Šport > Zimski športi
6 ogledov

Vsak želi biti prvi v Kitzbühelu

jerman_kitzbuhel_epa_main Žurnal24 main
Andrej Jerman bo v soboto v Kanadi začel novo poglavje alpskega smučanja. 30-letni Tržičan je pred premiernim smukom nove sezone previden.
 

Preberite še

Vroči žezli v ognju

Lake Louise bo danes gostil prvo kraljevsko preizkušnjo v tej sezoni. Je šesto mesto z drugega treninga za vas velika spodbuda?
Ja, ker sem imel na smučkah dober občutek. Tudi z materialom sem bil zadovoljen. Vse se je bolj kot ne poklopilo.

Imate še kje rezerve?
Seveda. Po celi progi sem delal manjše napake, a so jih tudi drugi. Je pa itak vedno tako, da bo tisti, ki jih bo naredil najmanj, zmagal.

 
 

Bode Miller je samosvoj, a po drugi strani tudi eden od najboljših alpskih smučarjev v zgodovini.

Andrej Jerman

 
Ste tako dobro pripravljeni, da lahko zmagate tudi vi?
Kako dobro sem treniral, bo pokazala tekma, ki je le nekaj drugega kot trening. Moj cilj je, da se na vsako tekmo optimalno pripravim, potem pa se pustim presenetiti.

Bi bili torej zadovoljni tudi s šestim mestom?
Zagotovo ne bi imel nič proti.

Za Andreja Jermana je bil vrhunec lanske sezone tretje mesto na smuku v Chamonixu. Tržičan je temu dodal še sedem uvrstitev med najboljših deset. © Reuters

 
Morda pred začetkom sezone čutite težo bremena, ker vsi od vas pričakujemo vrhunske rezultate?
Ne, želim si le nadgraditi to, kar sem dosegel v prejšnjih sezonah. Je pa res, da je lažje napadati kot braniti. Kljub temu mislim, da sem naredil vse, kar sem lahko, da bom tudi v tej sezoni dosegel nekaj dobrih rezultatov.

Boste to sezono podredili februarskemu SP v Val d’Iseru?
Že večkrat sem dejal, da grem korak za korakom. Do SP je še veliko tekem svetovnega pokala, ki se jim moram stoodstotno posvetiti.

Pa vendar je SP jagoda na vrhu smetane ...
Res je, temu ne morem oporekati. SP bo vrhunec sezone. Pa vendar sam po naravi nisem kockar, zato ne želim vsega staviti samo na eno tekmo, kjer ni popravnega izpita. S tem bi nase brez potrebe pritiskal. Upam le, da bom takrat v dobri formi in da bom imel za sabo že nekaj dobrih rezultatov v svetovnem pokalu, ki bi mi dali še večjo samozavest. Je pa to tudi taka tekma, ko se mora vse poklopiti, zato bi me morala spremljati še sreča.

 
 

Mislim, da sem naredil vse, kar sem lahko, da bom tudi v tej sezoni dosegel nekaj dobrih rezultatov.

Andrej Jerman

 
Za zdaj to, vsaj kar se zdravja tiče, imate. Mislite, da se lahko v tej sezoni ponovi lanski scenarij z ogromno poškodbami v alpskem smučanju?
Mislim, da je bila lanska sezona res nekaj ekstremnega. Vendar pa je smučanje, sploh hitre discipline, vse nevarnejši šport. V smuku so povprečne hitrosti čez sto kilometrov na uro, mi pa imamo na sebi le čelado. Vendar če se s tem ukvarjaš, to pač vzameš v zakup.

Kdo bo po vašem mnenju v tej sezoni krojil vrh v hitrih disciplinah?
Dobrih smučarjev je ogromno, na vsaki tekmi jih lahko zmaga vsaj deset. Sicer pa bodo moji tekmeci stari znanci: Cuche, Miller, Buechel, Avstrijci, Kanadčani ...

Bode Miller je v tej sezoni odlično pripravljen. Kaj si mislite o njem?
Je samosvoj, a po drugi strani tudi eden od najboljših alpskih smučarjev v zgodovini.

Gre korak za korakom. © Boštjan Tacol

 
Kaj pa o mladih Slovencih? Kdo bi lahko bil vaš naslednik?
Perko, Križaj ... vsi dobro delajo, vendar jim je treba dati čas. V smučanju se nič ne zgodi z danes na jutri.

Pred to sezono ste si morali prav vsi slovenski smučarji del priprav plačati tudi sami. Ste to težko naredili?
Ne, ker če hočeš biti dober, moraš tudi sam kaj vložiti vase. Zame je pač najpomembneje, da treniramo po načrtu in da se program ne krči. Je pa po drugi strani žalostno, da smo prišli v tak položaj.

Ste edini Slovenec s smukaško zmago. Si kje še posebno želite zmagati?
Vsak smukač želi biti prvi v Kitzbühelu. To so moje sanje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.