smo se zbrali tukaj, da se poklonimo našim najboljšim tekmovalcem na svetovnih prvenstvih," je pred zbrano množico na Kongresnem trgu povedala direktorica Smučarske zveze Slovenije Barbara Kürner Čad.

"Stolček je še vedno vroč, je pa res, da so zadeve olajšali veliki uspehi, ki so bili zares nad pričakovanji," je dodal predsednik SZS Primož Ulaga. Pred prihodom Mazejeve, Faka in Prevca se je prek telefona zbranim oglasil tudi deskar Rok Marguč, navijače pa je pozdravil tudi nekdanji skakalni junak Primož Peterka, ki je na oder povabil Mazejevo.

Od rekorda do rekorda

Črnjanka je v ponedeljek opravila s sprejemom v domači Črni na Koroškem, pred prihodom na Kongresni trg pa so se ji poklonili še na policiji, v Vili Podrožnik pa je kosila skupaj s premierjem Janezom Janšo in Urško Bačovnik.

Mazejeva je v nedeljo z zmago v veleslalomu na finalu svetovnega pokala v švicarskem Lenzerheideju kronala izjemno sezono. Njej v čast so nato v ciljni areni med razglasitvami najboljših v pol ure trikrat zaigrali slovensko himno Zdravljico, najprej za zmago na veleslalomu na finalu svetovnega pokala, nato za mali veleslalomski globus, ob 13.30 pa, ko je visoko dvignila v zrak veliki kristalni globus, še za skupno zmago v pokalu.

Zbrala je rekordnih in neverjetnih 2414 točk v svetovnem pokalu, kar je 414 točk več od prejšnjega rekorda Hermanna Maierja iz sezone 1999/2000, letos drugouvrščeno Nemko Mario Höfl-Riesch pa je ugnala s kar 1313 točkami prednosti, kar je prav tako rekordno. Dosegla je enajst zmag in z rekordnimi 24 stopničkami v sezoni prav tako za dve uvrstitvi med prve tri prehitela Maierja.

Prevc Kongresni trg sprejem smučarjev Smučarska zveza Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prevc preživel diskvalifikacijo

Veliki kristalni globus, prvi v zgodovini slovenskega alpskega smučanja, mala globusa za prvi mesti v veleslalomskem in superveleslalomskem seštevku, primat v superkombinaciji ter drugi mesti v smukaškem in slalomskem seštevku, zlata in dve srebrni kolajni na svetovnem prvenstvu v Schladmingu ter kopica rekordov. S tem se je Tina Maze vpisala ne le v zgodovino slovenskega športa, ampak tudi v anale na svetovni ravni.

Skakalec Prevc je na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Predazzu 28. februarja po bronu na srednji napravi osvojil svojo drugo kolajno na tem prvenstvu. Povzpel se je še stopničko višje in osvojil naslov svetovnega podprvaka. A po slovesnosti z rožami ga je čakal šok, saj je komisija pri kontroli dresov dolgo premlevala, ali naj ga diskvalificira.

Prevc je namreč prehitro slekel dres, tako da je celotna slovenska delegacija dolgo trepetala, ali bo kolajna njegova ali ne. Po dolgem čakanju je tekmovalna komisija slovenskemu asu pogledala skozi prste, tako da jo je odnesel le z zelo resnim opozorilom.

Marguč najboljši slovenski deskar vseh časov

Deskar Marguč je 27. januarja na svetovnem prvenstvu v kanadskem Stonehamu v paralelnem slalomu osvojil zlato kolajno, s tem pa je postal najboljši slovenski deskar vseh časov na velikih tekmovanjih. To je bila namreč že njegova tretja kolajna na SP. Marguč je branil bronasto kolajno s prejšnjega prvenstva v La Molini, kjer je osvojil tudi srebro v veleslalomu.

rok marguč | Avtor: EPA EPA
Lanska in tudi začetek letošnje sezone nista kazali, da bi lahko na najpomembnejši tekmi zime posegel v boj za najvišja mesta. Lani ni bil boljši kot peti, na prvih treh tekmah letošnje sezone pa da ni bilo med prvo deseterico. A nekoliko slabši rezultati ga niso vrgli s tira. Po slavju na SP je za dodatek 10. marca v švicarski Arosi dobil tekmo svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu, kar je bila njegova prva zmaga v svetovnem pokalu.

Biatlonec Fak je 9. februarja na SP v Novém Mestu na Češkem osvojil bronasto kolajno. Za Faka je bila to že četrta kolajna na svetovnih prvenstvih, ob olimpijskem bronu v Vancouvru, ki ga je prav tako osvojil v sprintu, a takrat še v dresu hrvaške reprezentance. Odločitev pred 22.000 gledalci je padla na zadnjem streljanju, po katerem sta od Faka hitreje v cilj prišla le 27-letni Norvežan Emil Hegle Svendsen in branilec naslova Francoz Martin Fourcade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.