Šport > Zimski športi
54 ogledov

Tina - preprosto najboljša

zlata lisica maribor slalom tina maze
1/14
Saša Despot
Tina Maze je zmagala na osmem slalomu sezone svetovnega pokala alpskih smučark v Mariboru. Vodilna po prvi vožnji je v finalu le še potrdila prepričljivo vodstvo in se osemnajstič v karieri zavihtela na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

Švedinja Frida Hansdotter je na drugem mestu zaostala za velikih 86 stotink sekunde. Tretja je bila Avstrijka Kathrin Zettel (+ 1,13).

Korošica je po odstopu Nemke Marie Höfl Riesch na prvi progi še povečala vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Doslej je skupno zbrala 1654 točk. Razlika med Črnjanko in prvo zasledovalko znaša tako velikih 848 točk. V slalomskem seštevku je Korošica na drugem mestu s 455 točkami, za vodilno slalomistko Američanko Mikaelo Schifrrin (468), ki je bila danes osma, pa zaostaja le 13 točk.

"Vse skupaj je neverjetno. Morala sem se boriti od starta do cilja," je prvih nekaj besed Mazejeva izgovorila v angleščini po prihodu v cilj. Zmago pa je nato proslavila še s številnimi navijači, ki so uspeh najboljše slovenske alpske smučarke proslavili zelo bučno. Zbrano množico pod Pohorjem je spravila na noge. V prvih nekaj besedah v slovenščini, namenjenih zvestim navijačem, pa je dejala: "Aaaaaaaaa. Ustvarili smo pravljico. Hvala, hvala, hvala."

"Čudovito je zmagati pred domačim občinstvom. Zabavala sem se, a za zmago sem se morala tudi boriti. Na startu se mi je 'mešalo'. Težko mi je bilo ostati osredotočen. Spodbujala me je krasna množica, zato ni lahko. Prav ponosna sem nase. Med obema vožnjama so me vprašali, zakaj sem tako tečna, ampak včeraj sem se naučila, da moram ostati osredotočena," je takoj po tekmi za TV Slovenija povedala Mazejeva.

V slalomu si je zelo želela zmage, potem ko ji je v veleslalomu načrte pokvarila Američanka Lindsey Vonn, ki jo je prehitela za le osem stotink. Tokrat je bilo povsem drugače. Po vodstvu na prvi progi je prepričljivo potrdila že 18. zmago v svetovnem pokalu z najhitrejšim časom finalne vožnje tudi 55. stopničke v karieri.

Sanjska prva vožnja

Črnjanka je blestela že v prvi vožnji. Na 49. Zlati lisici s startno številko 5 z visoko prednostjo 91 stotink sekunde prevzela vodstvo ter prehitela takrat vodilno  Kathrin Zettel. Že ob prvem merjenju vmesnega časa si je prismučala 24 stotink sekunde zaloge pred Avstrijko, ob drugem merjenju je prednost nekoliko skopnela in znašala le še šest stotink, a je nato s sijajnim finišem v spodnjem delu prišla v cilj kot prva, vidno zadovoljna in v veliko veselje številnih slovenskih navijačev pod Pohorjem.

"V spodnjem delu je smučka dobro stekla, vedno več zaupanja sem imela v njo in res sem vesela, da mi je uspela takšna 'fura'," je povedala vodilna po prvi vožnji naša šampionka Tina Maze. Dejala je, da je bila vožnja takšna kot si jo je predstavljala. "Smučka gre res hitro. Do zdaj sem imela vedno nekaj težav z njo, ponavadi sem naredila kakšno napako, danes pa mi je vse steklo skoncentrirano in hitro." Dodala je še, da je bil včeraj zanjo velik šok, saj je preveč čustveno odreagirala na množico.

Tina je z današnjim nastopom prvič doslej lahko zmagala tudi v seštevku Zlate lisice, kar je med Slovenkami doslej uspelo le Mateji Svet in Urški Hrovat.

Ostale Slovenke z visokimi štartnimi številkami

Na startu, s startnimi številkami od 64 do 69, so bile še štiri Slovenke, Ana Bucik, Katarina Lavtar, Ula Hafner in Eli Plut, ki pa niso izkoristile priložnosti, da bi se pred domačimi navijači zavihtele v finale, ki je bil na sporedu ob 12.15.

Edina od četverice je v cilj prišla 19-letna Bucikova. Zasedla je 33. mesto, od najboljše trideseterice pa jo je ločilo 22 stotink sekunde.

Milwaukee
Komentarjev 3
  • Lavdan 13:56 27.januar 2013.

    Bravo Tina.

  • titty 11:12 27.januar 2013.

    Dajmo Tinca!! Navijamo zate!!!

  • nostradamus 10:00 27.januar 2013.

    cestitke sportniki so edina stvar na katero smo lahko iskreno ponosni