Šport > Zimski športi
13 ogledov

Tina več kot sekundo za Avstrijkama

Maze Schladming smuk SP svetovno prvenstvo prvi trening
1/12
EPA
Tudi drugi trening smuka za ženske je v Schladmingu dobila domačinka Regina Sterz. Sterzova je bila najhitrejša že v sredo. Tina Maze je bila dan pred drugo tekmo prvenstva, superkombinacijo, z zaostankom 1,2 sekunde deseta.

Od Slovenk se je na progo v Schladmingu tokrat najprej podala Maruša Ferk, ki je po hudi napaki v spodnjem delu močno zaostala za najboljšimi (+6,26 sekunde). Dolgo časa je s številko ena vodila Švicarka Marianne Kaufmann-Abderhalden, ki sta jo uspeli prehiteti le na koncu najhitrejši Avstrijki Regina Sterz in Anna Fenninger.

Precejšen zaostanek si je v zaključku proge nabrala tudi Ilka Štuhec. Štajerka je imela v srednjem delu že 64 stotink naskoka za takrat vodilno Kaufmann-Abderhaldnovo, nato pa v cilj prišla z visokim zaostankom (+1,68).

Avstrijk ni uspelo prehiteti niti Mazejevi. Črnjanka je nastopila slabše kot v sredo in v cilju zaostala za več kot sekundo (+1,20), kar je bilo na koncu dovolj za deseto mesto. Vanja Brodnik je bila z zaostankom 3,91 sekunde na koncu 34.

Tina: "Jutri na polno"

V Schladmingu bodo v petek sicer podelili nov komplet odličij. Alpske smučarke se bodo za kolajne merile v superkombinaciji. Med favoritinjami za zmago je Mazejeva, ki je po osvojenem zlatu v superveleslalomu pripravljena na napad na svoje peto odličje na svetovnih prvenstvih ter tretje zlato.

"Na smuku sem smučala nekje do pol proge. Želela sem popraviti tisto napako, ki sem jo naredila na prvem treningu smuka, in mislim, da mi je to uspelo. V kombinaciji pa na polno, nimam se kaj 'šparati'," je po današnjem drugem treningu smuka Mazejeva odločena vzeti drugo slovensko kolajno na tem SP.

Vodja ekipe Team to aMaze Andrea Massi ničesar ne želi prepustiti naključju ter kot general v bitki ali šahovski velemojster vedno gleda dva, tri korake naprej, kako svoji varovanki zagotoviti ključno prednost pred ostalimi tekmovalkami.

Vse je funkcioniralo, kot mora

Že takoj po osvojeni prvi kolajni se Massi ni prepustil proslavljanju zmagoslavja, temveč je že koval načrte za prihodnji slalomski trening, na katerem bi Mazejeva preizkusila zavoje na tukajšnjem snegu in se kar najbolje pripravila na boj za kolajne v superkombinaciji. Pred drugim treningom smuka je tako slovenska šampionka pridno nabirala slalomsko kilometrino na bližnjem smučišču Reiteralm.

"Naredili smo nekoliko drugačen program, najprej je bil ogled smuka, nato trening slaloma, nato še trening smuka. Vse je funkcioniralo, kot mora, serviser je potreboval informacije še z enega treninga smuka in smo ga naredili, ker je imel dvome o smučeh, danes je imel možnost to rešiti, zato smo to naredili," je bil kratek v odgovorih strateg največjih slovenskih uspehov Massi.

V taboru svetovne šampionke so rešili tudi vse finese glede opreme in materialov. Zdaj se zdi, kot da nič več ne more ustaviti Mazejeve v njenem novem pohodu na vrh, vlogo favoritinje pa ji priznavajo tudi vse tekmice.

24 let od uspeha Mateje Svet

Pred 31 leti sta za slovensko oziroma takrat jugoslovansko navdušenje na svetovnem prvenstvu v Schladmingu poskrbela Bojan Križaj s srebrom v slalomu, kar je bila sploh prva slovenska kolajna na SP, in Boris Strel z bronom v veleslalomu.

Prav v teh dneh mineva 24 let od zmage Mateje Svet na slalomu svetovnega prvenstva v Vailu (7. februar 1989), ko je Svetova postavila nov mejnik v slovenskem alpskem smučanju. Njen (zlati) dosežek je Mazejeva izenačila z veleslalomskim zlatom pred dvema letoma v Garmisch-Partenkirchnu ter presegla uvodni dan prvenstva v Schladmingu z dosežkom v superveleslalomu in osvojeno prvo slovensko kolajno na SP v hitrih disciplinah.

Na prvenstvu pred dvema letoma si je svetovno krono v superkombinaciji nadela Avstrijka Fenningerjeva, Mazejeva je bila srebrna, tekmovalno upokojena Švedinja Anja Pärson pa bronasta. Druga Slovenka na progi Ferkova je bila deveta. Mazejeva je v letošnji sezoni na eni svojih najbolj prepričljivih predstav dobila superkombinacijo za svetovni pokal v St. Moritzu, ko je bila najhitrejša v superveleslalomu in nato še med količki v slalomu.

Štuhec: "Občutki so nekoliko mešani"

Prva vožnja superkombinacije s smukom bo na sporedu ob 10. uri, druga s slalomom pa ob 14. uri. Na startu bodo poleg Mazejeve še Brodnikova ter s šestim mestom v superveleslalomu druga slovenska junakinja prvenstva Štuhčeva:

"Na tekmi bom dala vse od sebe in bo, kar bo. Občutki po drugem treningu smuka so nekoliko mešani, saj nisem vedela, kako se bo obnašalo koleno. Zdaj je z njim vse v redu, a se je včeraj med ogrevanjem pojavila ostra bolečina, zato sem zapeljala ven in nisem želela tvegati. Na današnjem treningu mi je delno uspelo; na nekaterih mestih sem peljala dobro, ključno pa je, da sem lahko v celoti spoznala progo."

Ferkova po poškodbi še išče prave občutke in je kljub precejšnjim zaostankom za najboljšimi zadovoljna, da se je pognala po smukaški progi, je pa še vedno veliko nelagodja, problem v glavi in velik cmok v grlu na startu. Za superkombinacijo se še ne čuti povsem pripravljena, saj ji manjka dober slalomski trening. Da bi nastopila v smuku, pa so možnosti pol - pol.

SP v alpskem smučanju, drugi trening smuka (Ž), rezultati:

Komentarjev 2
  • franke 14:07 07.februar 2013.

    NIČ ZATO ,TO JE ZA TINO SAMO VSPODBUDA ZA TEKMO .DAJMO TINA MI SMO S TABO!

  • kapuhs 13:36 07.februar 2013.

    Povejte mi, kdaj so se rezultati prenesli iz treninga na tekmo smuka? Sam ne pomnim, pa že dolgo spremljam... Trening je eno, tekma drugo... Jutri ob ponovni zmagi bo pa spet posuvanje s pepelom novinarske srenje.