Šport > Zimski športi
148372 ogledov

Velika tragedija v Alpah, smučarska prvakinja zgrmela v smrt

Adèle Milloz Instagram
Vzpon na Aiguille du Midi je bil usoden za 26-letno nekdanjo evropsko prvakinjo v turnem smučanju.

Znotraj francopskih Alp se je med vzponom na enega izmed vrhov v bližini Mont Blanca smrtno ponesrečila francoska turna smučarka Adele Milloz (26).

Po poročanju medijev se je 26-letnica vzpenjala na Aiguille du Midi, ko je v za zdaj nepojasnjenih okoliščinah omahnila v smrt.

V nesreči, ki je trenutno predmet preiskave, je življenje izgubila tudi njena 30-letna sopotnica, s katero sta bili privezani ena na drugo.

 | Avtor: Instagram Instagram
Millozeva, ki je odraščala v Alpah, je leta 2018 osvojila naslov evropske prvakinje v sprintu, pred tem je bila dvakrat zlata na svetovnih vojaških igrah (2017), osvajala pa je tudi mednarodne, evropske in državne naslove v mladinski konkurenci. Leta 2019 je končala svojo kariero, da bi postala gorska vodička, a se je njeno usposabljanje končalo tragično.

Predel, kjer je prišlo do usodne nesreče, naj ne bi bil pretirano zahteven, zato pristojni glede vzrokov še tavajo v temi. Glede na izkušnje obeh pokojnic se predvideva, da sta zadostili vsem varnostnim priporočilom in se podviga lotili z ustrezno opremo. 

Preiskovalci so že izključili možnost odloma kamenja, ugiba pa se, da bi lahko njuni tragični usodi botrovale nepričakovane spremembe terena, h katerim je pripomogla suša v Alpah, ki je posledica podnebnih sprememb.

"Z veliko žalostjo sporočamo, da se je smrtno ponesrečila Adele Milloz, mladinska svetovna prvakinja v gorskem smučanju in nadobudna gorska vodička," so zapisali pri francoski plezalni zvezi in dodali: "Pogrešali bomo njen nasmeh in čudovit humor."

Turno smučanje, pri katerem se tekmovalci povzpnejo na goro in se nato spustijo z nje, je relativno nov šport, ki pa vztrajno pridobiva na veljavi. Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) je prejšnji mesec odločil, da bo turno smučanje prvič na programu zimskih olimpijskih iger leta 2026 v Italiji. Kolajne bodo delili v petih disciplinah, po 24 moških in 24 žensk bo nastopilo v sprintu in na daljši preizkušnji, na sporedu pa bo tudi mešano tekmovanje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @adelemilloz

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @adelemilloz

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @adelemilloz

Komentarjev 7
  • srecnii 22:48 16.avgust 2022.

    VSE samo za klike, všečke bi tud svoje življenje postavli na rob. Eni mislijo, da so samo oni nabolj pomembni tega sveta in da samo oni zmorejo vse to kar večina nebi. Je5*te všečkarji.

  • LolekinBolek 17:16 16.avgust 2022.

    Tragedija je bila zadnjič, ko je našo 19 letno športnico povozil tovornjak. Tole pa je .....

  • Kmodri 16:16 16.avgust 2022.

    Sožalje svojcem.