Šport > Zimski športi
7 ogledov

Ulaga: Logično, da kandidiramo za SP 2019

planica ulaga Saša Despot
Potem ko je Slovenija s Planico lani kandidirala za organizacijo svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2017 in po zapletu na kongresu Mednarodne smučarske zveze (Fis) izgubila v boju z Lahtijem, so se na Smučarski zvezi Slovenije (SZS) odločili, da bodo vztrajali. "To je edina logična poteza," meni predsednik SZS Primož Ulaga.

Slovenija bo tako z nordijskim centrom v Planici kandidirala za organizacijo svetovnega prvenstva (SP) leta 2019. Za zdaj je edini protikandidat Slovenije nemški Oberstdorf, kjer so neuspešno kandidirali že trikrat, dobrih možnosti pa nimajo niti za 2019, saj bo Oberstdorf leta 2018 že gostitelj SP v smučarskih poletih.

"Po neuspešni kandidaturi nismo veliko razmišljali, treba je iti naprej. Objekti so zgrajeni ali pa še bodo in čas je, da tudi v Sloveniji pripravimo ta veliki športni spektakel. Po mojem mnenju tudi precej lažje priredimo nordijsko prvenstvo kot prvenstvo v alpskem smučanju, saj za kaj takega nimamo niti ustrezne infrastrukture. Vnovična kandidatura je tako povsem logična poteza," je na to temo v Planici dejal predsednik SZS in nekdanji skakalni šampion Primož Ulaga, ki je na predsedniški stolček slovenske krovne zveze sedel šele po polomu s prvo kandidaturo.

Goldberger je Planici že dal svoj glas

Ulaga meni, da nas zapleti na lanskem kongresu Fisa v Južni Koreji, kjer so odločali o prireditelju SP 2017, niso oddaljili od organizacije in po njegovem mnenju se danes tega nihče več ne spomni. Ob tem poudarja, da bi imela organizacija nordijskega prvenstva v dolini pod Poncami veliko plusov tako za SZS kot lokalno okolje in državo.

"Upam, da nam bo uspelo. Ampak tudi če nam ne bo za SP 2019, nam bo pa za 2021 ali pa za 2023. Resda so tu določeni vložki, vendar spet ne tako veliki, da na koncu ne bi dobili prvenstva. V bistvu moraš vleči pametne poteze in slej ko prej bo prvenstvo tukaj," je nadaljeval dvakratni zmagovalec v Planici.

"Zagotovo tudi za 2019 ne bo enostavno, kajti tudi Oberstdorf ima precej dobro podlago, predvsem gospodarsko. Težko rečem, ali bodo pri izbiri organizatorja upoštevali planiško zgodbo ali ne. Če bodo imeli v mislih tradicijo in zgodovino, potem menim, da sploh ne bi smel biti noben problem," je še zatrdil Ulaga in v šali dodal, da mu je nekdanji skakalni šampion Andreas Goldberger že zatrdil, da mu bo namenil svoj glas.

Sloveniji 25 % popusta

A številke le niso tako majhne, kot se morda zdi, je opozoril tiskovni predstavnik SZS Tomi Trbovc. Zgolj kandidatura za organizacijo nordijskega SP stane 150 tisoč evrov. Slovenija bo imela tokrat 25 odstotkov popusta, ker je enkrat že bila kandidat. Denar za to gre iz proračuna planiškega finala svetovnega pokala v smučarskih skokih. "Denar za kandidaturo gre iz proračuna Organizacijskega komiteja Planica," je pojasnil Trbovc.

Za zdaj za kandidaturo za nordijsko SP 2019 še manjka soglasje Vlade RS. "Že novembra lani smo na vlado poslali vso ustrezno dokumentacijo, a za zdaj soglasja še nismo dobili. Upajmo, da ga bomo čim prej. Skrajni rok je 30. april oziroma 1. maj, ko moramo uradno potrditi kandidaturo," je dodal Trbovc.

Zveza Fis bo o prireditelju nordijskega SP 2019 – ambasadorja Planice bosta še naprej Franci Petek in Petra Majdič – odločala junija prihodnje leto na kongresu v Barceloni. Nordijsko SP 2015 bo gostil Falun, 2017 pa Lahti.

Komentarjev 1
  • ennanova 15:46 25.marec 2013.

    O Planici, slovenskem nogometu in razmišljanjuZakaj je v Sloveniji pomembno dobro skakati v Planici, biti Tina Maze, ne znamo pa igrati nogometa in misliti?http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/882-o-planici-slovenskem-nogometu-in-razmisljanju