Šport > Zimski športi
15 ogledov

Tina Maze že zapečatila zmago v svetovnem pokalu

tina maze maeribel superkombinacija
1/13
Reuters
Tina Maze je prepričljivo zmagala na superkombinaciji v francoskem Meribelu in je že zapečatila zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Danes je bila druga Nicole Hosp, tretja pa še ena Avstrijka Michaela Kirchgasser. Maria Höfl-Riesch je na slalomu odstopila. Ilka Štuhec je končala na 10. mestu, Vanja Brodnik pa na 18.

Črnjanka Tina Maze je po zlatu in dvema srebrnima medaljama na nedavnem svetovnem prvenstvu v Schladmingu nadaljevala z vrhunskimi dosežki in po četrtem mestu na sobotnem smuku osvojila osemnajste stopničke za zmagovalke v sezoni ter se v tem elementu izenačila na prvem mestu večne lestvice s Hanni Wenzel iz Liechtensteina (1979/80) in Švedinjo Pernillo Wiberg (1996/97). Z osmo zmago v tej zimi in 19. v karieri je hkrati kot prva Slovenka osvojila veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. To ji je uspelo devet tekem pred koncem sezone.

Devetindvajsetletna Črnjanka ima sedaj pred drugouvrščeno v pokalu, Nemko Mario Höfl Riesch, že nedosegljivih 958 točk prednosti. Med športniki v Sloveniji se lahko z velikim kristalnim globusom pohvali le Primož Peterka, ki je bil najboljši skakalec na svetu v sezonah 1996/97 in 1997/98.

Prepričljiva tako v slalomu, kot v smuku

Korošica je prepričljivo vodila po smuku, saj je Američanka Julia Mancuso na drugem mestu zaostajala za 41 stotink, Nemka Maria Höfl Riesch na tretjem mestu že več kot pol sekunde (+0,60), ostale pa več kot sekundo. Na 24. mestu je bila Michaela Kirchgasser z dvema sekundama in pol zaostanka. Slednja je bila prepričljivo najboljša v slalomu in je na koncu zaostala le za Nicole Hosp, šesto po smuku, in Mazejevo. Mancusova je nazadovala na četrto mesto, Höfl Riescheva pa je po dobrem prvem merjenju časa na drugem že preveč zaostajala, da bi posegla na prvo mesto. Nato je povozila količek in Mazejevi, ki je bila še na startu, bi že peto mesto zadostovalo, da bi dokončno osvojila veliki globus po drugem mestu v sezoni 2011/2012 in tretjem v sezoni 2010/2011.

superkombinacija meribel tina maze nicole hosp michaela kirchgasser | Avtor: EPA EPA
Prvi del tekme je potekal na skrajšani smukaški progi in je bil zaradi sneženja prestavljen najprej za pol ure, nato pa še za 15 minut. Francoski organizatorji so imeli težave s pripravo proge, saj je v noči na nedeljo zapadlo 30 centimetrov snega. S smukaškim delom je dobro opravila Ilka Štuhec, ki je bila 13. (+1,61), Vanja Brodnik pa je zasedala 25. mesto (+2,58). Obe sta pridobili nekaj mest, Štuhčevo pa je to na koncu popeljalo med deseterico, Brodnikovo pa med dvajseterico.

Svetovni pokal za smučarke se bo konec tedna nadaljeval v nemškem Garmisch Partenkirchnu, kjer bosta od petka do nedelje dva superveleslaloma in smuk. Mazejeva bo imela že tam priložnost, da preseže magično mejo 2000 točk in preseže tudi dosežek avstrijske smučarske legende Hermanna Maierja.

Tina: "Ponosna, vesela in zadovoljna"

"Danes nisem mislila na veliki kristalni globus, ampak na to, da bom dobro smučala in ostala zbrana do konca. Drugo potem ni tako pomembno. Ponosna, vesela in zadovoljna sem, da so se moji cilji uresničil. Vse kar sem prestala v svoji karieri, je doživelo potrditev in poplačilo. Od začetka sezone sem verjela vase. Vse skupaj je, kar se mene tiče, le potrditev dela in prave poti. Mogoče drugi mislijo, da sem osvojila nekaj nemogočega, vendar temu ni tako. Če bi sama temu pritrdila, potem ne bi dosegla tega, kar mi je uspelo," je osvojitev velikega kristalnega globusa komentirala Mazejeva.

"To so izjemni mejniki, za vso ekipo, še posebej za Tino. Tega se še ne zavedamo. Vedno smo razmišljali, da je Tina tehničarka. A če je nekdo podkovan v veleslalomu, pridejo rezultati tudi v hitrih disciplinah. Tako da je Tina, kar se tega tiče, fenomenalno izpeljala celotno kariero. Nenehno je delala z glavo in zato pridejo rezultati tudi v hitrih disciplinah," pa se je v preteklost ozrl vodja Team to aMaze Andrea Massi.

Superkombinacija, izidi:

1. Tina Maze (Slo) 1:59,54
2. Nicole Hosp (Avt) +0,82 
3. Michaela Kirchgasser (Avt) +0,90 
4. Julia Mancuso (ZDA) +1,46 
5. Marie-Michele Gagnon (Kan) +1,82 
6. Elena Curtoni (Ita) +1,88  
. Veronique Hronek (Nem) +1,88 
8. Lara Gut (Švi) +2,18 
9. Lotte Smiseth Sejersted (Nor) +2,78 
10. Ilka Štuhec (Slo) +2,95
...
18. Vanja Brodnik (Slo) +3,73

Skupni seštevek svetovnega pokala:

1. Tina Maze (Slo) 1844 točk
2. Maria Höfl-Riesch (Nem) 886
3. Lindsey Vonn (ZDA) 740
4. Anna Fenninger (Avt) 716
5. Kathrin Zettel (Avt) 697
6. Mikaela Shiffrin (ZDA) 638
7. Julia Mancuso (ZDA)  623
8. Viktoria Rebensburg (Nem) 593
9. Frida Hansdotter (Šve) 557
10. Lara Gut (Švi) 504
...
58. Ana Drev (Slo) 91
65. Ilka Štuhec (Slo) 78
94. Vanja Brodnik (Slo) 16
110. Maruša Ferk (Slo) 5

Komentarjev 9
  • Scott 19:51 24.februar 2013.

    Vedo, da ni njihova, pač pa volilka SDS-a kot tudi njeni domači, zato se vse to dogaja.Pa Lovšin(LDS), pa Kunc,pa nekateri iz smučarske zveze...Politiko mešajo tudi tja, kamor sploh ne sodi!

  • Scott 19:51 24.februar 2013.

    Vedo, da ni njihova, pač pa volilka SDS-a kot tudi njeni domači, zato se vse to dogaja.Pa Lovšin(LDS), pa Kunc,pa nekateri iz smučarske zveze...Politiko mešajo tudi tja, kamor sploh ne sodi!

  • primorka 16:34 24.februar 2013.

    Zakaj sploh obstaja RTV, ker itak ne pokažejo nič pametnega. Samo da zaposleni od direktorja navzdol, da pobirajo denar. Sramota. Gnus !!! Oni bi za potrebo PROPADLI !