Šport > Zimski športi
20 ogledov

Vonnova z novim rekordom

Lindsey Vonn EPA
Na superveleslalomu v Cortini d'Ampezzo je znova slavila Američanka Lindsey Vonn, ki je zabeležila rekordno 63. zmago v svetovnem pokalu. Tina Maze je bila četrta.

Lindsey Vonn je poskrbela za novo vrhunsko predstavo in tako prišla do svoje 63. zmago v svetovnem pokalu. S tem je popravila rekord, ki ga je od včeraj držala skupaj z legendarno Avstrijko Annemarie Moser-Pröll. Večkrat se je na najvišjo stopničko v alpskem smučanju povzpel le še Ingemar Stenmark. Šved je zabeležil 46 zmag v veleslalomu in 40 v slalomu.

"Ta rekord je za zgodovino. Nedavno si nisem mislila, da ga bom lahko kdaj dosegla. Tako dolgo je že veljal in je pomemben mejnik ne le zame, ampak tudi za šport. Mislim, da bo nov rekord veljal naslednjih 35 let. Dosegla sem ga na progi, ki jo imam zelo rada in na kateri sem bila prvič med prvo trojico, ter tudi po dolgi odsotnosti zaradi poškodb," je po slavju na progi Olympia delle Tofane dejala Vonnova.

Tudi Tiger ob progi

Njen uspeh je proslavila celotna družina, tako mama in mačeha kot tudi oče in očim ter sestra in njen fant, zvezdnik golfa Tiger Woods. Leta 2007 se je tekmovalka z dekliškim priimkom Kildow poročila z nekdanjim smučarjem Thomasom Vonnom, ločila pa sta se štiri leta potem; zadnja leta prijateljuje z Woodsom.

"Nisem imela pojma, da bo Tiger danes prišel v Italijo. Poslal mi je le SMS in mi zaželel srečo. Potem pa tako presenečenje. Res lepo, da me je prišel spodbujat v Cortino," je bila vesela in presenečena Vonnova. Štirinajstkratni zmagovalec največjih golf turnirjev na svetu je zanjo stiskal pesti v ciljnem prostoru, zamaskiran s kapuco in sončnimi očali.

Fenningerjeva skupno nekoliko bližje Mazejevi

Vonnova je tokrat drugouvrščeno Anno Fenninger prehitela za 85 stotink, na zmagovalni oder pa se je uvrstila še Tina Weirather, ki je bila sedem stotink hitrejša od četrte Tine Maze. Črnjanka je skupaj z Avstrijko Cornelio Hütter za zmagovalko zaostala za 99 stotink. Poleg Mazejeve so v Cortini nastopile še Ilka Štuhec, Vanja Brodnik in Ana Drev. Štuhčeva (+2,99) je osvojila 21. mesto, Drevova je bila 39. (+6,75), Brodnikova pa ni prismučala do cilja.

"Zelo sem zadovoljna z današnjim nastopom. Vsi ti dnevi, ko so bile mehke podlage, sem imela težave pri iskanju pravih občutkov. Vsak dan v Cortini je bil boljši, lahko bi bilo še bolje, vendar sem zadovoljna. Danes je bilo veliko bolje smučati kot v nedeljo. Veliko bolje sem lahko izkoriščala moči, ki jih imam na voljo. Toda če si preveč grob, je takoj vse veliko počasnejše. Vonnova je na teh podlagah razred zase. Ustvarjena je za hitre discipline, ima izjemen občutek in material, ki ga ima na voljo, s tem pa je v smuku nepremagljiva oziroma skoraj nepremagljiva. Linije vožnje niso tako pomembne, kot je prav ta njen občutek," je dejala Mazejeva.

Dvakratna olimpijska zmagovalka iz Sočija Tina Maze je s 26 zmagami na 12. mestu lestvice smučark in je ob Vonnovi edina aktivna tekmovalka med prvo petnajsterico. Mazejeva ima sedaj v svetovnem pokalu 331 točk prednosti pred Fenningerjevo, tretja je Američanka Mikaela Shiffrin z zaostankom 367 točk, četrta pa Vonnova, ki zaostaja že za 434 točk.

Superveleslalom (Ž), Cortina d'Ampezzo, izidi:

Komentarjev 7
  • Papaja Popi 15:26 19.januar 2015.

    Ja no, kdo je bebo se vidi po tvojem pisanju.

  • Dixon 15:11 19.januar 2015.

    Se ne strinjam. PO moje bi obedve dobivale kolajne, samo Tina bi se morala bolj potrudit. Je bila pač v življenjski formi.

  • Ronald Reagan 14:56 19.januar 2015.

    Če bi pes hlače nosil ne bi jajc kazal...Bebo si...če, če...od če se ne živiDelat se spravi in ne pametuj, bebo