Šport > Zimski športi
121616 ogledov

To je trenutek, ko je norveški zvezdnik goljufal

Print Screen
Norveški zvezdnik si je za svojo nepremišljeno potezo prislužil diskvalifikacijo.

Jørgen Graabak (32), norveški kombinatorec, ki s štirimi zlatimi in dvema srebrnima kolajnama velja za najuspešnejšega olimpijca v tej disciplini vseh časov, je bil diskvalificiran s petkove provizorične serije smučarskih skokov, ker si je pred nastopom izposodil startno številko drugega tekmovalca, kar se smatra za kršitev pravil.

S tem je štirikratni olimpijski prvak izzval bes vodje tekmovanja Lasseja Ottesena, ki je Graabaka obtožil goljufanja.

"Na startu se je pojavil s številko, ki ni bila njegova. To preprosto ni dovoljeno. Če si zamočil in si se znašel v takšni situaciji, potem pač ne moreš nastopiti," je bil jasen Ottesen. "To je manipulacija. Goljufija pač. V tem primeru nam ni preostalo drugega, kot da ga diskvalificiramo," je dodal.

Lasse Ottesen | Avtor: Profimedia Profimedia

Norveški tekmovalec je priznal kršitev pravil, ne pa tudi goljufanja, saj ni, kot pravi, z menjavo številke pridobil nobene nepoštene prednosti v primerjavi s konkurenti.

"Nisem našel svoje startne številke. Še zdaj ne vem, kam sem jo založil. Upal sem, da jo bom našel na vrhu skakalnice. Vinzenz Geiger (nemški kombinatorec, op. a.) ni smel skočiti, zato sem prišel na idejo, da bi si lahko izposodil njegovo številko," je povedal Graabak, ki je poskušal menjavo številke prikriti, a so ga pri tem ujele kamere na prizorišču.

"Ne moremo govoriti o goljufiji, ker nisem pridobil nobene prednosti. Ne vem, kaj Lasse smatra za manipulacijo, a tudi to ni bil moj namen. Če mi hoče žugati s prstom, ima vso pravico. Verjetno želi iz mene narediti zgled. Strinjam sem, da mora vsak nastopiti z dodeljeno startno številko. Morda se bil preveč usmerjen v rešitev, namesto da bi se samo odpovedal skoku."

Diskvalifikcija za Graabaka bržkone ne bo imela nobenih posledic, saj se rezultati petkove provizorične serije upoštevajo samo v primeru, da tekme ni mogoče izpeljati.

Graabak | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.