Šport > Zimski športi
6258 ogledov

Poljaki niso pozabili Anžetove geste: v Planici prejel posebno odlikovanje

Lanišek Profimedia
Kakšna čast za Anžeta Laniška. V Planici mu je poljski predsednik podelil prav posebno državno odlikovanje.

Poljski predsednik Andrzej Duda je slovenskemu smučarskemu skakalcu Anžetu Lanišku po koncu četrtkovih kvalifikacij podelil posebno državno odlikovanje "zlati križ za zasluge Republike Poljske". Na podelitvi je bila tudi predsednika Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, ki si je ogledala tudi celotno četrtkovo dogajanje v Planici. 

Praktično celotna športna poljska javnost je namreč izjemno cenila gesto, ki jo je lani Anže Lanišek ob hudi družinski preizkušnji, ko je ženi Dawida Kubackega zastalo srce, uprizoril na podelitvi najboljšim v Planici.

Spomnimo: potem ko je Lanišek osvojil tretje mesto v skupnem seštevku v sezoni 2022/23, je na oder za zmagovalce prinesel fotografijo Kubackega v naravni velikosti na kartonu in tako dal vedeti, da bi moral na odru za zmagovalce stati prav Poljak. Ta je zaključek sezone zaradi hudih zdravstvenih težav žene bil primoran izpustiti, čeprav se je boril celo za zmago in veliki kristalni globus.

Poljska je predlagala, da se odlikovanje "zlati križ za zasluge Republike Poljske" podeli slovenskemu državljanu Anžetu Lanišku, smučarskemu skakalcu, za njegovo izjemno športno držo, plemenito delovanje ter spodbujanje duha poštenega tekmovanja v športu, za spodbujanje zelo dobrih odnosov med Poljaki in Slovenci, pa tudi med obema državama. Vlada Republike Slovenije je sicer pred tremi dnevi na 202. dopisni seji dala pozitivno mnenje za omenjeno odlikovanje.

"Na tekmi v Trondheimu sem prejel e-mail, da bom prejel to odlikovanje. Sprva sploh nisem vedel, kaj točno je to, ampak sem si pomagal z googlom. Zelo sem vesel, v veliko čast mi je, da sem ga prejel. Ampak kot sem že večkrat poudaril, to je pač načelo športnika, načelo fair-playa. Vsakemu, ki se ukvarja z vrhunskim športom, bi se to moralo zdeti nekaj običajnega. Meni se zdi to nekaj povsem normalnega in hvala lepa predsedniku za odlikovanje," je na slovesni podelitvi dejal junak slovenske vrste.

Kot je dodal, bi brez oklevanja ponovil takšno gesto. "Takšno potezo bi takoj povlekel še enkrat, če bi bilo treba. Vsak športnik je samo človek in lahko se borimo tukaj na skakalnicah, ampak na koncu dneva smo pa vedno vsi prijatelji, si stisnemo roke in si čestitamo. Sam se zavestno trudim, da tekmujem v duhu spoštovanja in fair-playa," je dodal 27-letni slovenski skakalec, katerega gesto je pohvalila tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • nostradamus 13:22 21.marec 2024.

    pravi sportni duh in nesebicno priznanje laniska sta botrovala temu odlikovanju kapo dol tako lanisku kot poljakom

  • Ender3 12:44 21.marec 2024.

    Nekateri to znajo cenit !