Šport > Zimski športi
15 ogledov

Z novo frizuro novim uspehom naproti

klemen kosi EPA
Slovenski smučar Klemen Kosi se je lansko leto lahko petkrat uvrstil med prvih trideset na tekmah svetovnega pokala. Za letošnjo sezono pa si je cilje zastavil še višje.

Slovenski smučar Klemen Kosi še ne ve, ali se bo tudi zanj nova zimska sezona začela že z nedeljskim uvodnim veleslalomom za svetovni pokal alpskih smučarjev na ledeniku Rettenbach. Štiriindvajsetletni Mariborčan si želi postati vsestranski smučar ter nastopati v vseh disciplinah, največ pa seveda pričakuje od hitrih disciplin in kombinacije.

Za smučarja, ki je na tekmah najvišje ravni startal marca 2011 na slalomu v Kranjski Gori, bo nova sezona četrta v svetovnem pokalu. V sezoni 2015/16 pričakuje še večji napredek, tudi po zaslugi sodelovanja z arhitektom uspehov Tine Maze Andreo Massijem, ki je sodeloval pri kondicijskih pripravah moške članske ekipe.

Massi mu je dal kar nekaj nasvetov, med drugim je upošteval nasvet italijanskega trenerskega strokovnjaka in si skrajšal lase. "Frizuro sem spremenil pa še trak nosim, tako da dvojna sprememba. Minus in minus je plus, tako da je isto kot prej. Malo se hecam," je bil pred začetkom nove sezone dobre volje Kosi, ki je v minuli sezoni zbral pet uvrstitev med dobitnike točk, najboljši izid pa postavil s 14. mestom na smuku v Kitzbühlu, kjer je bil dan pred tem 15. v (alpski) kombinaciji. Štirinajsti je bil tudi januarja 2013 na tekmi v superkombinaciji v Wengnu.

Zmaga južnoameriškega pokala kot dobra popotnica za novo sezono

"Če mi je sprememba frizure pri samem smučanju pomagala, to težko rečem. Mogoče mi je pomagala pri samem počutju, zdaj se počutim kot nogometaš, tako da bi mogoče lahko pri Mariboru kandidiral. Zdaj, ko mi je šlo v Čilu v redu, bom zaenkrat še vztrajal v alpskem smučanju," je nadaljeval simpatični Mariborčan, za katerim so uspešne priprave na južni polobli, saj je še drugo leto zapored postal skupni zmagovalec južnoameriškega pokala.

"To je super občutek. Meni je že od nekdaj dosti pomenila osvojitev skupnega seštevka, tudi v slovenskem pokalu mi je to že uspelo, zdaj mi je znova uspelo na južnoameriškem. Ko po enem mesecu treningov in tekem odhajaš s prizorišča, je to nekaj lepega, ti da potrditev, da si na dobri poti. Je pa res, da še nič ne pomeni za samo zimsko sezono, ker tam bo konkurenca še hujša, še več bo tekmovalcev najvišje kakovosti in tam se bo treba znova dokazovati. Pozimi verjetno še ne bomo tekmovali za skupne seštevke, ker smo se v minuli sezoni bolj kot ne borili za točke svetovnega pokala, jaz se bom za točke še vedno boril, ampak upam, da bi se lahko tudi številke kaj spreminjale," je optimističen Kosi, ki si želi tekmovati v prav vseh disciplinah.

"To je moja velika želja že nekaj časa. Za Sölden sem kandidiral že večkrat, pa se mi še ni uspelo kvalificirati, tudi letos se bom udeležil kvalifikacij, če bo to mogoče. Nikoli še nisem bil v Söldnu, tako da upam, da bom končno videl to prizorišče," je dodal.

Treningi v vseh disciplinah za vsestranskega smučarja

"Najprej imam v načrtu seveda tiste discipline, v katerih lahko pričakujem največ sam od sebe. V preteklosti se je izkazalo, da je to najprej (super)kombinacija, tudi superveleslalom in nekatere tekme smuka. Sem član ekipe za hitre discipline, računam predvsem na te tekme, ker pa je moja velika želja, da bi postal kar se da vsestranski smučar, pa tako ali tako že treniram slalom za kombinacijo, veleslalom pa treniram največ od vseh disciplin in imam željo po priložnostih tudi v tej disciplini."

Želje za zdaj ostajajo skromne in skrite. "O velikem preskoku ne bi rad govoril, sigurno je to moja želja. Meni je na nek način to v lanski sezoni uspelo narediti, ko sem prišel prvič do točk v smuku in superveleslalomu, letos imam cilje postavljene še nekoliko višje. Upam, da bom tem ciljem lahko sledil, da mi bo omogočeno, da bom na koncu odhajal tako, kot sem odhajal iz Čila, zadovoljen. Ne z globusom v roki, tega za zdaj rajši ne bom napovedoval."

Z nasveti Massija med najboljših deset

Prepričan je, da je lahko tudi v zgoščeni konkurenci svetovnega pokala napočil čas tudi za njegov preboj v prvo deseterico: "Bil sem deseti v superveleslalomu na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku, nič ni nemogoče. Kakšna bo realnost v sami sezoni, težko rečem, nisem jaz Nostradamus, da bi napovedoval, sem zato tu, da dam maksimum od sebe in to delam. Kaj bo to prineslo, to bi se jaz pustil presenetiti."

O sodelovanju s trenerjem slovenske šampionke pa je še dejal: "Zagotovo je Massi dal polno dobrih nasvetov. Nazadnje mi je ostalo v spominu predvsem to, ko mi je pri eni vaji rekel, kaj delam narobe in da ne bi tako nastopil v Lake Louisu. Jaz pa v Lake Louisu nikoli nisem bil dober, tako da je Massi hitro ugotovil, kaj je mogoče vzrok temu. Rekel je, da ni to moja kilaža, na katero sem se jaz ponavadi izgovarjal. To me je razveselilo, ker jaz se trudim, da bi pridobil na mišični masi, ampak pač ostajam atlet, ker pač imam tudi atletskega trenerja, saj je Andrea iz atletike. Imamo še nekaj stvari za izboljšati in Andrea nam pri tem maksimalno pomaga s svojim znanjem, tako kot tudi vsi drugi trenerji. Mislim, da smo super ekipa, ki jo vodi Peter Pen, da zaenkrat dobro delamo, da pa nam ne bo lahko, ker nam nikoli ni, in da se bomo mogli dokazati tudi na najpomembnejših tekmah."

 

Special edition of high performance underwear #xBionic #Italy #photoshootingwithPaoloCodeluppi

A photo posted by Klemen Kosi (@klemenkosi) on Jul 24, 2015 at 6:00am PDT

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.