Šport > Zimski športi
14 ogledov

Tina Maze povsem blizu še enega globusa

superveleslalom garmish weirather
1/11
Reuters
Liechtensteinska smučarka Tina Weirather je zmagala na superveleslalomu v Garmisch-Partenkirchnu. Tina Maze in Američanka Julia Mancuso sta si razdelili drugo mesto, četrta pa je bila Avstrijka Anna Fenninger. S tem rezultatom je Črnjanka povsem blizu tudi malemu kristalnemu globusu za superveleslalomski seštevek. Ilka Štuhec je bila 20., Vanja Brodnik pa 40.

Slovenska šampionka Tina Maze je z drugim mestom dosegla že svoje 19. stopničke v tej sezoni in s tem presegla Pernillo Wiberg in Hanni Wenzel. Do absolutnega rekorda Hermanna Maierja ji manjkajo še tri uvsrtitve na zmagovalni oder.

Prve številke z dobrimi pogoji

Po prvih petih tekmovalkah je bila v vodstvu tekmovalka iz Liechtensteina Tina Weirather, ki je prehitela Avstrijko Nicole Hosp in Španko Carolino Ruiz Castillo. Enak vrstni red je na vrhu ostal tudi po nastopu prvih desetih tekmovalk.

Kot petnajsta po vrsti se je na progo pognala Daniela Merighetti, ki je bila na četrtkovem treningu druga za Tino Maze. Italijanka je bila dobro na poti v zgornjem delu, nato pa jo je v srednjem delu odneslo prenizko in ni več ujela vrat ter odstopila. Tako je Weiratherjeva ostala na prvem mestu tudi pred nastopom elitne sedmerice tekmovalk.

Tina 12 stotink zadaj

Kot prva izmed najboljših je startala Avstrijka Anna Fenninger. Simaptična Avstrijka je z zaostankom 28 stotink prišla na drugo mesto. Naslednja se je po strmini spustila Tina Maze. Na prvem vmesnem času je imela za Liechtensteinko 5 stotink zaostanka, na naslednjem pa je že imela prednost. V spodnjem delu je Tina malce izgubila in v cilj prišla kot druga z zaostankom 12 stotink sekunde. Nemka Viktoria Rebensburg je za njo prismučala na osmo mesto, Švicarka Fabienne Suter pa na deseto.

Mancusova izenačena s Tino, Ilka slabša spodaj

Še ena Švicarka - Lara Gut - je nato odstopila v srednjem delu. Kot 21. je šla na progo Maria Höfl-Riesch. Nemka je razočarala in prišla na deveto mesto. Zadnja od najboljših je startala Julia Mancuso, ki je Mazejevi najbolj nevarna v superveleslalomskem seštevku. Američanka je imela enak čas kot Črnjanka in si je z njo delila drugo mesto.

Francozinja Marion Rolland je dolgo grozila vodilnim z dobrimi vmesnimi časi, toda svetovna smukaška prvakinja je po slabšem spodnjem delu pristala na sedmem mestu. Ilka Štuhec je s številko 29 prismučala na 19. mesto z zaostankom 1,52 sekunde, potem ko je malce slabše opravila s spodnjim delom proge.

Še en mali globus na dosegu neverjetne Tine

V Garmisch-Partenkirchnu sta ta konec tedna na sporedu še superveleslalom in smuk. V superveleslalomskem seštevku ima Mazejeva sedaj 370 točk, Julia Mancuso, ki jo edina še lahko realno ogrozi, jih ima 305. V skupnem seštevku svetovnega pokala ima Črnjanka sedaj že 1924 točk in drugi Marii Höfl-Riesch (910) beži že za več kot tisoč točk. Tina lahko tako že v soboto na smuku preseže tako rekord Lindsey Vonn (1980 točk), kot Hermanna Maierja (2000 točk).

"Julia smuča zelo dobro, napada. Jaz se moram braniti in danes sem se dobro ubranila," je boj za superveleslalomsko krono pokomentirala Korošica.

"Tina je zmago zapravila na zadnjem zavoju, a tudi zgoraj je imela še nekaj rezerve. A obe z Julio Mancuso sta smučali zelo dobro," pa je dodal Andrea Massi. "Kažejo se znaki utrujenosti, a hvala bogu je Tina zdrava. Pred sabo ima še velike cilje in ve, da mora stisniti do konca in izpolniti svoje cilje. Tina je končno dozorela, ve kaj hoče in ve, da je v preteklosti zamudila kar nekaj priložnosti, letos pa hoče vzeti vse," je še dodal Massi.

"Letos mi v smuku še ni uspelo zmagati in to si želim jutri. Proga tukaj mi ustreza, material je dober, počutim se dobro in upam, da lahko zmagam," je še napovedala Mazejeva, najuspešnejša slovenska športnica.

Superveleslalom, izidi:

Komentarjev 3
  • Žurnalček 00:54 02.marec 2013.

    Do konca sezone bo pa res postala najboljša smučarka Slovenije in Balkana.

  • Blaž Kočar 23:10 01.marec 2013.

    Vaš komentar smo odstranili, ker ste kršili naš kodeks komentiranja: http://www.zurnal24.si/pravno-obvestilo#kodeks_komentiranja Uredništvo zurnal24.si .

  • titty 15:37 01.marec 2013.

    Bravo Tina!!!!