Šport > Zimski športi
746 ogledov

V pričakovanju največje množične športne prireditve v zgodovini Slovenije

Planica 2022 Profimedia
Pod Poncami nas čaka zgodovinski športni dogodek za Slovenijo.

Planica bo od 21. februarja do 5. marca središče zimskega športa, saj se bodo v dolini pod Poncami za naslove borili nordijski smučarji v smučarskih skokih, teku in kombinaciji. Organizatorji obljubljajo, da se obeta športni spektakel brez primere, proračun prvenstva pa je blizu 16 milijonov evrov. Glavna zaveza je trajnostna - zelena Planica.

Pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS) so si za prvenstvo v nordijskem smučanju res dolgo prizadevali. Prvič so za organizacijo kandidirali že leta 2012. Nato sta bili neuspešni še njihovi kandidaturi leta 2014 in 2016, preden jim je na kongresu v Grčiji maja 2018 le uspelo.

Planica 2022 | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot je povedal predsednik SZS Enzo Smrekar, so takoj zavihali rokave in začeli delo za največjo množično športno prireditev v Sloveniji. "Ekipa sodelavcev se je od takrat povečevala in danes nas je blizu 1300. Pričakujemo veliko udeležbo na prvenstvu, preko 2000 športnikov s spremljevalnimi ekipami, več kot 2000 predstavnikov medijev ter med 150 in 200 tisoč obiskovalcev," je nekaj številk nanizal Smrekar.

Kot je dodal Smrekar, bodo mediji poslali sliko v svet več kot 450 milijonom gledalcev, kar je po njegovem izjemna priložnost, da se Slovenci predstavijo kot dobri organizatorji in gostitelji.

 

Proračun prvenstva blizu 16 milijonov evrov, malho bodo polnili do zadnjega

Manj kot dva tedna pred prvenstvom organizatorji zagotavljajo, da večina infrastrukture stoji. Kot je poudaril generalni sekretar OK Planica Tomaž Šušteršič, v zadnjih mesecih z nadčloveškimi napori pripravljajo prvenstvo, vendar so to tudi predvideli.

Niso pa mogli predvideti koronske pandemije ali vojne v Ukrajini, ki sta krivi za marsikatero podražitev. To so tako zahtevne razmere, da se lahko primerjajo verjetno le z obema svetovnima vojnama, meni Šušteršič.

Planica reflektorji SP v poletih Planica 2023 Šport Ogromne podražitve pri organizaciji SP: Še nismo na varni strani

"Pogodba, ki smo jo za organizacijo SP podpisali maja 2018, je narasla za dobrih 14 odstotkov zgolj zaradi inflacije. Če pa pogledamo le elektriko in jo primerjamo s predkoronskimi časi oziroma zdaj zlasti z ukrajinsko krizo, ki je ceno energentov res pognala v nebo, pa smo priča 60-odstotni podražitvi," je konec lanskega leta za STA povedal Šušteršič.

Maja 2018 so od Fisa za organizacijo SP prejeli dobrih 12,5 milijona evrov, skupni proračun prireditve pa je blizu 16 milijonov. "Do tega zneska lahko pridemo le s prodajo vstopnic in tako imenovanih VIP-vstopnic ter določenih pravic, ki smo jih od mednarodne agencije Infront odkupili nazaj. To malho je treba še napolniti, polnili jo bomo do zadnjega," je napovedal Šušteršič in dodal, da so pravice za trženje na svetovnem pokalu v lasti organizatorja, medtem ko so na SP vse pravice v lasti Fisa, ki jih je s pogodbo odprodal mednarodni marketinški in medijski agenciji.

Država je k prvenstvu pristopila z več finančnimi viri. Nekaj gre iz turističnega, nekaj iz gospodarskega proračuna, je dejal. Ob tem je poudaril, da je država odkupila zelo pomemben marketinški paket, ki bo omogočil izpostavljanje in prepoznavnost blagovne znamke I feel Slovenia. Gre za prispevek, ki ni šel neposredno organizatorjem, je pa zanje pomemben.

Planica.si Slovenija Šport Navili cene vstopnic za Planico: Redki si bodo lahko privoščili ogled v živo!

"Zeleni odtis ne samo trajnosti, temveč tudi zelene barve, ki bo spremljala to prvenstvo v celostni podobi, je za nas organizatorje zelo pomemben. Želimo si, da bi v Sloveniji spremljali slovensko blagovno znamko."

"Poleg tega nam je na voljo tudi Nordijski center Planica, za katerega se sicer plačuje najemnina. Tudi vse stroške, povezane s pripravo tega centra za pripravo SP, bo krila država," je še pojasnil Šušteršič.

 

Zelena Planica zaveza trajnostnemu vidiku

Medtem pa je Maja Zalaznik, predsednica strateškega sveta OK Planica, predstavila zeleno zavezo Planice. "Bodimo in skušajmo biti trajnostni na največjem prvenstvu pri nas do zdaj. To je tudi ključni cilj strateškega sveta. Zelena ekipa je skupaj s strateškim svetom pripravila akcijski načrt, vodnik in zeleno zavezo," je dejala Zalaznik.

Dodala je, da skušajo biti organizatorji odgovorni do "naše najlepše ledeniške doline, ene najlepših na svetu, do naše Vite, ki rada živi v Triglavskem narodnem parku, in prenesimo vsa ta izkustva in odgovornost tudi našim najmlajšim".

SP Planica 2023 | Avtor: SZS SZS

Na petih področjih bodo z 20 ključnimi ukrepi poskrbeli, da se bodo vsi obiskovalci skušali vesti kar se da trajnostno. Vsak, ki bo kupil vstopnico, bo imel brezplačen prevoz v Planico. Spodbujali bodo k peš poti. "Tisti, ki bomo v Planici, bomo skrbeli tudi za to, da to kar prinesemo v Planico, tudi odnesemo. Govorimo o odpadkih, o okolju, odgovornosti do okolja," je dejala Zalaznik

 

Zapletena logistika velik izziv

Vodja logistike OK Planica Jure Ajdišek je dejal, da je mobilnost del zelene zaveze, ki so jo vzeli zelo resno. Zato bo transportni režim med SP precej omejen, pod Ponce bo moč priti le peš, saj se želijo v kar največji meri izogniti "nepotrebni pločevini".

Zapletena logistika je bila za organizatorje velik izziv. Vstopno točko so prestavili nekoliko nižje, v Rateče oziroma na območje Ledine in od tam naprej prometa, razen zelo omejenega števila, ne bo.

SP Planica 2023 | Avtor: SZS SZS

Za obiskovalce to pomeni, da bodo organizirano prišli iz Kranjske Gore ali od kje druge, izstopali pa bodo na Ledinah. Od tam naprej je približno 1,5 km peš poti do tekmovalnih aren.

Vsak, ki bo imel vstopnico ali akreditacijo, bo imel omogočen brezplačen prevoz z vlakom od koderkoli iz Slovenije do Jesenic in od tam naprej z avtobusi organizatorja do vstopne točke v dolino.

Na območju Kranjske Gore - Rateč so zagotovljena parkirišča za obiskovalce. Parkirišč bo dovolj, zagotavljajo organizatorji.

 

V dolino Pod Ponce do 200 tisoč gledalcev

Za nastop na SP je prijavljenih 64 držav, Mongolija je še v čakalnici na zeleno luč Fisa zaradi pozne prijave. Organizatorji pričakujejo, da se bo v dveh tednih v Planici zvrstilo do 200 tisoč gledalcev. Obetajo se tudi visoki obiski predsednikov vlad kot tudi kronanih glav, zato bo Planica tudi diplomatsko-politični dogodek, kar je platforma tako za mreženje kot za gospodarstvo.

Prvenstvo bodo spremljale tudi štiri dodatne prireditve. Konferenca v marketingu v športu Sporto bo na sporedu 22. februarja, dan kasneje bo t. i. managerska konferenca, 1. marca trajnostna konferenca v sodelovanju z nevladno organizacijo Umanotera, 2. marca pa sledi še gospodarska konferenca z javno agencijo Spirit.

SP Planica 2023 Otvoritev ob 20.23 Šport Takšen je spored SP v Planici

Športno dogajanje bo zaokrožil tudi bogat spremljevalni program, obljubljajo prireditelji, med njimi bodo nastopili Šank rock, Xequtifz, Avseniki, Tabu, King Foo, Peter Lovšin in španski borci ter za veliki finale Siddharta v soboto, 4. marca, tik preden pade zastor nad prvenstvom.

Kot je dejala županja Kranjske Gore Henrika Zupan, tako velikega tekmovanja občina še ni gostila. "Prepričana sem, da se bomo izkazali kot najboljši gostitelji, tako kot nas poznajo že iz preteklosti," je dejala.

Komentarjev 3
  • Kmodri 17:57 07.februar 2023.

    Ovce se bodo prišle striči. Planica se mi s tako visoko navitimi cenami gabi.

  • Kmodri 10:41 07.februar 2023.

    S takimi cenami vstopnic zagotovo ne!