Šport > Zimski športi
12872 ogledov

Tudi najboljšim se lahko zgodi: Fak z blamažo dneva nasmejal gledalce

Aleksander Loginov Profimedia
Rus je presenetil konkurenco ter postal svetovni prvak.

Na svetovnem prvenstvu v biatlonu v italijanski Anterselvi so biatlonci opravili s sprintom. Naslov prvaka si je z brezhibnim strelskim nastopom priboril Rus Aleksander Loginov, drugi je bil Francoz Quentin Fillon Maillet (+6,5/1), tretji pa njegov rojak Martin Fourcade (+ 19,5/0). Najboljši Slovenec je bil Rok Tršan na 29. mestu (+ 1:36,7/1).

Biatlon, Anterselva | Avtor: Profimedia Profimedia

Tršan je bil z drugo najboljšo uvrstitvijo v karieri zadovoljen, a potarnal nad zgrešenim strelom: "Malo predolgo sem v prvem in drugem krogu tekel s Francozom Jacquelinom. Zato sem prišel preutrujen na strelsko preprogo, noge me niso pravilno držale in en naboj je zletel mimo tarče. Sicer bi bil izid lahko še precej boljši. Želja je bila seveda strelska ničla, sam tek pa je bil zelo dober."

Morda bi bil lahko kanček hitrejši tudi, če bi že v sredo dobil priložnost v mešani štafeti, kjer pa potem, ko so tekmeci Slovenijo ujeli za krog, ni nastopil. "Vedno je boljše, če imaš še eno tekmo. Na prvenstvu je tudi malo treme, ki bi se jo znebil tam. Tako pa sem v sredo naredil trening, a povsem drugače je, če imaš še streljanje in konkurenco. Sam sicer prave treme res nimam, a vendarle nastopali nismo tri tedne in pred sezono ali pa po daljšem odmoru, je prisotna," je še dejal 27-letni tekmovalec iz Medvod.

Nastop se ni posrečil prvemu slovenskemu adutu Jakovu Faku, ki je bil z enim zgrešenim strelom in 2:03,7 minute zaostanka na koncu 45. "Nastop je bil katastrofalen. S tem bi z eno besedo lahko opisal dan," je dejal Fak, ki je že med tekmo izgubil vso koncentracijo in skoraj pozabil iti v kazenski krog, nato pa obrnil in izgubil še kakšnih 10 sekund. "Sam sem se na srečo spomnil in obrnil. A ko sem videl, da še na strelišču nisem zdržal, se je enostavno zgodil polom."

Jakov Fak | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Izstopalo je tudi dejstvo, da so vsi favoriti nastopali v prvi in drugi skupini Fak in Klemen Bauer pa sta šla na progo s številkama 100 in 102. "Za to se nisem odločil sam. To morate vprašati druge. Sam bi nastopil v prvi skupini. A o tem nočem razpravljati," je še dejal Fak. Ta sicer ni pogreval starih zgodb, a nekaj podobnega se je zgodilo že na olimpijskih igrah v Sočiju 2014 in takrat povzročilo precej slabe volje v ekipi. Poznavalci biatlona namreč trdijo, da je težko ostati pripravljen na tekmo, ko se pred začetkom ogrevaš in nastreliš puško, nato pa startaš skoraj uro za najboljšimi.

Miha Dovžan (+ 2:44,9/2) je s 63. mestom za nekaj sekund zgrešil nastop na zasledovalni tekmi. "En zgrešen strel preveč," je povedal tekmovalec iz Gorij. Daleč v ozadju pa je pristal Klemen Bauer, ki je po petih zgrešenih strelih, štirikrat je bil natančen že na prvem postanku, (+ 3:49,2) končal na 87. mestu. "Na strelišču se je s štirimi zgrešenimi streli začelo katastrofalno. Ne vem, kdaj sem bil nazadnje tako slab, tukaj pa se mi je to v nekaj dneh zgodilo drugič zaporedoma. Moram najti razloge in ostati optimističen za naprej," je dejal Bauer.

Johannes Thingnes Boe | Avtor: Profimedia Profimedia

Brez medalje je danes ostal eden od favoritov in branilec naslova Norvežan Johannes Thingnes Boe, ki je bil peti, mesto pred njim pa je, prav tako brez stopničk, končal njegov brat Tarjei Boe. Mlajši od bratov Boe je bil po drugem streljanju še tretji, a v zadnjem krogu ni bil dovolj hiter za tekmece.

Fourcade je s tretjim mestom vnovič povečal naskok pred Norvežanom tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer pa se je v borbo močno vmešal drugouvrščeni Filloin Maillet, ki je vse bliže slovitemu rojaku.

Jevgenij Ustjugov Uradno Šport Poslovil se je z olimpijskim zlatom, ki ga bo moral vrniti

V ospredju je Loginov vnovič poskrbel za negativne naslove v medijih, saj je eden od ruskih biatloncev, ki so jih zalotili z nedovoljenimi poživili (2015/Epo). Zmagal pa je prav na dan, ko je Mednarodna biatlonska zveza zaradi dopinga kaznovala njegova rojaka Sergeja Ustjugova in Svetlano Slepcovo ter jima črtala vse dosežke iz olimpijske sezone 2013/14.

Po drugi strani pa je Rus danes dokazal, da je v izjemni formi. Ko je bila večina favoritov že v cilju, je v zadnjem krogu branil sedem sekund naskoka pred izjemno hitrima Francozoma in zdržal. "Vedno je težko braniti tako prednost, po drugi strani pa hvala ekipi, ki mi je sporočala čase, me spodbujala in bodrila. Dal sem res vse od sebe," je po zmagi povedal 28-letni Loginov, lani v tej disciplini srebrn.

Martin Fourcade | Avtor: Profimedia Profimedia

A v bran Loginovu je danes stopil tudi nosilec 16 kolajn na SP Fourcade, ki je poudaril, da naj se na svetovnem prvenstvu ne izpostavlja dopinga, ampak naj se pusti preteklost na miru in naj bo v ospredju šport. Loginov pa je dodal, da je bil letos vsaj 12 do 15-krat testiran, zato naj tekmeci ne bodo v strahu, da so njegovi dosežki sporni.

V nedeljo bosta na SP na sporedu zasledovalni tekmi. Najprej se bodo ob 13. uri pomerile biatlonke na 10 km, ob 15.15 pa bodo začeli še biatlonci na 12,5 km.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.