Šport > Zimski športi
70557 ogledov

V snežnem plazu ugasnilo življenje legendarne smučarke

Instagram
Bela smrt, kot lahko z drugimi besedami imenujemo snežni plaz, je terjala novo odmevno žrtev.

Zaradi snežnega plazu se je na Kosovu smrtno ponesrečila ikonična ameriška smučarka Katherine "Kasha" Rigby (54). Tragična nesreča se je pripetila v znanem kosovoskem smučarskem središču Brezovica.

Rigbyjeva je smučala s svojim zaročencem Magnusom Wolfom Murrayjem, ko ju je nenadoma zajel manjši snežni plaz. Potem ko jo je odneslo s proge, je Američanka trčila v bližnja drevesa, udarec pa je bil tako silovit, da je že po nekaj sekundah umrla na licu mesta.

Zaročenec je do nje potreboval le kakšnih 20 sekundah, kljub hitremu posredovanju in poskusom oživljanja pa 54-letnici ni bilo več pomoči. Murray je nato o nesreči obvestil reševalce, ki so zaradi slabe vidljivosti potrebovali kar nekaj časa, da so locirali njeno truplo.

"Vreme je bilo megleno, vidljivost pa izredno slaba. Težko smo našli truplo. Po nekaj časa smo ugotovili, da se je nesreča zgodila na predelu, imenovanem 'mesto orlov'. Po krajšem iskanju smo našli truplo. Ugotovili smo, da je umrla zaradi udarca v drevo," je sporočila kosovska policija.

 | Avtor: Shkshmk Shkshmk
 | Avtor: Shkshmk Shkshmk

Nekdanja ameriška smučarka naj bi utrpela hude poškodbe v predelu prsnega koša, zaradi česar je prišlo do notranjih krvavitev, ki so bile zanjo usodne.

Pokojnica je bila pionirka na področju telemark smučanja ter priznana gorska in ekspedicijska smučarka. V 90-ih letih prejšnjega stoletja je slovela kot "najboljša smučarka v ZDA", pomembno pa je pripomogla tudi k večji prepoznavnosti in pribljubljenosti smučarskih panog onkraj Atlatnika. Revija Outside jo je pred skoraj tremi desetletji proglasila za "najboljšo telemark smučarko v znanem vesolju."

Rigbyjeva se je na Kosovu mudila v okviru svojega projekta Tour de Piste, pri katerem poskušajo izkušeni smučarji premagati neoznačene proge na priljubljenih zimskih lokacijah. 

Neustrašna smučarka se je rodila v Vermontu, kasneje pa se je preselila v Colorado in zatem v Utah. Bila je ena najprepoznavnejših ekstremnih smučark na svetu, v karieri pa se je podpisala pod kopico odmevnih dosežkov in uspešno opravila s številnimi vratolomnimi podvigi. Med najodmevnejše sodi telemark must s šeste najvišje gore sveta Čo Oju. Spustila se je tudi z zahtevnih vrhov v Rusiji, Ekvadorju in Libanonu.

 | Avtor: X X

Pred slabimm desetletjem se je udeležila ekstremnega resničnostnega šova 'Ultimate Survival Alaska' na National Geographicu. Sodelovala je tudi pri številnih podvigih skupaj s pokojno kolegico Hilaree Nelson, ki se je smrtno ponesrečila leta 2022 pri spustu z gore Manaslu v Nepalu.

Po smrti priznane smučarke so svetovni splet preplavili čustveni zapisi in izrazi sožalja.

"Vedno bom slišal tvoj glas in videl tvoj nasmeh. Plesala in živela si ob drugačnem in čudovitem ritmu bobnov, ki bi si ga vsakdo želel slišati. Hvala, ker si z nami delila toliko veselja in modrosti." je zapisal ameriški alpinist Jimmy Chin. 

"Svet je izgubil čudovito dušo in brez tebe ne bo nikoli več enak. Cenil bom vse najine skupne trenutke in zelo te bom pogrešal. Še vedno ne verjamem, da te je vzel sneg. A bržkone je bilo to v drobnem tisku tvoje pogodbe. Kdor želi postati najboljši na svetu, mora žrtvovati svoje življenje za to, čemur je tako predan," pa je v posvetilu zapisal njen prijatelj Scott Whitaker.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri_ 12:52 16.februar 2024.

    Tudi neustrašne doleti nesreča! Ironija usode...