Šport > Zimski športi
17 ogledov

Velepec računa na "jeznega" Faka

Fak Slovenija 10 km sprint biatlon Laura Soči olimpijske igre Stanko Gruden/STA
Sobota bo na Pokljuki postregla z zasledovalnimi biatlonskimi tekmami za svetovni pokal.


V moški konkurenci bodo Slovenijo zastopali Jakov Fak, Klemen Bauer in Janez Marič, v ženski pa bo edina Slovenka Teja Gregorin. Vsi slovenski predstavniki in predstavnica si želijo izboljšati rezultate s četrtkovega sprinta.

"Želja je, da tiste, ki jih zasleduješ, tudi premagaš. Malo manj težav ima Teja Gregorin, saj je pred njo kar nekaj 'padalk' iz tiste četrte skupine, ki so izkoristile dobre razmere. Tekaško je tudi bolj samozavestna, saj je bila v sprintu na začetku še bolj previdna. Sam bi si želel, da se uvrsti med deseterico, kaj več bo glede na zaostanek težko. Pri fantih je imel Jakov Fak smolo, zanesljivo bo jezen in se bo zapodil. Tekaško je sposoben tudi za tretje mesto, če bo streljal ničle. Za Klemna pa si želim, da bi še bolje tekel," je dejal glavni trener Uroš Velepec, ki predvsem pri Bauerju kljub težkim razmeram na četrtkovem sprintu ni bil zadovoljen z opravljenim v smučini: "Pol minute je zaostal v primerjavi s tistimi najboljšimi."

Moški se bodo v smučino podali ob 11.15. Fak bo startal z dobrimi 50 sekundami zaostanka, Bauer z debelo minuto, Marič pa bo po 44. mestu lovil predvsem kakšno točko svetovnega pokala in bo na Pokljuki sklenil letošnjo sezono. Pred tekmo se je veliko govorilo tudi o koncu kariere, a Marič pravi, da jo bo nadaljeval, dokler bo v tem športu užival.

Dva popravna izpita

Prvi kandidat za visoko mesto bo Fak, ki mu je v četrtek boljšo uvrstitev preprečil sunkovit veter, zaradi katerega je zgrešil tri tarče.

"Imam dva popravna izpita in kot vsi ostali se bom tudi jaz pred domačim občinstvom potrudil na vso moč, žal, seveda, zmage ne morem obljubiti," je pri napovedih zadržan Fak, ki si želi še več podpore s tribun. Bauer pa je bil v četrtek izredno zadovoljen z dejstvom, da je zadel vseh 10 tarč in končno prenesel strelsko znanje s treninga na tekmo.

Innerhoferjeva in Virolajnenova po novi presenečenji

"Upam, da se bom spočil, da bom boljši v smučini in da bom pridobil kakšno mesto," je dejal biatlonec iz Ihana, ki pravi, da čaka, da mu bo enkrat končno uspel dober tek in brezhibno streljanje.

Ženska tekma bo na sporedu ob 13.15. V ospredju je kar nekaj tekmovalk, ki so izkoristile spremenljive četrtkove razmere. Zmagala je doslej biatlonsko neznana Avstrijka Katharina Innerhofer, ki je bila pred tem v svetovnem pokalu najvišje na 22. mestu. Za poznavalce je bila prav takšna neznanka drugouvrščena Rusinja Daraj Virolajnen. Gregorinova je bila resda "le" 21., a je pred njo vrsta tekmovalk, od katerih je realno boljša.

"To je domača tekma"

A za uvrstitev povsem pri vrhu je zaostanek slovenske tekmovalke vendarle previsok, saj bo startala 1:20 minute za najboljšo.

"Zaostanek je velik. Bo pa to spet ena lepa tekma, lepa izkušnja. Zdaj bomo videli, kam lahko napredujem z zadetimi tarčami. Kot pravi trener, je ob dobrem nastopu realna deseterica," pravi Gregorinova, ki je v boljši formi, kot je pričakovala pred tekmo, saj je po olimpijskih igrah zbolela. Za soboto in nedeljo ima velike želje: "To je domača tekma. Pred to publiko si vsak želi pokazati, kar najbolj zna."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.