Šport > Zimski športi
44 ogledov

Tina "zamrznjena" na 6. mestu, dvojček Höfl-Riescheve

Maze smuk trening Lake Louise alpsko smučanje svetovni pokal
1/14
EPA
Tina Maze je na tretjem smuku sezone v ledeno mrzlem kanadskem Lake Louisu ponovila petkov rezultat kariere in se znova uvrstila na šesto mesto. Pri -26 stopinjah Celzija je bila znova neulovljiva Nemka Maria Höfl-Riesch.

Ledeni pogoji v Lake Louisu so na začetku terjali davek dveh padcev – zaporedoma sta na zadnjo plat (brez resnejših posledic) padli Italijanka Daniela Merighetti (številka 11) in Švicarka Nadja Jnglin-Kamer (12), po padcu katere je sledil daljši premor zaradi menjave zaščitne ograde.

Tina Maze se je na drugem zaporednem smuku v kanadskem letovišču po druge stopničke v letošnji sezoni podala s startno številko 17. 

Srednji del premalo

Pred nastopom glavnih favoritk je dolgo časa vodilno Italijanko Eleno Fanchini za stotinko ugnala Švicarka Marianne Kaufmann-Abderhalden. Še bolje je nastopila včeraj diskvalificirana predstavnica Lihtenštajna Tina Weirather, ki je tik pred nastopom Črnjanke povsem pometla s tekmicami in prevzela vodstvo z 49 stotinkami naskoka.

Mazejeva je bila po izvrstnem srednjem delu povsem blizu vodilni z le nekaj stotinkami zaostanka, a v cilj na koncu prišla z nekaj večjo zalogo minusa in zasedla četrto mesto (+0,57). Zelo vzpodbudno je za njo nastopila tudi povratnica Vonnova, ki je v cilj prišla z manj kot sekundo zaostanka (+0,92). Črnjanka je bila na koncu šesta, Koloradčanka pa je na enajstem mestu prišla do prvih točk po povratku, potem ko je bila na prvi tekmi šele 40.

"Zažgana" smučka odnesla boljši izid

Prva favoritinja Maria Höfl-Riesch je z izvrstno pripravljenimi smučmi tudi v soboto upravičila visoka pričakovanja in tako kot dan prej z verjetno nedosegljivim naskokom prevzela vodstvo pred Weiratherjevo (-0,34). Močno je v cilju zaostala tudi najboljša smučarka z uvoda sezone, Švicarka Lara Gut.

Mazejeva, branilka velikega kristalnega globusa iz lanske sezone, je še drugič zapored s številko 17 osvojila šesto mesto, ki je izenačena najboljša smukaška uvrstitev na tekmah v Lake Louisu. Po tretjem mestu na slalomu v Leviju sta šesti mesti v Kanadi Črnjankina druga najboljša izida sezone.

"V spodnjem delu sem precej izgubila. 'Zažgala' se je smučka, kot pravijo serviserji. V tem hudem mrazu se to včasih zgodi. Zato ni bilo spodaj najhitreje. Pomembno je, da dobro smučam. Danes in včeraj sem dosegla najboljša izida, odkar tekmujem v Lake Louisu. Mraz me, zlasti na progi, ne moti pretirano, bom pa skušala iti sedaj čim prej na toplo," je v cilju dejala Mazejeva.

Nove točke v malhah Ilke in Maruše

Ilka Štuhec je s startno številko 30 dobro nastopila vse do zadnjega dela proge, kjer si je nabrala velik zaostanek (+1,62) za 16. mesto. Do točk je znova prišla tudi Maruša Ferk s 25. mestom (+1,90), Vanja Brodnik, četrta Slovenka, pa je bila 47. (+4,42).

Štuhčeva je bila med prvo sedmerico na prvih treh vmesnih časih, do četrtega pa je zaostala več kot sekundo za najboljšimi in izpadla iz deseterice. Dober slovenski nastop je z 25. mestom zaokrožila Ferkova in s tem ponovila uvrstitev, ki jo je dan prej dosegla na smuku.

"Okrog tretjega vmesnega časa sem naredila napako. Zelo nizko me je prineslo in sem pozneje skušala v nadaljevanje vzeti kar največ hitrosti. Nisem najbolj zadovoljna, ker bi lahko dosegla še malo več. Sicer pa sama uvrstitev ni slaba, bom pa skušala jutri napasti kar najbolje," je dejala Štuhčeva.

Mazejeva šesta v skupnem seštevku

Höfl-Riescheva, druga za Mazejevo v pokalu v prejšnji sezoni, je v petek slavila osmo smukaško zmago v karieri in je tako v 24 urah slavila še drugič zapored. S 26. zmago v svetovnem pokalu, deseto v smukih, je prevzela tudi vodstvo v skupnem seštevku pokala (393 točk). Druga je Švicarka Gutova (248), tokrat je bila 13., šesta pa Mazejeva (210).

Severni del Amerike, posebej Kanado, je zajel polarni mraz. Zgodaj zjutraj pred tekmo so na vrhu proge namerili celo -40 stopinj Celzija, med tekmo pa je bilo "le" -26 stopinj. Ferkova je na Twitterju objavila fotografijo, kjer se na vratu in spodnjem delu obraza vidijo ozebline. 

Alpske smučarke se bodo pred ponovnim odhodom v Evropo v nedeljo v Lake Louisu pomerile še na superveleslalomu, ki se bo začel ob 19. uri.

Svetovni pokal, Lake Louise, smuk (Ž), rezultati:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.