Šport > Zimski športi
76 ogledov

''Vidi se, da je Prevc nervozen''

peter prevc EPA
Legendarni nemški skakalec Jens Weissflog meni, da bo o zmagovalcu novoletne turneje odločal troboj Severin Freund, Peter Prevc in Michael Hayböck, ne izključuje pa presenečenja enega od Norvežanov.

Jens Weissflog je eden od štirih smučarskih skakalcev v zgodovini, ki so osvojili posamično zlato olimpijsko kolajno, svetovno prvenstvo, novoletno turnejo in veliki kristalni globus.

jens weissflog | Avtor: Profimedias Profimedias
Nemec je eden najuspešnejših udeležencev novoletnih turnej, saj se lahko pohvali s štirimi lovorikami (1984, 1985, 1991, 1996), po številu zmag na tekmah za svetovni pokal (33) pa zaostaja le za Mattijem Nykänenom (46), Jannejem Ahonenom (36), Adamom Malyszem (39) in Gregorjem Schlierenzauerjem (53).

Weissflog bo tako kot na prvi tekmi tudi na preostalih treh stiskal pesti za Freunda, ki ga v Garmischu že v prvi seriji čaka obračun s slovenskim šampionom Petrom Prevcem.

''Včasih potrebuješ nekaj sreče,'' je nemško zmago v Oberstdorfu komentiral Weissflog. ''Norvežani so imeli srečo z vetrom v prvi seriji, Freund v finalu. A to je del igre. Nemci so v Oberstdorfu pod največjim pritiskom. Videlo se je, da ga čutita tudi brata Prevc. Pričakovanja pri Domnu so bila previsoka in videlo se je, da je Peter prav tako nervozen,'' je dodal 51-letnik.

''Peter ni imel sreče z vetrom. Pri prvem skoku mu je uspelo kompenzirati, pri drugem pa so bile razlike v vetru preprosto prevelike in vetrovni pribitek mu ni mogel pomagati. Toda nihče se ne bi pogovarjal o pogojih, če bi imel Freund smolo in bi osvojil četro ali peto mesto. To se pač dogaja,'' meni Weissflog.

peter prevc | Avtor: EPA EPA
Na vprašanje, ali Prevc v Garmischu lahko zada povračilni udarec, je Nemec odvrnil: ''Mislim, da ja. Še vedno je vse v njegovem dosegu. Dvoboj s Freundom se bo nadaljeval. Morda je zanj še bolje, da je Freund v središču pozornosti.''

Možnosti za zmago pa nimata le Prevc in Freund, tu so še Michael Hayböck, ki letos rešuje avtrijsko čast, in kopica Norvežanov. ''Hayböck je v tem trenutku podcenjen. Avstrija ima trenutno le dva vrhunska skakalca, a oba sta med najboljšimi,'' je dejal Weissflog in se dotaknil še neverjetne zgodbe, ki jo pri 43 letih v svetovnem pokalu piše Noriaki Kasai.

''On je fenomen. Kameleon, ki se prilagodi vsem pogojem, ne glede na spremembe vetra, pravil, opreme. Morda pa smučarski skoki le niso tako zapleteni. Potrebuješ pravo tehniko, ki deluje v vseh pogojih. Njemu očitno uspeva.''

Weissflog je priznal, da ne more predvideti zmagovalca novoletne turneje. ''Nemogoče. Mislim, da bodo Prevc, Freund in Hayböck na stopničkah tudi v skupnem seštevku. Ne bi napovedoval vrstnega reda. Morda se lahko vmeša tudi kakšen Norvežan.''

Komentarjev 3
  • janez 13:40 01.januar 2016.

    Samo Slovenski levaški medij lahko napiše takšen naslov. Fuj!

  • matermila 11:39 01.januar 2016.

    E moj Weissflog,tudi ti bi bil nervozen,če bi že vnaprej vedel,da ti nameščajo zanko okoli vratu.Freund je bil edini z vetrom v prsa,znižali so mu nalet za 20 pik,potem čakanje,premikanje naleta na 14 pozicijo,odbitek točk,ki ga ne more nadomestiti pribitek ...prikaži več za veter v hrbet,itd.Nečedna igra žirije.Čudi me samo,da un indijanec od Tepeša ne zine nič,sam tiho je ,pa dela kot mu naročijo Nemci.Pero,želim ti da preskočiš te petrigante za 10 m in jim pokažeš kdo je prvi med najboljšimi.Pa srečno.

  • Papaja Popi 11:14 01.januar 2016.

    Normalno, da je Peter nervozen.Kdo pa ne bi bil, če bi bil pod takšnim pritiskom.Samo upajmo, da bo vse to zdržal.