Šport > Zimski športi
17 ogledov

Voda vzela smučarsko legendo

Legende slovenskega smučanja - med drugim Petrovič, Vogrinec in Križaj. Žurnal24 main
V tokratnem Časovnem stroju boste lahko spoznali nekdanjega alpskega smučarja Roka Petroviča, ki se je v svoji karieri izkazal z izjemnimi dosežki, tudi naslovom svetovnega prvaka.
 

Zmage Roka Petroviča na slalomih

1. 12. 1985: Sestriere
22. 12. 1985: Kranjska Gora
2. 2. 1986: Wengen
25. 2. 1986: Hafjell
11. 3. 1986: Heavenly Valley

Tudi Slovenci igramo in smo igrali pomembno vlogo v alpskem smučanju in ravno zato bo tokratna redna petkova rubrika, ki jo imenujemo Časovni stroj, namenjen prav posebnemu človeku. Športniku, ki si ga bodo ljudje zapomnili za vse večne čase, smučarju, ki se je v srca navijačev zapisal s številnimi zmagami v sredini 80. let prejšnjega stoletja. Predstavili vam bomo Roka Petroviča , ki se je rodil 5. februarja 1966. Že v mladosti je dokazal, da se v njem skriva izjemen smučarski talent.

Junak Kranjske Gore
Nadarjenost je pokazal na mladinskem svetovnem prvenstvu, ko je leta 1983 v Sestrieru v slalomu osvojil prvo mesto, v veleslalomu pa tretje. Ta uspeh ga je izstrelil med elito, kjer se je kmalu uveljavil. Leta 1984 se je najboljšim približal, naslednjo sezono pa jih je tudi dokončno prehitel.

Navijačev in napisov, kot je ta, se je na vseh prizoriščih kar trlo. © Delo

 
Prvo zmago v svetovnem pokalu je dosegel prav v njem očitno srečnem Sestrieru. V slalomu je zanesljivo ugnal Bojan Križaja . S tem je začel izjemno serijo zmag v sezoni 1985/1986, ko je kar petkrat stal na najvišji stopnički. Temu je dodal še drugo in tretje mesto. Najpomembnejša zmaga v tej sezoni pa je bila zagotovo tista, ki jo je pred tridesettisočglavo množico dosegel 21. decembra na slalomu v Kranjski Gori.

Startal je s startno številko 10 in na koncu za osem desetink sekunde prehitel Nilssona , za več kot dve sekundi pa je takrat zaostal Stangassinger . V tisti sezoni je Petrovič tudi povsem zasluženo kot prvi Slovenec osvojil mali kristalni globus v slalomu. To je bila zanj daleč najboljša sezona, saj se po letu 1986 ni več povzpel na najvišjo stopničko. Še najbližje zmagi je bil naslednje leto prav v domači Kranjski Gori, kjer ga je ugnal Bojan Križaj, tretji je bil legendarni Ingemar Stenmark . V Kranjski Gori je med najboljše spet posegel naslednje leto, ko je ob slavju Alberta Tombe zasedel peto mesto.

 

Rossignol ali Elan?

Petroviču so mnogi zamerili, da je smučal na smučeh znamke Rossignol in ne na domačih Elanovih smučeh.

Prednost je dal študiju
Vendar Petrovič ni bil samo odličen smučar. Priden in marljiv je bil tudi v šoli in prav zato je smučanje postavil na drugi tir, po letu 1988 je namreč jasno povedal, da bo šolo postavil na prvo mesto. "Še vedno mislim tekmovati, vendar samo toliko, kot je to glede na študij mogoče," je takrat povedal Petrovič, ki je leta 1991 diplomiral na Fakulteti za šport . Naslov diplomske naloge se je glasil Kršitev človekovih svoboščin v športu. Petrovič pa je imel še višje cilje, dve leti kasneje je bil tik pred tem, da dokonča tudi podiplomski študij. Pred odhodom na usodni dopust je že oddal magistrsko delo, ki naj bi ga zagovarjal po prihodu domov. Vendar se Rok ni več vrnil. Pri dopolnjenih 27 letih je 16. septembra 1993 utonil, medtem ko se je ukvarjal z zanj drugim najljubšim športom, potapljanjem in slikanjem podvodnega sveta.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.