Šport > Zimski športi
13100 ogledov

Velike skrbi v Planici: "Proti temu se ni moč boriti"

Planica zaletišče Profimedia
V Planici so imeli zaradi ekstremnih vremenskih razmer velike težave z zaletno smučino.

Aljoša Dolhar, vodja tekmovanja na zaključku svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici, je v četrtek po kvalifikacijah dejal, da bi morali za zaletišče letalnice bratov Gorišek razmišljati o investicijah. Poudaril pa je, da tudi to ni zagotovilo ob tako ekstremnih razmerah, ki posegajo v program tekmovanj pod Poncami.

V torek je Dolhar v pogovoru za STA potrdil, da je letalnica bratov Gorišek nared za finale svetovnega pokala, že prvi dan tekmovalnega sporeda pa so organizatorji naleteli na težave z zaletno smučino. Ta se je pod žgočim zgodnjim spomladanskim soncem topila, hladilni sistem pa nikakor ni držal koraka z močjo žarkov, kar je pomenilo taljenje ter nabiranje vode v radiju zaletišča.

Jan Hörl | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Drago bi lahko ceno tega plačal Avstrijec Jan Hörl, ki ga je močno ustavilo ter prevesilo naprej v radiju zaletišča. Komaj se je obdržal na smučeh, v nasprotnem primeru bi lahko prišlo do grdega padca. Zato se je tudi vodja tekmovanja v Planici strinjal, da je bil četrtek zelo zahteven, a se je vsaj končal z lepimi kvalifikacijami.

"Ogromno energije smo vlagali v to, da bi smučino senčili na način, ki bi nam omogočala varne in dolge polete. Vedeli smo, da lahko tu pričakujemo težave. Vse tehnične naprave in naše aktivnosti so bile izvedene pravilno, ampak proti tako ekstremnim vremenskim pogojem se ni dalo storiti več," je v pogovoru s sedmo silo dejal vodja tekmovanj. Pristavil je še, da letos v pripravah na tekmovanje sprememb glede na pretekle sezone ni bilo.

"Hladilni sistem ni preslab. Govoril sem z meteorologom. V sredo smo imeli na prvi pogled zelo podobno vremensko situacijo, a je minilo brez težav. Takrat smo začeli ob desetih, ko smo morali danes zadevo že prekiniti. Imeli smo specifično situacijo, ekstremno visoke temperature, kar ni največji problem. Največjo težavo predstavlja sonce, ki seva neposredno na smučino. Istočasno pa praktično nismo imeli vetra na naletu. Zato se je ta topel zrak na njem ustavil, ustvaril plast vročega zraka in proti temu se ni moč boriti," je razložil Dolhar.

Planica | Avtor: Facebook Facebook

Težave v zgolj eni noči ne bodo rešili, je priznal. "V tem trenutku kakšnih boljših rešitev ... Oziroma da bi lahko kaj naredili bolje ali več, nimamo. Očitno bo treba razmišljati o tehnični investiciji, kakšni menjavi smučine in podobnem. Ampak za to bo čas kasneje, zdaj smo osredotočeni le na jutrišnji dan. Za jutri (danes, op. STA) predvidevamo, da s smučino ne bo težav," je razpredal Dolhar.

Tekmovalni spored so za danes že nekoliko premaknili. Tako se bo poskusna serija začela ob 13. uri in ne ob 12.30, kot je bilo sprva predvideno. Takrat je namreč celotno zaletišče že v senci.

"Od 13. ure naprej je zaletna smučina v senci. Takrat vse težave izginejo ne glede na to, ali je 25 stopinj ali 10. Sevanje ustavimo in to je bistvo," je še pred prilagoditvijo petkovega sporeda v četrtek dejal Dolhar.

"Sobota bo zagotovo problematična"

Tudi za soboto in nedeljo se kot rešitev ponujata spremembi začetka tekmovanj. Ekipna preizkušnja ter posamična tekma naj bi se v soboto oz. nedeljo začeli ob 10. uri, vremenska napoved pa je podobna kot za četrtek in petek. "Sobota bo zagotovo problematična. Kot rečeno, večjih izboljšav ne moremo izvesti. Pripravljamo pa načrte, ki jih bomo v soboto realizirali," je še dodal, a ni razkril, kakšni so ti načrti.

Tudi o stroških investicije ni želel na široko govoriti. Trenutno so skrbi predvsem kratkoročne. Izpostavil je, da gre za relativno veliko investicijo, ki pa jo ostale letalnice na Kulmu ter v Vikersundu in Oberstdorfu imajo. Srednjeročno in dolgoročno sta tako po Dolharjevem mnenju rešitvi ledena smučina in izboljšave v konstrukciji za senčenje.

"A tudi to morda ne bi bilo dovolj. Pri nas so pogoji tako ekstremni, da bi morali od proizvajalca ledene smučine dobiti zagotovilo, da v takšnih pogojih to deluje," je še zaključil vodja planiškega konca tedna.

Komentarjev 4
  • marko345 13:26 25.marec 2022.

    Edino smučina iz ketamike je zrajna rešitev. Zake smučine imajo skoraj že vse pomembne skakalnice. Saj tudi poleti na skakalnicah,tudi v Planici uporabljajo tako smučino. Ne delat doktorata iz znanih možnosti.

  • jakec1575 12:43 25.marec 2022.

    Šobe za hladen zrak direktno nad smucino. Sencenje celotne smucine.