Šport > Zimski športi
30 ogledov

V ognju dve slovenski železi

Ana Bucik EPA Bucikova je lansko sezono končala na 17. mestu slalomskega seštevka.
V Kulmparku v švicarskem St. Moritzu bodo danes podelili predzadnji komplet kolajn najboljšim trem slalomistkam na svetu.

Na startu prve vožnje slaloma na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju bosta dve Slovenki Ana Bucik bo nosila startno številko 17, Maruša Ferk pa startno številko 29.

Prva favoritka za zmago je ameriška slalomska kraljica Mikaela Shiffrin, ki bo lovila še tretjo zaporedno zmago v slalomih na svetovnih prvenstvih. Shiffrinova je prvi naslov svetovne slalomske prvakinje osvojila pred štirimi leti v Schladmingu, naslov je nato pred dvema letoma uspešno ubranila na prvenstvu pred domačimi navijači v Vail/Beaver Creeku.

V letošnji sezoni svetovnega pokala je najbolj prepričljiva od vseh. V St. Moritz je pripotovala s popotnico vodilne smučarke zime ter vodilne slalomistke. Na sedmih specialnih slalomih je bila šestkrat na stopničkah, petkrat je zmagala, v Zagrebu pa je odstopila na prvi progi.

Američanka je slalomu uspešno dodala tudi veleslalom, v katerem je v St. Moritzu osvojila srebrno kolajno, boljša je bila le Francozinja Tessa Worley.

slalom levi mikaela shiffrin | Avtor: EPA EPA

V ožjem krogu kandidatk za slalomske stopničke sta Švedinja Frida Hansdotter, ki je osvojila zmago na zadnjem slalomu pred prvenstvom, in domačinka Wendy Holdener, nova svetovna prvakinja v alpski kombinaciji, ki je tako kot Shiffrinova odstopila le v Zagrebu, na ostalih slalomih pa je vpisala uvrstitve na stopničke, v Flachauu sta bili Shiffrinova in Holdenerjeva izenačeni na tretjem mestu. Holdenerjeva še čaka na prvo slalomsko zmago.

Hansdotterjeva na svetovnih prvenstvih še ni bila zlata, z zadnjih dveh prvenstev je prinesla srebro in bron.

Ne gre spregledati tudi Čehinjo Šarko Strachovo, branilko brona iz Vaila, ki je s priimkom Zahrobska v slalomu osvojila še tri kolajne, leta 2007 je zmagala v Areju, leta 2005 je bila bronasta, leta 2009 pa srebrna. V krog favoritinj gre všteti tudi Slovakinji Veroniko Velez Zuzulovo in Petro Vlhovo, prvo in drugo na slalomu na zagrebškem Sljemenu. Velez Zuzulova je bila ob tem na slalomih v tej zimi še trikrat druga.

Na slalomu pred enim letom v St. Moritzu je zmagala Shiffrinova pred Velez Zuzulovo in Hansdotterjevo, na drugem in tretjem mestu.

maruša ferk | Avtor: EPA EPA

Edina Slovenka s slalomsko zmago na svetovnih prvenstvih je Mateja Svet, ki je naslov osvojila na SP leta 1989 v Vailu. Slovenki ne sodita v krog favoritk. Sta pa tako Bucikova kot Ferkova prikazali že zelo dobre vožnje, Bucikova je bila letos v Mariboru sedma, kar je celo njena najboljša uvrstitev na slalomih, Ferkova pa je bila pred osmimi leti na slalomu v Garmisch-Partenkirchnu tretja. V St. Moritzu je z osmim mestom na kombinaciji vpisala najboljši izid na prvenstvih doslej.

Prva vožnja se bo začela ob 9.45, druga bo na sporedu ob 13. uri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.