Šport > Zimski športi
37441 ogledov

Velika sprememba v smučarskih skokih

Smučarski skoki Ljubno ob Savinji Epa
Mednarodni olimpijski komite je sprejel pomembno odločitev.

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je na današnjem zasedanju izvršnega odbora v Lozani sklenil dodati tri smučarske discipline na spored zimskih olimpijskih iger leta 2026 v Cortini d'Ampezzo in Milanu. Smučarke skakalke bodo tako nastopile še na veliki skakalnici, za zdaj pa Mok še ni prižgal zelene luči ženski nordijski kombinaciji.

Kot so po zasedanju krovne olimpijske organizacije sporočili iz Mednarodne smučarske in deskarske zveze (Fis), bo po novem na OI zdaj na sporedu 58 disciplin pod okriljem te zveze, na letošnjih igrah v Pekingu jih je bilo 55. Nove so v smučanju prostega sloga tekmi za moške in ženske na dvojnih grbinah ter ženska skakalna tekma na veliki skakalnici.

Slabše se je zasedanje IO Moka razpletlo za nordijske kombinatorce. Ti so upali na širitev olimpijskega sporeda še na ženske tekme. A ne le, da ženske leta 2026 še ne bodo imele priložnosti za olimpijski nastop - kot razlog so pri Moku navedli, da panoga še ni dovolj razvita, saj se tekem udeležujejo le športnice iz desetih držav -, pod vprašajem je celo prihodnost celotne panoge na OI, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tako naj bi Mok za igre po letu 2030 preučil možnost umika nordijske kombinacije s sporeda, o tem naj bi odločali na podlagi razvoja panoge ter priljubljenosti športa pri gledalcih.

Poleg treh smučarskih dodatkov na sporedu iger je Mok na naslednje zimske igre dodal še sankaško preizkušnjo v ženskem dvosedu ter mešano tekmo v skeletonu, v olimpijsko družino pa so za Cortino 2026 sprejeli tudi turno smučanje.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.