Šport > Zimski športi
11677 ogledov

Tudi Vonnova žaluje

Lindsey Vonn Epa
V 88. letu starosti je umrl nekdanji avstrijski smučar, ki je sooblikoval moderno podobo Vaila, kjer je smučarsko znanje pridobila tudi legendarna Lindsey Vonn.

Umrl je Pepi Gramshammer, prvi profesionalni smučar, ki se je na začetku 60. let prejšnjega stoletja nastanil v Vailu in sooblikoval enega najslavnejših smučarskih letovišč na svetu, kjer so se po njegovi zaslugi kalili številni zvezdniki belega cirkusa, vključno z najuspešnejšo smučarko vseh časov Lindsey Vonn.

Gramshammer je bil nekdanji avstrijski smučar, inštruktor in hotelir. Od leta 1956 do 1960 je dosegel številne uspehe na mednarodnih tekmah v alpskem smučanju. Nastopal je pred ustanovitvijo svetovnega pokala, ki zaživel šele leta 1966, ko se je pokojni Avstrijec že posvetil drugim izzivom.

Leta 1960 se je preselil v ZDA in se nemudoma zaljubil v Vail, kjer je živel vse do svoje smrti. Zimsko športno središče v Skalnem gorovju je bilo ustanovljeno leta 1962, leto kasneje pa je Gramshammer, ki je rodno Avstrijo zapustil zaradi spora s trenerjem, tam ustanovil prvi hotel.

vail hotel | Avtor: Instagram Instagram

S tem je pripomogel k legitimizaciji Vaila kot enega najbolj modernih in priljubljenih zimskih letovišč na svetu, kkmalu pa so v Kolorado začela zahajati največje imena iz sveta športa, zabave in celo politike.

Med številnimi znanimi obiskovalvci je bil tudi nekdanji predsednik ZDA Gerald Ford.

Gramshammer  je začel smučari pri desetih letih, pri 17 pa se jepreselil v Innsbruck, kjer je imel boljše pogoje za trening. Sprva se je izobraževal za smučarskega inštruktorja, a se je kmalu začel udeleževati tekem pod okriljem Mednarodne smučarske zveze (Fis). Leta 1955 je postal član avstrijske reprezentance, istega leta je pridobil tudi licenco za inštruktorja smučanja.

pepi vail | Avtor: Instagram Instagram
Leta 1956 je zmagal na veleslalomu v Obergurglu. Potem ko je nanizal še več uvrstitev na zmagovalni oder, je leta 1957 zmagal na smuku v Cervinii. Leta 1959 je slavil na smuku v Chamonixu, temu je dodal še drugo mesto kombinaciji.

Leta 1960 se mu ni uspelo uvrstiti v avstrijsko olimpijsko reprezentanco. Kmalu zatem se je preselil v ZDA, kjer je postal prvi obraz razvijajočega se smučarskega središča v Koloradu.

Ustanovil je poletno smučarsko šolo v Montani, poučeval mladino v Vailu ter financiral smučarske programe za slepe ter drugače fizično prizadete ljudi. Sodeloval je tudi pri organizaciji svetovnih prvenstev v Vailu leta 1989, 1999 in 2015.

Veliko je pripomogel k razvoju ameriškega alpskega smučanja ter tlakoval pot zvezdnicam, kakršni sta denimo Lindsey Vonn in Mikaela Shiffrin.

"Danes smo izgubili smučarsko legendo Pepija Gramshammerja. Nikoli ne bomo pozabili njegovega doprinosa k smučarski skupnosti v Vailu, mestu, ki ga je pomagal zgraditi," se je pokojni legendi zahvalila Vonnova.

Smučarski center v Vailu se razteza na 2140 hektarjih in se ponaša z 222 kilometri smučarskih prog. Letovišče ima 33 žičnic (dve kabinski), 18 štirisedežnic, dve trisedežnici, dvosedežnico in devet vlečnic. Smučišča se razprostirajo od 2470 do 3527 metrov nadmorske višine. Obiskovalcem je na voljo 193 prog, najdaljša meri kar 6,4 km. V eni vožnji je mogoče presmučati tudi do 1050 metrov nadmorske višine. 18 odstkotov prog je namenjeno začetnikom, 29 odstotkov poznavalcem, kar 53 odsotkov pa izkušenim smučarjem.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.