Šport > Zimski športi
2 ogledov

Vem, da smuk ni šah

Jerman (v sredini) upa, da ne bo imel težav s poškodbami, čeprav se zaveda, da s Žurnal24 main
Sezona se bo za našega najboljšega smučarja zadnjih sezon, Andreja Jermana, začela šele čez dva meseca s smukom v Lake Louisu. Tudi zanj bo SP v Val d'Iseru jagoda na vrhu smetane.
 

Preberite še

Slovenska smučarska reprezentanca se je predstavila

Pred začetkom sezone, za veleslalomiste se bo začela čez en mesec v Söldnu , za smukače pa mesec kasneje v Kanadi , je v slovenskem smučarskem taboru veliko optimizma. Predvsem poslovni direktor alpskih disciplin Matjaž Šarabon je samozavestno napovedal, da bodo na svetovnem prvenstvu leta 2009 osvojili dve kolajni, prav tako tudi na zimskih olimpijskih igrah 2010. Ali računa na to, da bo sam del te smučarske pravljice, smo vprašali tudi edinega Slovenca s smukaško zmago v svetovnem pokalu Andreja Jermana . "Lepo bi bilo, čeprav je to račun brez krčmarja. Zelo tvegano je namreč staviti samo na eno tekmo. Moj načrt se je optimalno pripraviti na začetek sezone, potem pa iti s tekme na tekmo."

Želi še napredovati in izboljšati rezultate. © Anže Petkovšek

 
Tržičan je zelo zadovoljen z zadnjima dvema sezonama, vendar pa si želi še napredovati in izboljšati rezultate. Konkretno o njih ne želi govoriti, saj pravi, da je še prezgodaj. O največji tekmi sezone – svetovnem prvenstvu – je dejal: "Zagotovo je svetovno prvenstvo jagoda na vrhu smetane, vendar je ta tekma na sporedu šele sredi februarja. Do takrat je še kar nekaj tekem svetovnega pokala, ki se jim moram stoodstotno posvetiti." Čeprav si je moral zaradi finančne krize smučarske zveze sam plačati letalsko vozovnico za Čile in dodati še tisoč evrov, mu za to ni žal. "Na teh pripravah sem prevozil 55 kilometrov smuka, 45 superveleslaloma, sneg se je spreminjal iz dneva v dan, kar je dobro, ker je tako tudi na tekmah svetovnega pokala. V primerjavi s tekmeci bi izgubili ogromno, če bi ostali doma." In tekmecev bo v hitrih disciplinah ogromno. "Po poškodbi se vrača Svindal, tu so še Cuche, Buechel, Miller, Avstrijci, Kandčani. Konkurence je kot maka," je bil slikovit Tržičan.

 
 

Ampak vem, da se ne ukvarjam s šahom, ko se lahko prevrneš s stola, če se preveč pozibavaš.

Andrej Jerman

 
Lani so konkurenco zredčile številne poškodbe. "Lanska sezona je bila res nekaj ekstremnega. Seveda si tudi jaz tako kot vsak želim, da se ne bi poškodoval. Ampak vem, da se ne ukvarjam s šahom, ko se lahko prevrneš s stola, če se preveč pozibavaš. Smuk je le disciplina, kjer je povprečna hitrost čez 100 kilometrov na uro in kjer razen čelade na sebi nimaš ničesar. Vsak, ki se s tem ukvarja, to vzame v zakup." Kljub temu pa meni, da je najbolj zahtevna disciplina alpskega smučanja superveleslalom . "Hitrosti so zelo podobne kot v smuku, a pred tekmo nimamo nobenega treninga. Imamo samo en ogled in to je to. Zelo težko je naštudirati progo, ker nikoli ne moreš oceniti, kako hitro boš prišel čez določen odsek proge. Prav zato se mi zdi, da so poškodbe v superveleslalomu bolj pogoste kot v smuku." Tudi zaradi tega so vodilni možje alpskega smučanja že razmišljali, da bi superveleslalom ukinili, a Jerman meni, da se to ne bo zgodilo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.