Šport > Zimski športi
44 ogledov

Tina Maze v Švici tretja, točke za Lavtarjevo

Jessica Lindell-Vikarby Tessa Worley Tina Maze EPA
Tina Maze je le našla odlično formo in si z dobro drugo vožnjo v St Moritzu prismučala prve veleslalomske stopničke v sezoni. Zaostala je le za Američanko Tesso Worley in Švedinjo Jessico Lindell-Vikarby. Točke tudi za Katarino Lavtar.

Francozinja Tessa Worley je zmagala na slalomu za svetovni pokal alpskih smučark v švicarskem St. Moritzu (2:07,62). Druga je bila Švedinja Jessica Lindell-Vikarby (+0,37), tretja pa Črnjanka Tina Maze (+0,79), Katarina Lavtar, druga slovenska finalistka, pa je bila 24. (+3,18). Ana Drev je tekmo končala po prvi vožnji na 38. mestu, Maruša Ferk in Ilka Štuhec pa nista nastopili.

"V prvi vožnji sem bila še precej zadržana, potem pa je šlo lažje. Težko je smučati, če dvomiš vase. Zato so taki rezultati še bolj pomembni, posebej pa take vožnje, ko ne misliš preveč in zgolj smučaš. Želela sem čim bolj napadati in več tvegati, kot na prvi progi, ko praktično nisem nič. Zato sem tudi toliko zaostala. Bo pa treba iti naprej tako, kot danes na drugi progi," je po tekmi povedala Mazejeva.

Worleyjeva je vodila že po prvi vožnji, Jessica Lindell-Vikarby je zaostajala 29 stotink, tretjeuvrščena Avstrijka Kathrin Zettel pa pol sekunde. Sledili sta Kanadčanka Marie-Michele Gagnon (+0,67) in Italijanka Denise Karbon (+0,72). Mazejeva je bila šesta (+0,76), Lavtarjeva pa 23. (+2,29). Slednja je osvojila šele druge točke svetovnega pokala v karieri po 29. mestu na uvodu sezone v Söldnu.

Mazejeva v drugo pokazala pravi obraz

V finalu je Mazejeva z zelo napadalno vožnjo najprej za več kot sekundo prehitela dotlej vodilno Francozinjo Anemone Marmottan. Denise Karbon in Gagnonova sta nato odstopili, Zettlova pa se je zavihtela na drugo mesto, vendar 91 stotink za Mazejevo. Lindell-Vikarbyjeva je bila nato najhitrejša na vseh merjenjih, tudi na cilju (+0,42).

Na startu je bila le še Worleyjeva, veleslalomska svetovna prvakinja. Dosegla je najboljši čas druge vožnje in zmagala. Štiriindvajsetletna Francozinja je bila najhitrejša na vseh merjenjih časa na drugi progi in je slavila osmo zmago v karieri, vse je dosegla v veleslalomih.

Druge stopničke v sezoni

Mazejeva je izenačila svoj izid sezone, tretje mesto, ki ga je dosegla srdi novembra na slalomu v finskem Leviju. To ji je uspelo le dan po odstopu na superveleslalomu. Kljub temu, da je to njen eden najboljših začetkov sezon v svetovnih pokalih, pa si sama želi več. Skupna zmagovalka minile zime se nadeja, da bo v samem vrhu tudi v olimpijski sezoni.

"Včeraj nam je šlo kar nekaj stvari narobe. Na ogledu superveleslaloma smo imeli precej težav. In ko v tako hitri disciplini ne ocenim dobro proge, pride do napak. Teh si ne smem si jih privoščiti, ker hitro izgubim občutek. Veseli me, da sem danes reagirala pravilno in bo šlo sedaj lažje naprej. Neuspehov imam dovolj, hočem biti prva, druga ali tretja," je pojasnila Mazejeva.

Ekipa ostaja nespremenjena

O morebitni zamenjavi v njeni ekipi je Korošica po današnjem uspehu dodala: "Ekipa za zdaj ostaja nespremenjena in nimamo drugačnih scenarijev. Trener Walter Ronconi se mora še naučiti, da se reagira takoj, ko se kaj zgodi. Vsi se moramo naučiti iz napak in vsi se še učimo."

Po željah pa ne gre vedno tudi njenim tekmicam. Že na prvi progi je s številko 1 najprej nastop predčasno končala Američanka Mikaela Shiffrin, v nadaljevanju pa so ob progi po napakah ostale še domačinka Lara Gut, Tina Weirather iz Liechtensteina in Avstrijka Elisabeth Görgl. Nemka Maria Höfl-Riesch je bila 11. in je sedaj v skupnem seštevku pokala druga (461 točk) za Laro Gut (482), tretja je Weiratherjeva (445), četrta je Avstrijka Anna Fenninger, tokrat osma (437), peta pa Mazejeva (290).

Alpske smučarke bodo svetovni pokal nadaljevale v torek, 17. decembra, ko bo v Courchevelu na programu slalom, nato pa bodo ostale v Franciji, saj bosta 21. in 22. decembra v Val d'Iseru še smuk in veleslalom.

Svetovni pokal, St. Moritz, veleslalom (Ž):

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.