Šport > Zimski športi
18 ogledov

''To bo dvoboj Prevca in Freunda''

sven hannawald EPA
Sezona smučarskih skokov se nezadržno približuje prvemu vrhuncu - od 29. decembra do 6. januarja bo v Nemčiji in Avstriji na sporedu 64. novoletna turneja.

Turneja štirih skakalnic v Oberstdorfu, Garmisch-Partenkirchnu, Innsbrucku in Bischofshofnu je pred vrati.

Slovenci bomo na 64. izvedbi tega prestižnega tekmovanja najbolj resno računali na vodilnega v skupnem seštevku za svetovni pokal in najboljšega smučarskega skakalca na svetu Petra Prevca.

peter prevc | Avtor: EPA EPA
Novoletna turneja je bila zadnjih sedem let v znamenju Avstrijcev, ki so nepremagani vse od leta 2009. V tem času so slavili Wolfgang Loitzl, Andreas Kofler, Thomas Morgenstern, Gregor Schlierenzauer (2x), Thomas Deithart in Stefan Kraft

A po uvodnem delu letošnje sezoni je najboljši Avstrijec Michael Hayböck uvrščen šele na šesto mesto skupnega seštevka; poleg vodilnega Prevca so pred njim še branilec velikega kristalnega globusa Severin Freund in trije Norvežani, med katerimi je najnevarnejši Kenneth Gangnes.

Avstrijska zmaga, osma po vrsti, je tako pod velikim vprašajem.

Dosežek Hannawalda ostaja nedotakljiv

Po besedah nekdanjega vrhunskega skakalca Svena Hannawalda bomo letos priča koncu avstrijske dominacije, za zmago pa se bosta udarila Prevc in Freund. Nekaj možnosti pripisuje tudi Gangnesu in Johannu Andreju Forfangu.

Letos mineva 14 let, odkar je upokojeni nemški skakalec kot edini športnik v zgodovini v eni sezoni dobil vse štiri tekme novoletne turneje. Njegov zmagoviti skok v Bischofshofnu si je takrat ogledalo skoraj 15 milijonov gledalcev. 

Hannawald vsako leto z zanimanjem spremlja, če bo kateremu tekmovalcu uspelo ponoviti njegov zgodovinski dosežek. Kot pravi, sta tega sposobna tako Prevc kot Freund. ''Oba imata zelo veliko izkušenj, tako da bosta zagotovo kos pritisku,'' je prepričan 41-letnik.

Prva tekma novoletne turneje bo na sporedu v torek, 29. decembra ob 17.15.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.