Šport > Zimski športi
13 ogledov

Trenerji so bili večinoma proti tekmi

Zlata lisica Kranjska Gora delavci proga priprava Anže Petkovšek
Po odpovedi veleslaloma za 50. Zlato lisico v Kranjski Gori so organizatorji že začeli priprave na nedeljski slalom. V pripravah na tekmo so po besedah Gorazda Bedrača, vodje tekmovanja, odstranili 1000 kubičnih metrov snega.

"Vse tisto, kar smo obljubili in načrtovali, smo tudi storili. Ob treh zjutraj je 200 ljudi odšlo na poligon in proga je bila četrt do sedmih pripravljena za postavitev vratc. Pol ure pozneje je bil sestanek žirije in predstavnikov prisotnih ekip. Po tem ogledu smo sprejeli program, da pripravljamo progo do starta veleslaloma in da počakamo, kako se bosta vreme in s tem proga odvijala. Ta je bila v dobrem stanju, tekmovalna žirija pa se je nato odločila za prestavitev starta za pol ure, na 10.30," je prvi del dogajanja strnil Bedrač.

Slaba vidljivost in nevarne razmere

Nekaj minut po 10. uri, ko je bil prvotno predviden start, je bil veleslalom odpovedan. "Na drugem ogledu proge s predstavniki ekip je vsak podal svoje mnenje. Večina je pohvalila organizatorje, ledeni dež pa je prehajal v dež in se prijemal očal. Potem pa se je na zgornjem delu spustila megla in zato se je večina odločila, da tekme ne bo. Proga je bila dovolj široka, če bi bila vidljivost dobra. Zaradi slabše vidljivosti pa je bila preozka in neutrjen sneg preblizu, zato v takih razmerah tik pred olimpijskimi igrami zaradi varnosti ni bilo mogoče pripraviti tekme. Proga je še sedaj v dobrem stanju, proti naravi pa se ni mogoče boriti," je negativni razplet orisal Bedrač.

Trenerji v večini proti tekmi

Pojasnil je, da je sam glasoval za izvedbo tekme, delegat Mednarodne smučarske zveze Hans Grogl je dejal, da je sama proga izvrstna, glede vidljivosti pa se je strinjal s trenerji, ki so bili v veliki meri proti izvedbi današnjega veleslaloma. Direktor ženskega dela svetovnega pokala Atle Skaardal se je odločil, da bo spoštoval voljo trenerjev in tekmovalk.

Atle Skaardal ženske tekme svetovni pokal alpsko smučanje | Avtor: EPA EPA
Aleš Vidic, generalni sekretar pokala Vitranc, je ob tem Skaardala vprašal, kako bi odločil, če bi bil veleslalom v takšnih razmerah v Sočiju. ''Skaardal mu je odvrnil: 'Če bodo taki pogoji, bomo odločali tam.' Moje osebno mnenje je, da bi bila odločitev za izvedbo tekme lažja, če ne bi bile pred vrati olimpijske igre. Že v osnovi je bila zavrnjena ideja, da bi bil v nedeljo veleslalom, ker se programa zadnji trenutek ne spreminja. Poleg tega bodo nekateri predstavniki Fisa v Soči odpotovali že v nedeljo, večina ekip pa v torek. Zato sprememba programov, denimo, da bi bila ena tekma v ponedeljek, ni mogoča," je pojasnil Bedrač.

Jutri na delo ob štirih zjutraj

Zatrdil je, da bodo ne glede na vse v nedeljo skušali pripraviti slalom. "Priprave na slalom potekajo po istem programu kot za današnji veleslalom. Ker je proga krajša, bomo imeli malo več časa za spanje. Danes popoldne bomo pripravili tekmovališče s startom, prav tako pa bomo novozapadli sneg potisnili s proge in ga ob robu potlačili s teptalnim strojem. Ob štirih zjutraj bo celotna ekipa na progi in bomo pripravili slalom, postavitev proge pa je načrtovana za 6.30. Predvidene so nekoliko nižje temperature kot danes in nekaj več padavin, predvsem snega," je napovedal Bedrač.

Skaardal: Težka odločitev

"Bila je zelo težka odločitev, ker smo morali odpovedati tekmo, vendar je bila na mestu. Zaradi vremena ni bilo mogoče pripraviti tekme, čeprav so organizatorji v zadnjih dnevih in urah opravili ogromno dela. Zato smo sploh lahko prišli do položaja, ko smo se lahko zjutraj odločali o startu tekme. Na koncu smo vključili tudi trenerje, ki so bili drugič na pregledu proge. Enotno so se vsi odločili, da danes ne bo tekme. Ni možnosti, da bi v nedeljo izvedli veleslalom, ker je tak osnovni program, pa tudi slalom je lažje izvesti kot veleslalom. Le iz ekipe Tine Maze smo dobili vprašanje, če bi lahko razmišljali o nedeljski veleslalomski tekmi. To ni bil predlog, le vprašanje. Toda odgovor je bil jasen, da to ni mogoče," je zatrdil Skaardal.

"Slalom bo lažje pripraviti, ker je proga krajša, potrebnih je 500 ali 550 metrov dolžine, kar je manj od polovica veleslaloma. Prav tako je manjša hitrost in zato je varnost lažje zagotoviti. Če bomo imeli malo pomoči matere narave, bomo lahko pripravili slalom. Žal pa je napovedan ledeni dež do sredine noči. Temperature bodo padle pod ledišče, zato bo nato znova snežilo. Pravijo, da bo padlo med 10 in 30 cm v naslednjih 24 urah. Ker je podlaga še vedno trda, ne toliko sicer, kot je bila pred dvema dnevoma, bi lahko pripravili tekmo. Odločitev bo odvisna od količine snega na progi," je napovedal Skaardal.

Pini: Vreme je danes zmagalo

"Vreme je danes zmagalo. Proga je bila pripravljena, varnosti pa ni bilo mogoče zagotoviti. Jutri bo slalom, veleslaloma pa ni že več kot mesec dni. Želeli smo si veleslalom, to bi bilo za Mazejevo pred domačimi gledalci in pred olimpijskimi igrami izjemno pomembno. Žal pa imamo letos zelo posebno zimo," je ocenil trener Mazejeve, Mauro Pini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.