Šport > Zimski športi
41293 ogledov

Velika sprememba v skokih, ki Slovencem ne bo po godu

Anže Lanišek Profimedia
Direktor svetovnega pokala v smučarskih skokih Sandro Pertile nadaljuje z velikimi spremembami v svetu smučarskih skokov. Tokrat je Mednarodna smučarska organizacija (FIS) sprejela odločitev, ki ne bo povšeči slovenskim ljubiteljem skokom. Proti so bili tudi v slovenski reprezentanci.

Direktor svetovnega pokala v smučarskih skokih Sandro Pertile je za poljski portal skijumping.pl potrdil, da bo s sezono 2023/24 veljalo novo pravilo v številu kvot za reprezentance. Maksimalno število tekmovalcev bo šest tekmovalcev. Pravila bodo začela veljati že v poletni sezoni, kot danes dodaja portal Przegląd Sportowy Onet bodo s šestimi tekmovalci sezono začele Avstrija, Nemčija in Norveška, medtem ko bodo Slovenija, Poljska in Japonska upravičene do petih tekmovalcev, kar je eden manj kot v lanski sezoni. 

"V prejšnjih sezonah smo ugotovili, da je 90 odstotkov točk v svetovnem pokalu doseženih od "top 6" tekmovalcev posameznih reprezentanc. In ta trend je nekako stabilen že vrsto let," je svojo ugotovitev za portal skijumping.pl pojasnil Pertile. Dodal je še, da bi to moralo povečati tekmovalnost in konkurenčnost ter da bo to še dodatno motiviralo tekmovalce, ki so uvrščeni med 30. in 40. mestom v svetovnem pokalu, da se prebijejo bliže prvi dvajseterici. 

Kot piše skijumping.pl, je vodstvo tekmovanja smučarskih skokov že sprejelo tudi odločitev, da se bo zmanjšala nacionalna kvota, ki bo zdaj po novem obsegala štiri skakalce (prej šest), kar je dodaten udarec za slovensko izbrano vrsto, kar se tiče tekem v Planici. "Odločitev, kar se spremembe števila kvot tiče, je bila soglasno podprta na zasedanju FIS-a v Dubrovniku," je za skijumping.pl potrdil Pertile.

Na nekatere reprezentance ta dejavnik ne bo vplival prav veliko, saj imajo težave že s tem, da zapolnijo kvoto štirih (kakovostnih) skakalcev, kolikor jih je potrebno za ekipno tekmo. A za velike reprezentance, med katere sodi tudi Slovenija, je novo sprejeto pravilo zagotovo slaba novica. 

S spremembami se jasno in glasno ne strinjajo v poljski reprezentanci, kjer je glavni trener Thomas Thurnbichler imel povedati kar precej krepkih čez odločitev FIS-a. "Poljska je bila proti tej spremembi, tako kot Avstrija in Slovenija. Nemci so bili "za", toda z opozorilom," je med drugim pojasnil poljski trener. "Jasno je, da so manjše reprezentance podprle predlog. A za nas in za druge večje ekipe je to najslabša stvar, ki se je lahko zgodila. Na začetku stoletja je lahko v tekmovanje vstopilo osem skakalcev, zdaj pa le pet," je razočarano zaključil 33-letni Thurnbichler.

Komentarjev 2
  • munja 10:57 10.maj 2023.

    Pertile najraje ne bi delal nič, ker se vidi, da je zelo nezainteresiran, samo plačo bi imel.

  • silvester1 12:23 09.maj 2023.

    Zakaj ne bi 3 ali 4 zveze začele z organizacijo svojih smučarskih skokov. Kot je videti Pertilu ni čisto nič za skoke. Bolje rečeno. On bi zmanjšal število tekem smučarskih skokov.