Šport > Zimski športi
523 ogledov

Velike posledice dopinške afere na SP

Afera Seefeld Epa Hiša v Erfurtu, kjer je deloval aretirani nemški zdravnik.
Športna javnost z zanimanjem čaka na nadaljevanje preiskave v zadnji dopinški aferi, ki je v sredo izbruhnila na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Seefeldu.

Glavni osumljenec nove velike dopinške preiskave je nemški zdravnik iz Erfurta, pojavile pa so se prve vzporednice z znanim španskim "dopinškim" zdravnikom Eufemianom Fuentesom.

Novi podatki bodo bržkone znani že danes. Nemčija je preiskavo iz Erfurta že preselila v München, kamor so prepeljali tudi priprtega zdravnika. Ta naj bi po poročanju nekaterih medijev sodeloval s preiskovalci. V Avstriji pa naj bi danes končno postregli s podrobnostmi preiskave v Seefeldu, kjer še vedno manjkajo podatki o doslej znanih razsežnostih afere, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V sredo so avstrijski organi pregona priprli pet športnikov, dva Avstrijca in Estonca ter enega Kazahstanca. Avstrijca in Kazahstanec so krvni doping že priznali in začasno je trojica na prostosti že od četrtka. Za tak korak sta se danes odločila tudi Estonca. Zaradi prevare v športu jim grozi triletna zaporna kazen. Priprta pa sta tudi dva pomočnika zdravnika iz Erfurta, ki je osrednja osebnost afere. Tožilstvo v Innsbrucku bo predvidoma že danes odločilo, ali osumljenca preda nemškim organom pregona.

doping Racija Šport Devet aretiranih zaradi dopinga na SP

Osumljeni nemški zdravnik naj bi sodeloval tudi z nogometaši, plavalci, kolesarji, dvigovalci uteži in atleti, kar bi lahko pomenilo tudi večji center za doping. Na to so že v sredo opozorili tudi avstrijski preiskovalci, ki so govorili o kriminalni združbi, ki že več let športnike oskrbuje s prepovedanimi snovmi. Prav dejstvo, da je imel zdravnik pri svojem delovanju še pomočnike, je tudi osnova za sum organiziranega kršenja dopinške zakonodaje, kar bi bila podlaga za morebitno 10-letno kazen. Zdravnikovi odvetniki vsaj zaenkrat vsega skupaj še ne komentirajo.

doping, afera Seefeld | Avtor: Epa Epa

Kot kaže, pa nemška policija dela v preteklosti ni opravila dobro. Priprti zdravnik je bil pred časom tudi zdravnik nemške kolesarske reprezentance. Avstrijec Bernhard Kohl in Nemec Stefan Schumacher, ki sta v preteklosti padla na dopinškem testu, sta ga takrat neposredno obremenila. A sam je vse očitke zavračal, kot zdaj kaže, pa nadaljeval s svojim početjem.

Očitno pa so to vedeli tudi v nemški protidopinški agenciji, kjer priznavajo, da se je Erfurt vedno znova pojavljal kot nekakšen center, od koder je izviral doping. To naj bi se dogajalo že v nekdanji Nemški demokratični republiki in nadaljevalo tudi po združitvi obeh Nemčij v zadnjih treh desetletjih.

Preiskovalec Werner Franke je afero zato že primerjal z razvpitim primerom Fuentes, ki je časopisne stolpce polnil pred 13 leti. "Glede na kriminalno energijo, obseg in organizacijo, seveda glede na podatke, ki so nam na voljo, lahko zanesljivo govorimo o nemškem Fuentesu," je dejal strokovnjak za molekularno biologijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.