Šport > Zimski športi
801 ogledov

Vreme že zagodlo organizatorjem zgodovinskega smuka

Zermatt Epa
Organizatorji so morali odpovedati drugi trening smuka.

Drugi trening smuka pred tekmo svetovnega pokala alpskih smučarjev na progi, ki poteka od Zermatta do Cervinie, je bil zaradi močnega sneženja odpovedan, so sporočili organizatorji.

Proga Gran Becca je sicer druga najdaljša v svetovnem pokalu, tekma pa bo, če jo bodo sploh lahko izpeljali, prva v svetovnem pokalu, ki se bo začela v eni državi in končala v drugi, saj poteka ob švicarsko-italijanski meji pod slovitim Matterhornom.

Zermatt | Avtor: Epa Epa

Proga z začetkom v Švici in ciljem v Italiji v dolžino meri skoraj štiri kilometre, v svetovnem pokalu pa bo na sporedu prvič, saj je lani preizkušnja zaradi pomanjkanja snega odpadla. Letos je situacija ravno obratna, saj organizatorje muči močno sneženje.

Priložnost za pisanje zgodovine bodo, v primeru da tekma ne odpade, dobili tudi štirje Slovenci. Na začetek sezone so pripravljeni Miha Hrobat, Martin Čater, Nejc Naraločnik in mladinski svetovni prvak v kraljevi disciplini Rok Ažnoh. 

Težave so organizatorji imeli tudi na prvem treningu, na katerem je bil najhitrejši Otmar Striedinger, izmed Slovencev pa je bil na 28. mestu najboljši Naraločnik. Prvotni start so namreč zaradi obzirnosti do tekmovalcev in grožnje sunkov vetra prestavili in tako nekoliko skrajšali progo.

Zermatt | Avtor: Epa Epa

Slovenci na prvem uradnem moškem treningu smuku v novi sezoni niso bili v ospredju. Naraločnik je bil 28. (+2,30), Martin Čater 30. (+2,38), Miha Hrobat 40. (+2,85) in debitant na članskih smukih v svetovnem pokalu Rok Ažnoh 44. (+3,10).

Zadnji trening pred tekmama za svetovni pokal je predviden za petek. Smuka v soboto in nedeljo se bosta začela ob 11.30. Ker je veleslalom v Söldnu zaradi močnega vetra odpadel, bosta to prvi dve tekmi moškega svetovnega pokala v tej sezoni.

Nova proga Gran Becca je sicer najvišja in druga najdaljša v svetovnem pokalu. Le sloviti Lauberhorn v Wengnu je s 4,5 kilometra še daljši. Najbolj spektakularen in zahteven prehod je prelomnica Matterhorn na nadmorski višini 3614 metrov. Ženski start je na 3505 metrih. Alpske smučarke, med njimi Ilko Štuhec, smukaška premiera pod Matterhornom čaka prihodnji teden.

Zermatt | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.