Šport > Zimski športi
1178 ogledov

Za seboj pustila štiriletno hčer

Ulrike Maier je bila vrsto let med najboljšimi smučarkami v svetovnem pokalu. Žurnal24 main
Alpski smučarji in smučarke bodo ta konec tedna tekmovali v Garmisch Partenkirchnu, zato se bomo v Časovnem stroju spomnili leta 1994, ko se je tragično ponesrečila Ulrike Maier.
 

Preberite v Časovnem stroju

Ghedina: Mojster za smuk in Val Gardeno
Nykänen: Skoki, ženske in alkohol
Klammer Express
Stefania Belmondo

Po slovitem in legendarnem Kitzbühelu je ta konec tedna prišel čas, da se alpski smučarji in smučarke pomerijo na legendarnih smučiščih v Garmisch Partenkirchnu . Tudi tukaj so se tako v športu kot v politiki pisale številne zgodbe. Več kot tisoč let stari mesti sta bili pod prisilo Adolfa Hitlerja združeni leta 1935, že naslednje leto pa sta gostili zimske olimpijske igre. In zdaj ni prav nič drugače. Ti dve mesti sta še vedno pojem zimskih športov, kar dokazujejo tudi vsakoletne prireditve.

Uspehi je niso odvrnili od materinstva
Okrog novega leta že po tradiciji gosti smučarje skakalce, ki nastopajo na novoletni turneji, nov vrhunec pa doživi prav v tem času, ko se za nekaj dni sem preselijo najboljši smučarji in smučarke na svetu. Tako je že vrsto let in tako je bilo tudi leta 1994, ko se je smrtno ponesrečila mlada mamica in nadvse uspešna smučarka tako v hitrih kot v tehničnih disciplinah Ulrike Maier .

Ulrike Maier je najprej zablestela v Vailu. © AFP
 
Avstrijka je bila leta 1989 in 1991 v superveleslalomu z naskokom najboljša. Leta 1967 rojena zvezdnica se je prve zmage v svetovnem pokalu veselila prav leta 1989 v Vailu in prav v njej najljubši disciplini, superveleslalomu. S tem si je tudi priborila zmago v skupnem seštevku te discipline, vendar je uspehi niso odvrnili od tega, da bi se odpovedala družini, saj je naslednjo sezono zaradi rojstva hčerke Melanie izpustila. Vrnila se je že leta 1991 in še drugič zmagala v skupnem seštevku druge najhitrejše discipline.

Pred tragedijo zmagala v Mariboru
Tudi v naslednjih letih je bila vseskozi med najboljšimi, kar dokazuje pet osvojenih zmag v svetovnem pokalu. Zadnje se je veselila v veleslalomu v Mariboru . To je bilo samo osem dni pred nastopom na smuku v Garmisch Partenkirchnu. Da je bila tudi tu ena izmed favoritinj, so vedeli vsi, saj je bil poleg prej omenjene zmage v Mariboru za njo izjemno uspešen januar, ko je še dvakrat stala na odru za zmagovalke, nanizala pa je tudi številne uvrstitve med najboljših deset. Žal so vsi načrti padli v vodo 29. januarja. Maierjeva je po smučini drvela z izjemno hitrostjo. Pri več kot sto kilometrih na uro ji je desno smučko odneslo z idealne linije in Maierjeva je izgubil nadzor nad smučmi.

Ob udarcu v količek časomerilne naprave je izgubila čelado, med padanjem po strmini pa jo je ena od smuči še udarila po glavi. Avstrijko, ki se je po tej, zanjo že deseti, sezoni hotela posloviti od belih strmin – takoj po upokojitvi naj bi se poročila z očetom njune štiriletne hčerke Melanie Hubertom Schweighoferjem – so sicer s helikopterjem prepeljali v bližnjo bolnišnico v Murnau, vendar ji zdravniki niso mogli več pomagati, tako da so jo dobri dve uri po nesreči razglasili za mrtvo. Spomin nanjo pa še živi, čeprav je ljubiteljica belih strmin svet zapustila.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.