Šport > Zimski športi
36 ogledov

Tina na veleslalomu s pravljično št. 3

Maze Schladming SP smuk svetovno prvenstvo v alpskem smučanju EPA
Vsi štirje slovenski veleslalomisti so se neposredno uvrstili na glavno moško veleslalomsko tekmo svetovnega prvenstva, ki bo v petek na progi Planai v Schladmingu. Nobenemu od Slovencev tako ne bo treba skozi jutrišnje kvalifikacijsko sito, ki bo na bližnjem smučišču Reiteralm sočasno z ženskim veleslalomom.

Po hitrih disciplinah na brutalnih ledenih progah pod goro Planai bodo v sklepnem delu svetovnega prvenstva na sporedu tehnične discipline, kjer bodo zlasti moške tekme privabile veliko število tekmovalcev.

Tekmovanje bo dejansko mednarodno v polnem pomenu besede, med prijavljenimi tekmovalci je mavrična mešanica narodov z vseh koncev zemeljske oble. Zaradi množice prijav za moška veleslalom in slalom bodo v četrtek in soboto izpeljali kvalifikacije, v katerih bodo tudi tekmovalci iz eksotičnih držav, kjer ne poznajo snega.

Na startu moških kvalifikacij za petkov veleslalom je 132 tekmovalcev, tudi s Haitija, Jamajke, Libanona, Peruja, Grčije, Irske, Avstralije, kneževine Monako, Makedonije, Albanije, Nove Zelandije, Izraela, Brazilije, Tajvana in seveda nepogrešljivi 54-letni Mehičan, princ Hubertus von Hohenlohe, ki že od leta 1996 bolj ali manj uspešno nastopa kot nekakšna maskota na svetovnih prvenstvih.

Smučanje je svetovni šport

"Ravnokar sem pregledal tablo z nastopajočimi pred žrebanjem in z veseljem ugotovil, da so vsi štirje naši tekmovalci, debitanti na SP Klemen Kosi, Janez Jazbec, Žan Kranjec in Mišel Žerak, uvrščeni v prvo petdeseterico tekmovalcev, kar pomeni, da jim ne bo treba nastopiti na jutrišnji kvalifikacijski tekmi. Številka vseh prijavljenih na veleslalomu se je približala številu 183 nastopajočih iz 66 držav," je povedal strokovni vodja alpskih disciplin pri Smučarski zvezi Slovenije Vlado Makuc.

"Gre res za ogromno število, kar daje izjemno težo temu dogodku, pomeni, da alpsko smučanje ni doma le v alpskih državah in je razširjeno praktično po celem svetu. Sem vesel za naše fante, ker so uvrščeni v prvo petdeseterico. To pomeni, da bodo imeli relativno ugodne startne številke, snežna podlaga, na kateri se tekmuje že vse dni prvenstva, je izvrstno pripravljena in bo nudila vsem tekmovalcem enake možnosti za dobre vožnje."

Na startu četrtkovega ženskega veleslaloma, na katerem bo šampionka Tina Maze branila naslov svetovne prvakinje, so še štiri Slovenke, druga slovenska adutinja Ana Drev ter debitantke na prvenstvu Ilka Štuhec, ki je v Schladmingu prijetno presenetila s šestim mestom v superveleslalomu, Tina Robnik in Katja Horvat. Ženski veleslalom se bo začel ob 10. uri, druga vožnja pa bo na sporedu ob 13.30.

Mazejeva, ki je v svetovnem pokalu že osvojila mali kristalni veleslalomski globus, bo startala s startno številko tri, Drevova bo šla na progo kot 20, Robnikova bo nosila številko 37, Štuhčeva 41, Horvatova pa 56. Na startu je 139 tekmovalk iz 55 držav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.