Šport > Zimski športi
31 ogledov

Tina boljša mašina od Herminatorja: zmaga in 2024 točk

Maze Garmisch Partenkirchen smuk svetovni pokal
1/22
Reuters
Tina Maze je avstrijskega smučarskega velikana Hermanna "Herminatorja" Maierja poslala na smetišče zgodovine. Črnjanka je v slogu Sarah Connor, ki je v znamenitem filmu pomagala uničiti Terminatorja, z zmago na smuku v Garmisch-Partenkirchnu zaokrožila komplet zmag v vseh disciplinah sezone in presegla Maierjev točkovni rekord iz leta 2000.

Tina Maze niz vrhunskih uvrstitev nadaljuje tudi po Schladmingu in svetovnem prvenstvu. Mazejeva je zmagala na smuku v Garmisch-Partenkirchnu in dosegla še dva mejnika - presegla je rekordnih 2000 točk, osvojenih v eni sezoni svetovnega pokala Avstrijca Hermanna Maierja, ter v eni sezoni zmagala v prav vseh disciplinah.

Slovenski uspeh je dopolnila Ilka Štuhec, ki je za Mazejevo zaostala 1,23 sekunde ter je z desetim mestom osvojila svoj letošnji najboljši dosežek na smukih ter drugi smukaški izid v karieri. Tretja Slovenka Vanja Brodnik pa je za malenkost zgrešila smukaške točke, z zaostankom 3,33 sekunde je zasedla 32. mesto med 40 uvrščenimi.

Razplet tekme je dodobra skrojila spremenljiva vidljivost. S startno številko 26 je presenetila Američanka Laurenne Ross, ki je za Mazejevo zaostala 39 stotink sekunde ter se zavihtela na drugo mesto. Tretja je bila Nemka Maria Höfl-Riesch (+0,50).

Tina: "Tokrat ni šlo za srečo"

Mazejeva je s sijajno predstavo ugnala vso konkurenco na progi Kandahar, kjer doslej ni imela vidnejšega uspeha. Pred takrat vodilno Švicarko Laro Gut je imela ob prvem merjenju časa 20 stotink prednosti, nato pa prednost le še povečevala. Na koncu je vodstvo prevzela s prednostjo 74 stotink ter se po petih letih (St. Moritz, 2. 2. 2008) veselila svoje druge smukaške zmage v karieri.

"Nekaj posebnega je bilo zmagati danes v smuku. V tej sezoni sem v smuku vedno dobro smučala, vendar pa mi doslej še noben smuk ni uspelo odpeljati brez napak. Že pred leti sem enkrat zmagala v smuku, vendar pa mislim, da je bila tista zmaga plod srečnih okoliščin in vremena. Tokrat ni šlo za srečo," je bila v prvi izjavi zelo zadovoljna Mazejeva.

"Za mano je res neverjetna sezona. Težko najdem besede, da opišem vse to. Progo v Garmischu sem zelo dobro spoznala in obvladala že na drugem treningu. Na tekmi sem izpolnila zastavljeni cilj. Izkoristila sem prav vse danosti proge ter dober material in sem zelo vesela, da sem enkrat tudi tu zmagala. Verjetno je to moj najlepši dan v letošnji sezoni," je bila po novem velikem dosežku zadovoljna najuspešnejša slovenska športnica.

"Zmagati v smuku ni lahko. Zelo sem ponosna na ta rezultat, vesela sem, da sem končno z zmago potrdila vrhunsko formo v tej disciplini, ki jo kažem že vso sezono, vendar pa mi še ni uspelo tako dobro odpeljati. Prekoračena številka 2000 točk mi pomeni zrušen rekord. Želim nadaljevati tako še naprej. Upam, da bo naslednjič nekdo drug tako vrhunski, sicer pa je to ena stvar, ki smo jo vsi pričakovali. Škoda, da ni noč, da bi naredili ognjemet."

V družbi Girardellija, Kronbergerjeve in Kostelićeve

Korošica je osvojila tudi rekordne 20. stopničke v eni sezoni, pred njo sta mejnik osvojili Hanni Wenzel iz Liechtensteina in Švedinja Pernilla Wiberg, ki sta jih zbrali po 18. V skupnem seštevku svetovnega pokala je Črnjanka prednost pred zasledovalkami še povečala na 1054 točk, zdaj ima 2024 točk.

Mazejeva ima tako že 20 uvrstitev na stopničke v eni sezoni, v tej sezoni pa je že devetič stopila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Devetindvajsetletna Črnjanka se je z zmago v smuku pridružila Marcu Girardelliju, Petri Kronberger in Janici Kostelić z zmagami v vseh disciplinah v eni sezoni.

Maierjev rekord 2000 osvojenih točk v sezoni 1999/2000 Mazejeva lahko še izboljšala, saj je do konca sezone na sporedu še osem tekem. Prva priložnost bo že v nedeljo, ko bo v Garmischu na sporedu še en superveleslalom.

V ženski konkurenci je Američanka Lindsey Vonn, ki je zaradi poškodbe že predčasno končala sezono, lani v svetovnem pokalu osvojila 1980 točk, ta dosežek je Mazejeva danes več kot izboljšala.


Grd padec McKennisove

Mazejeva si je predčasno zagotovila že veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala ter mali kristalni globus za zmago v posebnem veleslalomskem seštevku. Le korak je oddaljena od smukaškega globusa.

Od poškodovane Vonnove, vodilne v smukaškem seštevku, zaostaja le še eno točko. Mazejeva je v vodstvu tudi v superveleslalomskem seštevku, v slalomskem seštevku pa je na drugem mestu. Dobila je tudi seštevek superkombinacije, vendar pa v tej disciplini več ne podeljujejo malih kristalnih globusov.

Tekma je bila po padcu Američanke Alice McKennis sicer za več deset minut prekinjena, potem ko so po nesrečno smučarko, ki je padla pri enem zadnjih zavojev in se udarila v glavo, poslali tudi helikopter.

Svetovni pokal, Garmisch-Partenkirchen, smuk (Ž), rezultati:

Komentarjev 4
  • mia 16:17 02.marec 2013.

    a, še ni?

  • Žurnalček 13:57 02.marec 2013.

    Še malo pa bo najboljša smučarka sveta v zgodovini !

  • Žurnalček 13:56 02.marec 2013.

    Američanka se ni udarila v glavo , saj ima čelado, ampak ji je šlo levo koleno ali pa celo zlom noge in to v momentu ko je izgubila ravnotežje in naletela na novo grbino , ki jo zaradi izgube ravnotežja ...prikaži veča ni mogla poštopati .