Šport > Zimski športi
6447 ogledov

Ukrajinec, ki tvega življenje na fronti, nad brata Fourcade: "Odje*ita!"

Martin Fourcade Epa Martin Fourcade se je moral braniti pred neutemeljenimi očitki.
Nekdanji olimpijec Simon Fourcade je izzval bes z izjavo o ruskih športnikih.

Simon Fourcade, nekdanji francoski biatlonec in starejši brat legendarnega Martina Fourcada, meni, da je Mednarodna biatlonska zveza (IBU) s sankcijami na račun ruskih in beloruskih športnikov storila velika napako.

Svoj pogled utemeljuje z obrazložitvijo, da IBU kaznuje nedožne ljudi, ki na trenutno dogajanje v Ukrajini nimajo prav nobenega vpliva.

Sedemintridesetletnik, ki je Francijo zastopal na olimpijskih igrah v letih 2006, 2010 in 2014, je v pogovoru za ruski televizijski kanal Match TV poudaril, da krovne zveze še nikoli doslej niso kaznovale športnikov zaradi početja njihovih vlad.

Opozoril je tudi na očitna dvojna merila, saj športne zveze v nekaterih drugih primerih, ko gre za kršitve človekovih pravic ali sporne politične prakse, raje mižijo na obe očesi.

Simon Fourcade | Avtor: Profimedia Profimedia
"Poglejte samo Kitajsko, kjer je pereče vprašanje Ujgurov. Kljub temu je Kitajska gostila olimpijske igre. Zakaj se Mednarodni olimpijski komite ni oglasil? V Katarju ne spoštujejo človekovih pravic, a bo tam vseeno svetovno prvenstvo v nogometu. Drži, da v Ukrajini umirajo ljudje. A umirali so tudi v Siriji in Jemnu. Zakaj IBU v teh primerih ni reagirala na enak način? Če tako ravnajo v odnosu do Rusije, potem bi moral enak kriterij veljati za vse," je dejal Fourcade.

S temi besedami je izzval precej ostro reakcijo ukrajinskega kolega Dmitra Pidručnija, ki v svojem odzivu ni obračunal le z njim, temveč tudi z njegovim bratom, čeprav se Martin do tega problema javno sploh ni opredelil.

"Martin in Simon, odje*ita!" je zapis začel Pidručni, eden izmed številnih ukrajinskih športnikov, ki so po ruski invaziji poprijeli za orožje in se pridružili vojni za domovino. "Upam, da vajini otroci ne bodo nikoli občutili trpljenja ukrajinskih otrok. Otrok, ki so morali zapustiti domove, ki so se naposlušali eksplozij, ki so bili priča krikom njihovih mater in pomoru otrok."

"Od začetka vojne mi je pisal samo en ruski športnik, ki mi je povedal, da se sramuje svoje države, vendar se boji zase in za družino, zato nas javno ne more podpreti. Tišino ruskih in beloruskih športnikov razumem kot podporo vojni. Prav nič ne obžalujem, da ne smejo nastopati na mednarodnih tekmovanjih," je pristavil.

Dmitro Pidručni je svojemu zapisu dodal še posnetek množičnega pokopa civilistov v Mariupolu.

Dmitro Pidručni | Avtor: Epa Epa

Brata Fourcade sta se na njegov zapis že odzvala.

"Razumem tvojo jezo in žalost, vendar ne moreš nekoga žaliti zaradi tega, ker se ne strinjaš z njegovim bratom. Če nisi opazil, moje ime je Martin in v zadnjem času nisem dal nobenega intervjuja," je zapisal Martin Fourcade.

Simon Fourcade je v odgovoru na kritiko vztrajal pri prvotnem stališču, je pa poudaril, da ne podpira dejanj ruske vlade ali vojne v Ukrajini.

IBU je Rusom in Belorusom sprva prepovedala uporabo državnih simbolov, kasneje pa jim je pod pritiskom nekaterih državnih zvez izrekla prepoved nastopanja, naknadno pa suspendirala še obe nacionalni zvezi.

Komentarjev 1
  • Avatar Ferenc
    Ferenc 15:40 06.april 2022.

    Glavno da smo ruske praraolimpijce oje*ali, ki so največji krivci za to, da je danes nacistična Ukrajina leglo nacizma