Šport > Zimski športi
11641 ogledov

Svet smučarskih skokov pretresla velika tragedija

Patrick Gasienica Instagram
Iz ZDA prihaja tragična vest o smrti 24-letnega smučarskega skakalca.

V prometni nesreči z motorjem se je smrtno ponesrečil ameriški smučarski skakalec poljskih korenin Patrick Gasienica (24).  

Žalostno vest je potrdila ameriška zveza USA Nordic Sport.

Gasienica se je rodil 28. novembra leta 1998 v zvezni državi Illionis. Njegovi starši so bili poljski priseljenci iz Zakopan. Smučarski skoki so mu bili položeni v zibelko, saj so se s tem športom ukvarjali že njegov oče, stric in dedek.

Gasienica je šel po njihovih stopnjah in si kmalu izboril mesto v ameriški reprezentanci, s katero se je lani udeležil olimpijskih iger v Pekingu. Tekmo na srednji napravi je končal na 49. mestu, na veliki pa je obstal v kvalifikacijah. Bil je tudi del ameriškega kvarteta, ki je na ekipni tekmi osvojil 10. mesto.

 | Avtor: Instagram Instagram
Večji del kariere je tekmoval v celinskem pokalu in pokalu Fis, petkrat pa je dobil tudi priložnost med elito, vendar se nikoli ni uspel kvalificirati na tekmo. Edini nastop v svetovnem pokalu je zabeležil leta 2021 na ekipni tekmi v Lahtiju, kjer so Američani osvojili deveto mesto.

"Nimam besed. Patrick, bil si izjemen človek, moštveni kolega in vzornik vsem nam. Počivaj v miru," se je od prijatelja poslovil ameriški smučarski skakalec ukrajinskega porekla Maxim Glyvka.

Pred štirimi leti je Gasienica v pogovoru Skijumping.pl razkril, da je že od ranega otroštva občudoval smučarske skakalce. S skoki se je začel ukvarjati pri šestih letih, najbolj pa si je želel nastopiti na olimpijskih igrah, kar mu je lani tudi uspelo. 

Poleg družinskih članov je bil njegov največji navdih še legendarni poljski skakalec Adam Malysz.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.